Ti, kteří občas navštěvují můj blog, vědí, že se snažím zaznamenat a uchovat recepty na jídla, která nám vařila chalupská babička . Teď už mám práci hodně ulehčenou, s recepty z tohoto kraje byla Nakladatelstvím Českého lesa vydaná kuchařka. "Tradiční jídla česko-bavorského příhraničí" sepsal ředitel Muzea Chodska pan Josef Nejdl. Chcete vědět, jak se vaří kyselka, herbstmilchsuppe, píprlák, klokány, vošouchy, rýpl, praskokrky, pískorky, sterz, schwammerpichelsteiner, liščí žrádlo, kucmoch, basáky, bacány, maltošny, obazda ? Nesmím zapomenou na tradiční chodské koláče z horního i dolního Chodska. (Fotografie exkluzivně od Martina .) O jeden výtisk této kuchařky můžete teď soutěžit u mě na blogu. Stačí jen odpovědět v komentáři k tomuto článku na jednoduchou otázku: "Které jídlo Vám zaručeně připomene vaše dětství nebo prázdniny u babičky?" Odpovídat můžete do 30. 6. 2010. Při vyplňování odpovědního komentáře nezapomeňte uvést...
Evidentně žiju v polních podmínkách už 3 roky . Zkusím nějakou bezmasou variantu
OdpovědětVymazatJo, to můžu
OdpovědětVymazatSuper, créme fraiché jsem si včera vyrobila a musím uznat, že je vážně famózní, už mi z něj zbývá jen malý kalíšek
OdpovědětVymazat[2]: To já už taky
OdpovědětVymazat[1]: Byla jsem "rozmazlená" fungující kuchyní. Teď musím tak trochu přemýšlet nad postupy i časovou náročností. Však ty kouzlíš z remosky báječné kousky.
OdpovědětVymazat[3]: Zkoušela jsem dvě varianty výroby créme fraiche: šlehačku s kysanou smetanou a šlehačku s kyškou (podle p. Cuketky). Ta druhá mi houstne i chutná víc ♥.
OdpovědětVymazatNa remosku nedám dopustit! Vůbec nejlepší je z ní křehká masová pečínka
OdpovědětVymazatP.
To je vážně krása! Remoska je dokonalý retro kousek nádobí, který snad nikdy neomrzí. Na remoskových dobrotách jsem vyrůstala u babičky. Všechno se v ní povedlo. Bublanina, šunkofleky, pečínka, francouzské brambory. Cibulový koláč vypadá vážně báječně
OdpovědětVymazat[7]: A šetří elektrický proud
OdpovědětVymazat[8]: Má "druhá" babička také pekla jen v remosce. Já jí používám jen na chatě.
OdpovědětVymazat