Kuře pečené na kapustě, podle receptu od babi z Labužníka. Podle nadšených komentářů nešlo nevyzkoušet. A nelitovala jsem. Měla jsem štěstí, že jsem v našem "obchodě nejdražším ve střední Evropě" zrovna narazila na pěknou a ne drahou kapustovou hlávku. Přidala jsem si trochu zeleniny, tedy přímo v dvoujnásobném množství, než je uvedeno v receptu.
Potřebujeme zeleninu:
1 menší hlávku kapusty - ta moje měla 800 g,
2 velké mrkve,
2 pórky,
2 velké cibule,
3 stroužky česneku.
A potřebujeme maso:
4 kuřecí stehna - rozdělila jsem je na 8 porcí, aby se lépe a rychleji propekla,
4 česnekové klobásky (v obchodě byly jen šunkové a jen dvě).
Olej a máslo na opečení.
Sůl a čerstvě mletý pepř na kořenění.
Suché, bílé víno a kuřecí vývar na podlití.
Troubu předehřátou na 180 stupnů - na pečení.
Zeleninu jsem pokrájela, cibuli a mrkev na půlkolečka, pórek a kapustu na proužky:
Nejprve jsem 5 minut zvolna smažila na lžíci oleje a lžíci másla opékala mrkev, cibuli a pórek. Pak jsem přidala kapustu, osolila a smažila dále, do zavadnutí kapusty. Osmaženou zeleninu jsem předala na pekáč. Přidala jsem 3 stroužky drobně nasekaného česneku.
Další v řadě na smažení a opékání byla kuřecí stehýnka. Omytá a pečlivě osušená papírovou utěrkou. Přesto ďábelsky prskala, proto doporučuji přikrýt si pánev ochranným sítkem. Já ho nemám, ale zato teď díky prskajícímu kuřeti mám vypucovanou kuchyň. Stehýnka jsem opekla do hněda, ke konci jsem opekla i klobásy. Opečené maso (nejprve kůži dolů)a klobásy jsem naložila do pekáče na opečenou zeleninu.
Podlila jsem 300 ml bílého vína a 300 ml polévky (bohužel hovězí), kterou jsem souběžně vařila na druhé plotýnce. Osolila a opepřila jsem maso a dala péct do vyhřáté trouby. Podle receptu máme péct 20 minut, pak maso obrátit a dopéct dalších 20 minut. Zdálo se mi to málo, vyzkoušela jsem 2 x 30 minut a i to bylo málo. Ještě další půlhodinu by kuře sneslo. Na vině asi bude moje "propečená" trouba.
Vůně neodolatelná, zelenina výborná, s jemnou chutí i vůní a maso bych s klidem vyměnila za nášup zeleniny.
Jako vegetarián neocením kouzlo tohoto pokrmu, ale právě když jsem si prohlížela tvé stránky, procházel kolem mě "zmlsaný jazýček" mého přítele a hned se ptal: "Jé, co to je?", tak vidím, že budu brzy muset na nákup kuřecích stehýnek. Jsem jen zvědavá, zda je všechny, se svou averzí vůči "neprsíčkám", zbaští ))
OdpovědětVymazatMáš čím dál krásnější fotky O této dobrotě už jsem toho moc slyšela, ale ještě jsem ji nevyzkoušela. Určitě by se takové voňavé kuřátko hodilo do těchto sychravých dnů
OdpovědětVymazatP.
[1]: V tom případě bych mlsný jazýček nepokoušela, namixovala bych to alespoň na půl.
OdpovědětVymazatDíky za pochvalu. Tenhle pekáček každý pochmurný den určitě provoní.
OdpovědětVymazatTyjo, to mi uniklo! Jeden z nasich nejoblibenejsich receptu. Nedavno jsem toto pekla, ale s perlickou, mnam
OdpovědětVymazatJsem zrovna ve Francii na statku, kde mi tento pokrm vzdy statkarka pripravi. Teprve mne to ceka! Toz se mam nac tesit.
[5]: K mým nejoblíběnějším ho už také řadím. Ta zelenina je prudce lahodná!
OdpovědětVymazatKapusta mě přitahuje spíše vizuálně než chuťově, ale trakhle bych ji zkusit mohla...pěkný recept i fotky!
OdpovědětVymazat[7]: Za vyzkoušení to rozhodně stojí! Zelenina se koupe v jemném sosíku z kuřete a vína.
OdpovědětVymazat