Přeskočit na hlavní obsah

Poulet au Chou




Kuře pečené na kapustě, podle receptu od babi z Labužníka. Podle nadšených komentářů nešlo nevyzkoušet. A nelitovala jsem. Měla jsem štěstí, že jsem v našem "obchodě nejdražším ve střední Evropě" zrovna narazila na pěknou a ne drahou kapustovou hlávku. Přidala jsem si trochu zeleniny, tedy přímo v dvoujnásobném množství, než je uvedeno v receptu.

Potřebujeme zeleninu:
1 menší hlávku kapusty - ta moje měla 800 g,
2 velké mrkve,
2 pórky,
2 velké cibule,
3 stroužky česneku.

A potřebujeme maso:
4 kuřecí stehna - rozdělila jsem je na 8 porcí, aby se lépe a rychleji propekla,
4 česnekové klobásky (v obchodě byly jen šunkové a jen dvě).

Olej a máslo na opečení.

Sůl a čerstvě mletý pepř na kořenění.

Suché, bílé víno a kuřecí vývar na podlití.

Troubu předehřátou na 180 stupnů - na pečení.

Zeleninu jsem pokrájela, cibuli a mrkev na půlkolečka, pórek a kapustu na proužky:



Nejprve jsem 5 minut zvolna smažila na lžíci oleje a lžíci másla opékala mrkev, cibuli a pórek. Pak jsem přidala kapustu, osolila a smažila dále, do zavadnutí kapusty. Osmaženou zeleninu jsem předala na pekáč. Přidala jsem 3 stroužky drobně nasekaného česneku.



Další v řadě na smažení a opékání byla kuřecí stehýnka. Omytá a pečlivě osušená papírovou utěrkou. Přesto ďábelsky prskala, proto doporučuji přikrýt si pánev ochranným sítkem. Já ho nemám, ale zato teď díky prskajícímu kuřeti mám vypucovanou kuchyň. Stehýnka jsem opekla do hněda, ke konci jsem opekla i klobásy. Opečené maso (nejprve kůži dolů)a klobásy jsem naložila do pekáče na opečenou zeleninu.


Podlila jsem 300 ml bílého vína a 300 ml polévky (bohužel hovězí), kterou jsem souběžně vařila na druhé plotýnce. Osolila a opepřila jsem maso a dala péct do vyhřáté trouby. Podle receptu máme péct 20 minut, pak maso obrátit a dopéct dalších 20 minut. Zdálo se mi to málo, vyzkoušela jsem 2 x 30 minut a i to bylo málo. Ještě další půlhodinu by kuře sneslo. Na vině asi bude moje "propečená" trouba.


Vůně neodolatelná, zelenina výborná, s jemnou chutí i vůní a maso bych s klidem vyměnila za nášup zeleniny.

Komentáře

  1. Jako vegetarián neocením kouzlo tohoto pokrmu, ale právě když jsem si prohlížela tvé stránky, procházel kolem mě "zmlsaný jazýček" mého přítele a hned se ptal: "Jé, co to je?", tak vidím, že budu brzy muset na nákup kuřecích stehýnek. Jsem jen zvědavá, zda je všechny, se svou averzí vůči "neprsíčkám", zbaští ))

    OdpovědětVymazat
  2. Máš čím dál krásnější fotky O této dobrotě už jsem toho moc slyšela, ale ještě jsem ji nevyzkoušela. Určitě by se takové voňavé kuřátko hodilo do těchto sychravých dnů
    P.

    OdpovědětVymazat
  3. [1]: V tom případě bych mlsný jazýček nepokoušela, namixovala bych to alespoň na půl.

    OdpovědětVymazat
  4. Díky za pochvalu. Tenhle pekáček každý pochmurný den určitě provoní.

    OdpovědětVymazat
  5. Tyjo, to mi uniklo! Jeden z nasich nejoblibenejsich receptu. Nedavno jsem toto pekla, ale s perlickou, mnam
    Jsem zrovna ve Francii na statku, kde mi tento pokrm vzdy statkarka pripravi. Teprve mne to ceka! Toz se mam nac tesit.

    OdpovědětVymazat
  6. [5]: K mým nejoblíběnějším ho už také řadím. Ta zelenina je prudce lahodná!

    OdpovědětVymazat
  7. Kapusta mě přitahuje spíše vizuálně než chuťově, ale trakhle bych ji zkusit mohla...pěkný recept i fotky!

    OdpovědětVymazat
  8. [7]: Za vyzkoušení to rozhodně stojí! Zelenina se koupe v jemném sosíku z kuřete a vína.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

První toffosoutěž - o krajovou kuchařku

Ti, kteří občas navštěvují můj blog, vědí, že se snažím zaznamenat a uchovat recepty na jídla, která nám vařila chalupská babička . Teď už mám práci hodně ulehčenou, s recepty z tohoto kraje byla Nakladatelstvím Českého lesa vydaná kuchařka. "Tradiční jídla česko-bavorského příhraničí" sepsal ředitel Muzea Chodska  pan Josef Nejdl. Chcete vědět, jak se vaří kyselka, herbstmilchsuppe, píprlák, klokány, vošouchy, rýpl, praskokrky, pískorky, sterz, schwammerpichelsteiner, liščí žrádlo, kucmoch, basáky, bacány, maltošny, obazda ?    Nesmím zapomenou na tradiční chodské koláče z horního i dolního Chodska. (Fotografie exkluzivně od Martina  .) O jeden výtisk této kuchařky můžete teď soutěžit u mě na blogu. Stačí jen odpovědět v komentáři k tomuto článku na jednoduchou otázku: "Které jídlo Vám zaručeně připomene vaše dětství nebo prázdniny u babičky?" Odpovídat můžete do 30. 6. 2010.   Při vyplňování odpovědního komentáře nezapomeňte uvést...

Pražma pečená v troubě

  Ahoj, milí čtenáři! Dnes vám chci ukázat, jak si připravit jednoduché a chutné jídlo z pražmy, kterou jsem našel v akci v supermarketu. Pražma je druh mořské ryby, která má bílé maso a jemnou chuť. Je bohatá na bílkoviny, omega-3 mastné kyseliny a vitamíny. A navíc je velmi snadná na přípravu!   Potřebujete:   - 1 pražmu (asi 1 kg) - 4 mrkve - 2 cibule - 1 svazek petržele - 2 lžičky římského kmínu - sůl, pepř, olivový olej   Postup:   1. Troubu předehřejte na 180 °C. Pražmu omyjte, osušte a vykuchejte. Pokud chcete, můžete ji nechat vykuchat v obchodě, ale já si to rád dělám sám. Je to taková relaxace, když si pohrávám s rybími vnitřnostmi. 😂 2. Mrkev oloupejte a nakrájejte na kolečka. Cibuli oloupejte a nakrájejte na půlkolečka. Petržel nakrájejte nahrubo. Všechnu zeleninu smíchejte v míse a osolte, opepřete a přidejte římský kmín. Římský kmín dodá jídlu zajímavou chuť a vůni, ale pokud ho nemáte rádi, můžete ho vynechat nebo nahr...

Jahodový retro koláč

  Představuji Vám můj comfort food. Můj narozeninový dort, který jsem dostávala jako malá k narozeninám. Měla jsem tu prvorozenou výsadu, že první domácí jahody šly na můj narozeninový cake. Na konci června. Před tolika lety totiž ještě nefungovalo globální oteplení a jahody dozrávaly až v druhé červnové polovině měsíce. Vždycky jsem se na dort těšila a nikdy jsem nebyla zklamaná. Z čeho by dnešní děti asi byly překvapené, bylo to, že narozeniny jsme slavili bez dárků, všichni společně u stolu, "jen" u dortu a u konvice černého čaje s cukrem a citrónem, podávaném ve slavnostním čajovém servisu. Byl to křehký porcelán s bílým žebrováním a zdobily ho jemné, žluté kvítky s červeným středem a s lehkým zeleným stonkem. Tvoří ho oblíbený osmdesátkový recept na piškot nastavovaný horkou vodou. A místo želatiny, která, myslím, v té době nebyla v dostatečném množství na pultech sámošek, nebo konzumů, chytré, české hospodyňky vymyslely náhradu uvařenou z pudinku. Pudinkový rosol.   Piš...