Bramborové knedlíky u nás doma hrají prim. Babička je sázela od oka - v chladu jí vždy stál velký hrnec brambor vařených ve slupce. Babička musela zvládnout své zaměstnání, práci v kuchyni, praní prádla bez automatické pračky, zeleninu na zahradě, péči o králíky, slepice, kachny, sušení sena v létě .... Babička neměla čas, každý den vařit brambory, každý den smažit jíšku. Tu si také připravovala ve velkém dopředu na celý týden.
Já od oka bramborové knedlíky neumím. Když mám fofr, koupím knedlíky v prášku. Když si zapomenu uvařit brambory den předem, otevírám kuchařskou knihu - tentokrát tu po babičce - a vařím bramborové knedlíky z horkých brambor. A poctivě vážím, od oka jsem totiž už "vařila bramborovou kaši."
Na těsto potřebuji:
80 dkg horkých brambor,
40 dkg krupice,
1 až 2 vejce - neb jen žloutky,
1/2 lžíce soli.
Na omaštění knedlíků je třeba:
10 dkg sádla, slaniny, nebo másla.
Brambory oloupu a uvařím do měkka.
Do horkých brambor přisypu krupičku, ale hrubá krupice je lepší, knedlíky jsou pak nadýchanější. Poctivě rozšťouchám brambory s krupičkou a čekám, až směs vychladne. Pomáhám jí promícháváním vařečkou. Nechci si spálit "pařátky" při koulení kuliček.
Do vychladné směsi vmíchám vejce, sůl a kostičky z housky osmažené na másle. Měla jsem čas i náladu, tak jsem je přidala.
Z těsta tvořím malé knedlíčky, tak o průměru tří centimetrů. Ty jsou vařené v cukuletu. Stačí je vložit do vařící, osolené vody, zamíchat, aby se nepřilepili ke dnu a počkat, až vyplavou. Vyndavám je pomocí drátěné naběračky, každou kuličku napíchnu na nůž, aby z knedlíčku odešla pára a šup s ním do mísy. Promašťovat knedlíky, myslím, není třeba, nelepí se a vždyť jdou v okamžiku na talíř s pečínkou.
Knedlíčky jsou velice jemné. Těsto by se určitě hodilo na šlejšky, na nočky do italské kuchyně a určitě na ovocné knedlíky, jak doporučuje kuchařská kniha.
Tip na vaření bramborových knedlíků:
Aby se knedlíky nerozvářely a nebyly slizké, můžou se před vložením do vařící vody obalit v bramborové moučce (škrobu).
Nebo se jedna lžíce bramborové moučky přidá rovnou do vařící vody určené na vaření knedlíků.
Knedlíčky vypadají velmi zajímavě. Společně s masem to musí být velká dobrota. Krásně zašlá kuchařská kniha tomuto receptu dává ještě větší starobylý náboj a babičkovskou příchuť. Jsem prostě bramborová
OdpovědětVymazatDala bych si hned!
P.
Podobně jako Papaja, ani já bych se nemusela nechat dvakrát pobízet do těch knedlíčků. A věříš, že ani pečeně by nemusela být? Stačila by mi jenom osmažená cibulka. Dva minikomentáře k fotce č. 2:
OdpovědětVymazat1) kuchařka v salátovém vydání je to nejhezčí, co jsem v poslední době viděla a 2) skorodvojče téhle kuchyňské váhy se mnou cestovalo do Ameriky, když jsem se sem stěhovala (slouží mi věrně dodnes).
Krásné bramborové knedlíčky s krásnou starou kuchařkou. Přesně jako by se člověk vrtáil do svého dětsvtí a byl u babičky na prázdninách. Úplně cíítm tu vůni. Na knedlíky vůbec nejsem, ale tyhle mi jsou sympatické.
OdpovědětVymazat[1]: Brambory mám také moc ráda, vlastně jsme na nich "vyrostli."
OdpovědětVymazat[2]: Jsem moc ráda tak krásné minikomentáře, to jsou ale náhodičky Já mám v poslední době pocit, že to moje vnitřní štěstí svázané se vzpomínkami na mé dětství u babičky bych nějakým způsobem měla zachovat a předat mým dětem. Zachovat to i pro sebe vizuelně, co je teď, nemusí být za 2 roky samozřejmostí.
OdpovědětVymazat[3]: Bramborové knedlíky jsou nej...
OdpovědětVymazatTake jsem spise na bramborove. Nejlepsi dela moje babicka v Plzni a pak moje mamka.
OdpovědětVymazatU nasich by se urcite nasla i tato vaha, pamatuji si ji dobre
Ale v nasi digitalni dobe je asi nekde ve sklepe. Toz si o ni reknu. Zase se budou divit nac potrebuji ten stary kram, jako nedavno starou sifonovou a slehackovou lahev :- )))
[7]: Také mi vždy nejvíc chutná u maminky.
OdpovědětVymazatJá dělám tyhle knedlíky : http://www.bramboroveknedliky.cz/
OdpovědětVymazatTenhle druh knedlíků mám nejraději. Taky je tak dělám, jen je tvaruji do válečku.Mohou se také dělat šišky nebo velké koule. Jen jedna poznámka: když se dělají knedle z horkých brambor, musíte dát vařit vodu s předstihem. Knedle musí do vroucí vody okamžitě po vytvarování. Čím déle těsto na vále propracováváte, tím déle si s ním pak můžete pracovat. Třeba plnit masem a pod.Těsto vydrží tuhé, než dokončíte poslední knedlíček. Pak ale musí do vody všechny naráz! A s tím škrobem do vody je to bezva, fakt jsou potom hezky hladké a neoslizlé.
OdpovědětVymazat[10]: Rychleji se uvaří, když jsou ve válečku, že? Také je tak dělám, když jdou na stůl jako knedlíky "klasické přílohové velikosti." Válečkové knedlíky tvoříme po rodinné větvi z tatínkovy strany. Děkuji za tak pěkný a doplňující komentář. Bramborovým knedlíkům zdar !
OdpovědětVymazat[9]: Super stránky, děkuji za tip!
OdpovědětVymazat