Jednou z tradic, která patří ke svátku svatého Martina, bylo pečení svatomartinského pečiva - rohlíků. Symbolizovaly podkovy (určitě bílého) koně, na kterém by svatý Martin měl jedenáctého listopadu přijet.
Toto jsou podkovy, které jsem pekla pro mého Martina. (Možná i jemu časem naroste svatozář). Příprava těsta je velmi snadná, mějte jen trochu trpělivosti s jeho lepivostí. Potřebuji:
Na těsto:
400 g hladké mouky,
1 Heru, nebo máslo 250 g,
1 zakysanou smetanu 190 g.
Z tohoto těsta napeču dva plechy rohlíčků.
Na potření rohlíčků: 1 vejce.
Na obalení rohlíčků:
moučkový cukr ovoněný vanilkou, nebo vanilkovým cukrem.
Mouku, Heru odpočinutou při pokojové teplotě a zakysanou smetanu vypracuji do koule. Rozdělím na čtyři díly a každý zabalím do potravinové fólie. Nechám v lednici odpočinout minimálně dvě hodiny, až jeden den.
Na plnění rohlíčků si připravím si makovou nádivku:
200 g mletého máku a 100 g cukru zaliju 100 ml vařícího mléka. Nádivka by neměla být řídká, zahustit jí můžu nastrouhanými dětskými piškoty. Nádivku ovoním strouhanou kůrou z chemicky neošetřeného citronu. Stejným způsobem, jen bez přidání citronové kůry, lze připravit ořechovou náplň. Pokud máte dobře hustá, švestková povidla, budou rohlíčky pikantnější.
Vyndám těsto z lednice, každý díl těsta rozválím do kruhu. Čím je kruh pravidelnější, tím jsou rohlíčky úhlednější. Kruh rozdělím na osm trojúhelníků. Pomocí dvou lžiček na ně kladu nádivku a balím do tvaru rohlíčků.
Zabalené rohlíčky potřu rozšlehaným vejcem.
30 minut peču v troubě vyhřáté na 200C do zlatova.
Ještě horké rohlíčky obaluji v moučkovém cukru. Než je naložím na mísu, nechám je vydýchat, aby nezvlhly.
Svatý Martin je patronem vojáků, žebráků, vinařů, tkalců ... a hus. Paradoxem je, že je jich nejvíce pobito právě na oslavu jeho svátku. Jediná husa, která dnes bude stát na našem stole, je tato:
Dnes můžeme poprvé ochutnat letošní první, mladé víno. Na český trh letos vinaři dodali jeden milión lahví. Máte už také alespoň jednu doma?
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
O Martinovi pod čarou:
Martin, Martek, Martík, Marťan, Máťa, Martínek, Marty, Martoušek.
Martin dnes patří v českých zemích mezi nejčastěji volená mužská jména. Navázal tak na svou někdejší popularitu v 11. - 18. stol. K jeho oživení zhruba před 50 lety přispěla celoevropská módní vlna a patrně i jeho mezinárodní podoba. Martin pochází ze jména Mars, což byl římský bůh války. Je tedy vlastně "Martův, zasvědcený bohu Martovi," přeneseně "bojovný, bojovník." Možná i proto jméno působívá mužně, vzbuzuje dojem člověka, který ví, co chce. Martin je znám též jako "apoštol Galie," patří totiž k francouzským národním světcům.
Slaďoučké rohlíčky vypadají nádherně a jen se na ně sbíhají sliny. Přesně bych si je dovedla představit na nedělní snídani přímo do postele, s hrnkem horké kávy nebo kakaa.
OdpovědětVymazatMoc se ti povedly
OdpovědětVymazatKrásná manufaktura na krásné rohlíčky . Jen bych prosila jeden plech s oříškovou náplní, adresu dodám
OdpovědětVymazat[1]:,[2]:,[3]: díky.
OdpovědětVymazatVe Tvém podání vypadá výroba takových krásných rohlíčků jako hračka To musela být vydařená oslava svátku. "Vojáci" na plechu vypadají jeden jako druhý a fotky jsou čím dál lepší. Tak připíjím na zdraví!
OdpovědětVymazatP.
Máš je opravdu pěkné! A to krásné dvojrádélko, to jsem snad ani ještě neviděla...
OdpovědětVymazat[5]: To jsou jen tak lichotivě v záběru.
OdpovědětVymazat[6]: Dvojradélko pořídil můj muž. Jak ho to napadlo? Nevim...
OdpovědětVymazatbudem ich robiť v sobotu, ozvem sa,dovi
OdpovědětVymazat[9]: Tak to jsem zvědavá
OdpovědětVymazatVloni jsem dělala rohlíčky poprvé,místo máku jsem použila povidla,byly výtečné.
OdpovědětVymazat[11]: To těsto je takové chuťově nijaké - myslím, že pikantnější švestková povidla mu sluší více, než jemný mák, s ním rohlíčky spíš připomínají vánoční cukroví. Moc děkuji za komentář.
OdpovědětVymazatVypadají úžasně! Nezkoušela jste nějakou jinou variantu mouky? Nedovedu si představit, že je "tenkrát" dělali z vymýlané bílé hladké mouky... Nemáte nějaké informace o původním receptu? Možná to risknu a zkusím špaldovou jemnou...
OdpovědětVymazatNezkoušela a nejsem ani vhodný rádce, řídila bych se ozkoušenými recepty s celozrnnými moukami - třeba na vánoční cukroví, celkem se vyzná http://leblogdepipi.blog.cz/1212/celozrnne-rohlicky-obzvlaste-mekounke.
OdpovědětVymazat"Tenkrát" to stejně nešidili, tak jako já, pekli kynuté z jemnějšího koláčového těsta. Doporučuju opravdu mák namíchat se švestkovými povidly nebo pikantní rybízovou marmeládou, aby rohlíčky nebyly jen tak fádně sladké, právě tak, aby vystrčily pikantní růžek.
Myslím si, vyválet je menší, drobnější a naplnit oříškovou nádivkou, byla by to moc dobrá varianta vánočního cukroví. A není to piplačka, vyrábějí se pěkně. Hodně štěstí při pečení!
OdpovědětVymazatA kynuté s celozrnnými moukami vyexperimentovala Chez Lucie http://luciedvorakova.blogspot.cz/2012/11/svatomartinske-rohlicky.html
OdpovědětVymazat[14]: Děkuji moc! Už jdu na ně...
OdpovědětVymazat