Přeskočit na hlavní obsah

Kynutí a to expres!

V srpnu jsem u zakoupeného časopisu také dostala přibalený dáreček - nový výrobek od Dr. Oetkera. Navzdory nepříznivým recenzím jsem se pomocníka rychlého pečení rozhodla vyzkoušet a to na švestkovém koláči přes celý plech. Podle návodu na sáčku potřebujeme:

1 balíček Kynuté těsto expres, 300 g hladké mouky, 25 g cukru, špetku soli, 150 ml vody, 2 lžíce oleje, 1 vejce.



Smícháním všech přísad jsem vytvořila těsto. Rozprostřela jsem ho na velký plech, pokladla rozpůlenými švestkami, hustě posypala skořicí a drobenkou.
Pekla jsem přibližně půl hodiny při 180°C.


Do hodiny - počátkem přípravou těsta - byl hotový koláč na stole. Výsledek nebyl vůbec špatný, zdařile imitoval kynuté těsto. Žádnou pachuť jsem v koláči nezaznamenala. Ale i rychlé kynutí lze vyzkoušet klasicky a zdravěji, s droždím.



Zaznamenali jste letošní nadúrodu švestek? Moje kuchyně určitě. Kromě klasických, kynutých koláčů od mojí maminky jsem stihla vyzkoušet lydiin švestkový koláč s pudinkovým krémem, skvělý švestkový koláč s frangipane podle praktického kulinária, inspirativní Terezčino čatní, (do pár skleniček jsem si neodpustila přidat chilli kroužky) a spolu s maminkou navařit povidla z 15 kilo švestek. Tak na .... švestky!

Komentáře

  1. Žaneta Vicherková10. prosince 2013 v 14:36

    Dobrý den, chtěla bych Vás moc poprosit o informaci? Už jsem také několikrát pekla s Expres kynutým těstem od Dr.Otkera, ale teď poslední dobou ho nikde v obchodech nemohu sehnat. Nemohla byste mi poradit, kde bych na něj znovu narazila? Přijde mi snad, že ho přestali distibuovat, či co? Děkuji za odpověď. Vicherková

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

První toffosoutěž - o krajovou kuchařku

Ti, kteří občas navštěvují můj blog, vědí, že se snažím zaznamenat a uchovat recepty na jídla, která nám vařila chalupská babička . Teď už mám práci hodně ulehčenou, s recepty z tohoto kraje byla Nakladatelstvím Českého lesa vydaná kuchařka. "Tradiční jídla česko-bavorského příhraničí" sepsal ředitel Muzea Chodska  pan Josef Nejdl. Chcete vědět, jak se vaří kyselka, herbstmilchsuppe, píprlák, klokány, vošouchy, rýpl, praskokrky, pískorky, sterz, schwammerpichelsteiner, liščí žrádlo, kucmoch, basáky, bacány, maltošny, obazda ?    Nesmím zapomenou na tradiční chodské koláče z horního i dolního Chodska. (Fotografie exkluzivně od Martina  .) O jeden výtisk této kuchařky můžete teď soutěžit u mě na blogu. Stačí jen odpovědět v komentáři k tomuto článku na jednoduchou otázku: "Které jídlo Vám zaručeně připomene vaše dětství nebo prázdniny u babičky?" Odpovídat můžete do 30. 6. 2010.   Při vyplňování odpovědního komentáře nezapomeňte uvést...

Pražma pečená v troubě

  Ahoj, milí čtenáři! Dnes vám chci ukázat, jak si připravit jednoduché a chutné jídlo z pražmy, kterou jsem našel v akci v supermarketu. Pražma je druh mořské ryby, která má bílé maso a jemnou chuť. Je bohatá na bílkoviny, omega-3 mastné kyseliny a vitamíny. A navíc je velmi snadná na přípravu!   Potřebujete:   - 1 pražmu (asi 1 kg) - 4 mrkve - 2 cibule - 1 svazek petržele - 2 lžičky římského kmínu - sůl, pepř, olivový olej   Postup:   1. Troubu předehřejte na 180 °C. Pražmu omyjte, osušte a vykuchejte. Pokud chcete, můžete ji nechat vykuchat v obchodě, ale já si to rád dělám sám. Je to taková relaxace, když si pohrávám s rybími vnitřnostmi. 😂 2. Mrkev oloupejte a nakrájejte na kolečka. Cibuli oloupejte a nakrájejte na půlkolečka. Petržel nakrájejte nahrubo. Všechnu zeleninu smíchejte v míse a osolte, opepřete a přidejte římský kmín. Římský kmín dodá jídlu zajímavou chuť a vůni, ale pokud ho nemáte rádi, můžete ho vynechat nebo nahr...

Jahodový retro koláč

  Představuji Vám můj comfort food. Můj narozeninový dort, který jsem dostávala jako malá k narozeninám. Měla jsem tu prvorozenou výsadu, že první domácí jahody šly na můj narozeninový cake. Na konci června. Před tolika lety totiž ještě nefungovalo globální oteplení a jahody dozrávaly až v druhé červnové polovině měsíce. Vždycky jsem se na dort těšila a nikdy jsem nebyla zklamaná. Z čeho by dnešní děti asi byly překvapené, bylo to, že narozeniny jsme slavili bez dárků, všichni společně u stolu, "jen" u dortu a u konvice černého čaje s cukrem a citrónem, podávaném ve slavnostním čajovém servisu. Byl to křehký porcelán s bílým žebrováním a zdobily ho jemné, žluté kvítky s červeným středem a s lehkým zeleným stonkem. Tvoří ho oblíbený osmdesátkový recept na piškot nastavovaný horkou vodou. A místo želatiny, která, myslím, v té době nebyla v dostatečném množství na pultech sámošek, nebo konzumů, chytré, české hospodyňky vymyslely náhradu uvařenou z pudinku. Pudinkový rosol.   Piš...