Mojí první biblí italské kuchyně byla italská kuchařka Kariny Havlů. Na straně 51 je recept na mou nejoblíbenější polévku.
Potřebujeme:
1 lilek,
2 velké brambory,
400 g rajčat (nahrazuji rajčaty v konzervě),
1 menší cuketa,
2 mrkve,
kousek celeru,
1 velká cibule,
200 g červených fazolí v konzervě,
100 g mraženého hrášku,
30 g slaniny
2 stroužky česneku,
pár lístků červené bazalky nebo 1 lžička sušené,
1 bujónová kostka,
50 g strouhaného parmazánu (nebo jiného tvrdého sýra),
1 lžíce oleje,
sůl,
pepř.
Všechny druhy zeleniny omyjeme, popřípadě oloupeme a pokrájíme na kostičky. Na oleji osmahneme drobně pokrájenou slaninu, vmícháme jemně nakrájenou cibuli s prolisovaným česnekem a když zežloutne, přidáme veškerou pokrájenou zeleninu a necháme za občasného míchání osmahnout.
Potom přidáme spařená, oloupaná, pokrájená rajčata (popř. konzervovaná rajčata) a dusíme zvolna asi 10 minut. Nakonec vmícháme rozdrobenou bujónovou kostku, zalijeme 1 litrem vody a ne cháme vařit doměkka. Než polévku stáhneme z ohně, vmíchám scezené fazole, hrášek, osolíme a chvíli společně povaříme. Nakonec vsypeme nasekanou bazalku, nastrouhaný sýr, špetku pepře a podáváme.
Uvědomila jsem si, že polévky moc často nevařím. Zapomínám na ně. Přitom "polévka je grunt a maso je špunt." Musím se prostě polepšit.
K minestrone se mi váže několik vzpomínek, např. to bylo první "náročnější" jídlo, které mi přítel uvařil atd. Myslím si, že "jediný a ten pravý recept" na minestrone neexistuje, a proto ji mám ráda - můžu si do ní přihodit, co chci. Chtěla jsem se zeptat na parmezán nastrouhaný na polévce - je s něčím smíchaný nebo je to pouze optický klam? Btw: máš talíře, které jsme měli doma, když jsem byla malá
OdpovědětVymazatMinestrone patří i k mým nejoblíbenějším polévkám. Je pravda, že každý má asi tu svou verzi a všechny dohromady budou výborné. :o) Já například do té mé přidávám masové knedlíčky a s nimi polévka tvoří téměř samostatné jídlo. A ještě mám jeden starý italský tip: jestli doma zbyde kousíček tvrdé kůrky parmazánu, která už nejde nastrouhat, může se hodit do polévky společně s ostatními ingrediencemi. Na konci vaření se vyloví a vyhodí, ale v polévce po něm zůstane výborná chuť.:o) Právě nastává čas, kdy opět oceníme zahřívací schopnost polévek, a proč nezačít zrovna minestrone, do které využijeme poslední kousky letní sklizně?
OdpovědětVymazat[1]: Optický klam vytváří hrubě mletý pepř :)
OdpovědětVymazat[2]: Italský tip je výbosrný tip. Nerada vyhazuju jídlo a možná jsem posedlá zužitkováním všech zbytků. V mé oblíbené verzi minestrone nesmí chybět lilek.
OdpovědětVymazatcoco-choc má pravdu, každý si do polévky naloží to, co má rád.