Přemýšlela jsem, k jakému pokrmu by se dýňové bochánky hodily. Rodina se "ofrňuje" nad dýňovou polévkou, jak "někdo" trefně poznamenal, mám je prostě rozmazlené. Věděla jsem, že dýni do bochánků musím "propašovat" a za žádnou cenu nepřiznat. Napadla mě variace na českou čočku s rozpíčky.
V Indii by se divili!
Dýňové bochánky
Potřebuji:
400 g polohrubé mouky,
1 prášek do pečiva,
300 g oloupané dýně,
1 čajovou lžičku mořské soli,
2 polévkové lžíce medu,
4 polévkové lžíce jogurtu,
2 polévkové lžíce měkkého másla,
1 - 2 čajové lžičky strouhaného, čerstvého zázvoru nebo
1 čajová lžička kari.
Dýňi můžete upéct nebo uvařit a rozmixovat na kaši. Já jsem použila své zavařené dýňové pyré. Smíchám suché ingredience a zvlášť tekuté. A pak obě hmoty dohromady. Kořenila jsem kari kořením, protože mi k čočce po indicku přišlo vhodnější, než čerstvý zázvor. Vypracuji těsto, ale pozor, stále se lepí, takže nehňácám, ale snažím se o něžný přístup. Dostatečně pracovní plochu i těsto podsypu moukou a zlehka vyválím asi na 2 centimetry vysoko. Skleničkou, jejíž okraje obtisknu v mouce, vykrájím kolečka. Peču na plechu vyloženém pečícím papírem, v troubě rozehřátě na 220 C : 15 - 20 minut.
Čočka "po indicku"
( mírně upravený recept č. 56 podle koření od Antonína)
Potřebuji:
500 g čočky,
3 cibule,
1 velkou mrkev,
kousek zeleného pórku (nebo naťovou cibulku),
1 čajovou lžičku koření Garam másala,
4 lžíce strouhaného kokosu,
sůl,
hladkou mouku na jíšku.
Čočku jsem namočila přes noc. Na oleji osmažím cibulku, mrkev nakrájenou na větší kolečka a koření Garam masala. Přidám čočku i s vodou, ve které se máčela, vmíchám 4 lžíce kokosu a vařím do změknutí čočky (20 minut). Připravím si jíšku z 1 lžíce oleje a 1 slabé lžíce hladké mouky a zavařím do čočky. Osolím. Do hotové čočky vmíchám pórek, nakrájený na slabé nudličky.
Jsem trochu na vahách. Ne kvůli tvému kuchařskému umění, ale kvůli svým vzpomínkám. Název pokrmu a i některé ingredience ve mně evokují nenáviděné jídlo z dětství, a to rozpeky z dušenou mrkví. Jakmile byla na mě mamka naštvaná, byl k obědu tento blaf, ještě teď je mi špatně . Ale zpět k receptíku. Dýňové bochánky se mi moc moc líbí, ale pro mě, prosím, bez čočky s mrkví.
OdpovědětVymazat[1]: OK
OdpovědětVymazatDýně, dýně, hurá!
OdpovědětVymazatkrásné bochánky, taky by šly nasladko, co?
Jinak otázka pro rýpaly. Ta dýňová semínka jíš s tou slupkou nebo je nějak louskáš? já jsem je také měla, ze své dýně, někdo to jí i s tím obalem, ale já to nedám.
[3]: Semínka louskám. Někomu se může zdát, že je to námaha neadekvátní výsledku. Já si dovolím tvrdit, že je to činnost prudce návyková.
OdpovědětVymazatV září jsme seděli na venku na lavičce před domem, na návštěvě u kamaráda na Moravě. A louskali a louskali....
Na Moravě měli semínka větší a jejich jadýrka chutnali oříškově. Kam se ty moje hrabou.
Taky loupu -- ty šlupičky se při nejlepší vůli nedají pokousat a semínka bez nich chutnají jako oříšky -- nebo rovnou kupuji loupaná. Je dobré je upražit na kapce oleje a ochutit solí a kořením nebo na sladko s cukrem a skořicí.
OdpovědětVymazatJá to nějak neumím asi kupuji vyloupaná a dávám buď do jogurtu nebo opražím a s mrkvovým salátem jsou vynikající
OdpovědětVymazat[5]: + [6]:
OdpovědětVymazatDo zásoby si semínka rozhodně neloupu. Jen se jimi dají nahradit burské oříšky, nebo chipsy.
Mám utkvělý pocit, že louskání dýňových semínek je hoby bulharských nebo řeckých "dědků" a dědečků? Kapsa plná semínek a slupky plivou mezi zuby?
Rozpeky s mrkví jsem milovala ve školní jídelně. Jestlipak by mi to chutnalo i dnes?
OdpovědětVymazatPodle tvého rcp bych si to dala ihned
Ty jo, tohle je zajímavý recept. Aspoň pro mě zajímavá kombinace. že bych to taky zkusil? ;)
OdpovědětVymazatJééééé! Dýňové bochánky! Tak ty budu muset vyzkoušet!
OdpovědětVymazatVypadá to krásně! Do dýní jsem se zbláznila před pár lety, když jsem na vlastní oči viděla, co všechno se s nimi dá v kuchyni dělat. Od té doby má posedlost nezná mezí a pro oranžovou barvu i mimo kuchyň mám velikou slabost. Všechna dýňová semínka bych si nejraději schovala a zasadila je do zahrady. Ta loupaná pražím na suché pánvi a sypu je na listový salát. Jsou štědrá na zinek a toho je nám třeba
OdpovědětVymazat[8]: Ještě musím zkusit i ty zázvorové!
OdpovědětVymazat[9]: + [10]: - podle mého stojí za vyzkoušení. Určitě by šly na sladko, k těm kari by se hodila pikantní meruňková marmeláda.
OdpovědětVymazat[11]: Moje nadšení pro dýni bohužel neopětuje zbytek rodiny. Zkoušela jsem báječnou, nenáročnou polévku od Bali - i když přiznali, že je chutná, tu dýni prostě nezkousnou!
OdpovědětVymazat