Přeskočit na hlavní obsah

Svatomartinské rohlíčky... raz, dva?

Jednou z tradic, která patří ke svátku svatého Martina, bylo pečení svatomartinského pečiva - rohlíků. Symbolizovaly podkovy (určitě bílého) koně, na kterém by svatý Martin měl jedenáctého listopadu přijet.

Toto jsou podkovy, které jsem pekla pro mého Martina. (Možná i jemu časem naroste svatozář). Příprava těsta je velmi snadná, mějte jen trochu trpělivosti s jeho lepivostí. Potřebuji:

Na těsto:
400 g hladké mouky,
1 Heru, nebo máslo 250 g,
1 zakysanou smetanu 190 g.

Z tohoto těsta napeču dva plechy rohlíčků.

Na potření rohlíčků: 1 vejce.

Na obalení rohlíčků:
moučkový cukr ovoněný vanilkou, nebo vanilkovým cukrem.


Mouku, Heru odpočinutou při pokojové teplotě a zakysanou smetanu vypracuji do koule. Rozdělím na čtyři díly a každý zabalím do potravinové fólie. Nechám v lednici odpočinout minimálně dvě hodiny, až jeden den.

Na plnění rohlíčků si připravím si makovou nádivku:

200 g mletého máku a 100 g cukru zaliju 100 ml vařícího mléka. Nádivka by neměla být řídká, zahustit jí můžu nastrouhanými dětskými piškoty. Nádivku ovoním strouhanou kůrou z chemicky neošetřeného citronu. Stejným způsobem, jen bez přidání citronové kůry, lze připravit ořechovou náplň. Pokud máte dobře hustá, švestková povidla, budou rohlíčky pikantnější.

Vyndám těsto z lednice, každý díl těsta rozválím do kruhu. Čím je kruh pravidelnější, tím jsou rohlíčky úhlednější. Kruh rozdělím na osm trojúhelníků. Pomocí dvou lžiček na ně kladu nádivku a balím do tvaru rohlíčků.


Zabalené rohlíčky potřu rozšlehaným vejcem.


30 minut peču v troubě vyhřáté na 200C do zlatova.



Ještě horké rohlíčky obaluji v moučkovém cukru. Než je naložím na mísu, nechám je vydýchat, aby nezvlhly.



Svatý Martin je patronem vojáků, žebráků, vinařů, tkalců ... a hus. Paradoxem je, že je jich nejvíce pobito právě na oslavu jeho svátku. Jediná husa, která dnes bude stát na našem stole, je tato:



Dnes můžeme poprvé ochutnat letošní první, mladé víno. Na český trh letos vinaři dodali jeden milión lahví. Máte už také alespoň jednu doma?


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
O Martinovi pod čarou:
Martin, Martek, Martík, Marťan, Máťa, Martínek, Marty, Martoušek.

Martin dnes patří v českých zemích mezi nejčastěji volená mužská jména. Navázal tak na svou někdejší popularitu v 11. - 18. stol. K jeho oživení zhruba před 50 lety přispěla celoevropská módní vlna a patrně i jeho mezinárodní podoba. Martin pochází ze jména Mars, což byl římský bůh války. Je tedy vlastně "Martův, zasvědcený bohu Martovi," přeneseně "bojovný, bojovník." Možná i proto jméno působívá mužně, vzbuzuje dojem člověka, který ví, co chce. Martin je znám též jako "apoštol Galie," patří totiž k francouzským národním světcům.

Komentáře

  1. Slaďoučké rohlíčky vypadají nádherně a jen se na ně sbíhají sliny. Přesně bych si je dovedla představit na nedělní snídani přímo do postele, s hrnkem horké kávy nebo kakaa.

    OdpovědětVymazat
  2. Krásná manufaktura na krásné rohlíčky . Jen bych prosila jeden plech s oříškovou náplní, adresu dodám

    OdpovědětVymazat
  3. Ve Tvém podání vypadá výroba takových krásných rohlíčků jako hračka   To musela být vydařená oslava svátku. "Vojáci" na plechu vypadají jeden jako druhý a fotky jsou čím dál lepší. Tak připíjím na zdraví!
    P.

    OdpovědětVymazat
  4. Máš je opravdu pěkné! A to krásné dvojrádélko, to jsem snad ani ještě neviděla...

    OdpovědětVymazat
  5. [5]: To jsou jen tak lichotivě v záběru.

    OdpovědětVymazat
  6. [6]: Dvojradélko pořídil můj muž. Jak ho to napadlo? Nevim...

    OdpovědětVymazat
  7. budem ich robiť v sobotu, ozvem sa,dovi

    OdpovědětVymazat
  8. [9]: Tak to jsem zvědavá

    OdpovědětVymazat
  9. Vloni jsem dělala rohlíčky poprvé,místo máku jsem použila povidla,byly výtečné.

    OdpovědětVymazat
  10. [11]: To těsto je takové chuťově nijaké - myslím, že pikantnější švestková povidla mu sluší více, než jemný mák, s ním rohlíčky spíš připomínají vánoční cukroví. Moc děkuji za komentář.

    OdpovědětVymazat
  11. Vypadají úžasně! Nezkoušela jste nějakou jinou variantu mouky? Nedovedu si představit, že je "tenkrát" dělali z vymýlané bílé hladké mouky... Nemáte nějaké informace o původním receptu? Možná to risknu a zkusím špaldovou jemnou...

    OdpovědětVymazat
  12. Nezkoušela a nejsem ani vhodný rádce, řídila bych se ozkoušenými recepty s celozrnnými moukami - třeba na vánoční cukroví, celkem se vyzná http://leblogdepipi.blog.cz/1212/celozrnne-rohlicky-obzvlaste-mekounke.
    "Tenkrát" to stejně nešidili, tak jako já, pekli kynuté z jemnějšího koláčového těsta. Doporučuju opravdu mák namíchat se švestkovými povidly nebo pikantní rybízovou marmeládou, aby rohlíčky nebyly jen tak fádně sladké, právě tak, aby vystrčily pikantní růžek.

    OdpovědětVymazat
  13. Myslím si, vyválet je menší, drobnější a naplnit oříškovou nádivkou, byla by to moc dobrá varianta vánočního cukroví. A není to piplačka, vyrábějí se pěkně. Hodně štěstí při pečení!

    OdpovědětVymazat
  14. [14]: Děkuji moc! Už jdu na ně...

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

První toffosoutěž - o krajovou kuchařku

Ti, kteří občas navštěvují můj blog, vědí, že se snažím zaznamenat a uchovat recepty na jídla, která nám vařila chalupská babička . Teď už mám práci hodně ulehčenou, s recepty z tohoto kraje byla Nakladatelstvím Českého lesa vydaná kuchařka. "Tradiční jídla česko-bavorského příhraničí" sepsal ředitel Muzea Chodska  pan Josef Nejdl. Chcete vědět, jak se vaří kyselka, herbstmilchsuppe, píprlák, klokány, vošouchy, rýpl, praskokrky, pískorky, sterz, schwammerpichelsteiner, liščí žrádlo, kucmoch, basáky, bacány, maltošny, obazda ?    Nesmím zapomenou na tradiční chodské koláče z horního i dolního Chodska. (Fotografie exkluzivně od Martina  .) O jeden výtisk této kuchařky můžete teď soutěžit u mě na blogu. Stačí jen odpovědět v komentáři k tomuto článku na jednoduchou otázku: "Které jídlo Vám zaručeně připomene vaše dětství nebo prázdniny u babičky?" Odpovídat můžete do 30. 6. 2010.   Při vyplňování odpovědního komentáře nezapomeňte uvést...

Pražma pečená v troubě

  Ahoj, milí čtenáři! Dnes vám chci ukázat, jak si připravit jednoduché a chutné jídlo z pražmy, kterou jsem našel v akci v supermarketu. Pražma je druh mořské ryby, která má bílé maso a jemnou chuť. Je bohatá na bílkoviny, omega-3 mastné kyseliny a vitamíny. A navíc je velmi snadná na přípravu!   Potřebujete:   - 1 pražmu (asi 1 kg) - 4 mrkve - 2 cibule - 1 svazek petržele - 2 lžičky římského kmínu - sůl, pepř, olivový olej   Postup:   1. Troubu předehřejte na 180 °C. Pražmu omyjte, osušte a vykuchejte. Pokud chcete, můžete ji nechat vykuchat v obchodě, ale já si to rád dělám sám. Je to taková relaxace, když si pohrávám s rybími vnitřnostmi. 😂 2. Mrkev oloupejte a nakrájejte na kolečka. Cibuli oloupejte a nakrájejte na půlkolečka. Petržel nakrájejte nahrubo. Všechnu zeleninu smíchejte v míse a osolte, opepřete a přidejte římský kmín. Římský kmín dodá jídlu zajímavou chuť a vůni, ale pokud ho nemáte rádi, můžete ho vynechat nebo nahr...

Jahodový retro koláč

  Představuji Vám můj comfort food. Můj narozeninový dort, který jsem dostávala jako malá k narozeninám. Měla jsem tu prvorozenou výsadu, že první domácí jahody šly na můj narozeninový cake. Na konci června. Před tolika lety totiž ještě nefungovalo globální oteplení a jahody dozrávaly až v druhé červnové polovině měsíce. Vždycky jsem se na dort těšila a nikdy jsem nebyla zklamaná. Z čeho by dnešní děti asi byly překvapené, bylo to, že narozeniny jsme slavili bez dárků, všichni společně u stolu, "jen" u dortu a u konvice černého čaje s cukrem a citrónem, podávaném ve slavnostním čajovém servisu. Byl to křehký porcelán s bílým žebrováním a zdobily ho jemné, žluté kvítky s červeným středem a s lehkým zeleným stonkem. Tvoří ho oblíbený osmdesátkový recept na piškot nastavovaný horkou vodou. A místo želatiny, která, myslím, v té době nebyla v dostatečném množství na pultech sámošek, nebo konzumů, chytré, české hospodyňky vymyslely náhradu uvařenou z pudinku. Pudinkový rosol.   Piš...