Přeskočit na hlavní obsah

Minestrone III.





Mojí první biblí italské kuchyně byla italská kuchařka Kariny Havlů. Na straně 51 je recept na mou nejoblíbenější polévku.

Potřebujeme:
1 lilek,
2 velké brambory,
400 g rajčat (nahrazuji rajčaty v konzervě),
1 menší cuketa,
2 mrkve,
kousek celeru,
1 velká cibule,
200 g červených fazolí v konzervě,
100 g mraženého hrášku,
30 g slaniny
2 stroužky česneku,
pár lístků červené bazalky nebo 1 lžička sušené,
1 bujónová kostka,
50 g strouhaného parmazánu (nebo jiného tvrdého sýra),
1 lžíce oleje,
sůl,
pepř.



Všechny druhy zeleniny omyjeme, popřípadě oloupeme a pokrájíme na kostičky. Na oleji osmahneme drobně pokrájenou slaninu, vmícháme jemně nakrájenou cibuli s prolisovaným česnekem a když zežloutne, přidáme veškerou pokrájenou zeleninu a necháme za občasného míchání osmahnout.


Potom přidáme spařená, oloupaná, pokrájená rajčata (popř. konzervovaná rajčata) a dusíme zvolna asi 10 minut. Nakonec vmícháme rozdrobenou bujónovou kostku, zalijeme 1 litrem vody a ne cháme vařit doměkka. Než polévku stáhneme z ohně, vmíchám scezené fazole, hrášek, osolíme a chvíli společně povaříme. Nakonec vsypeme nasekanou bazalku, nastrouhaný sýr, špetku pepře a podáváme.



Uvědomila jsem si, že polévky moc často nevařím. Zapomínám na ně. Přitom "polévka je grunt a maso je špunt." Musím se prostě polepšit.

Komentáře

  1. K minestrone se mi váže několik vzpomínek, např. to bylo první "náročnější" jídlo, které mi přítel uvařil atd. Myslím si, že "jediný a ten pravý recept" na minestrone neexistuje, a proto ji mám ráda - můžu si do ní přihodit, co chci. Chtěla jsem se zeptat na parmezán nastrouhaný na polévce - je s něčím smíchaný nebo je to pouze optický klam? Btw: máš talíře, které jsme měli doma, když jsem byla malá

    OdpovědětVymazat
  2. Minestrone patří i k mým nejoblíbenějším polévkám.  Je pravda, že každý má asi tu svou verzi a všechny dohromady budou výborné. :o)  Já například do té mé přidávám masové knedlíčky a s nimi polévka tvoří téměř samostatné jídlo.  A ještě mám jeden starý italský tip:  jestli doma zbyde kousíček tvrdé kůrky parmazánu, která už nejde nastrouhat, může se hodit do polévky společně s ostatními ingrediencemi.  Na konci vaření se vyloví a vyhodí, ale v polévce po něm zůstane výborná chuť.:o)  Právě nastává čas, kdy opět oceníme zahřívací schopnost polévek, a proč nezačít zrovna minestrone, do které využijeme poslední kousky letní sklizně?

    OdpovědětVymazat
  3. [1]: Optický klam vytváří hrubě mletý pepř :)

    OdpovědětVymazat
  4. [2]: Italský tip je výbosrný tip. Nerada vyhazuju jídlo a možná jsem posedlá zužitkováním všech zbytků. V mé oblíbené verzi minestrone nesmí chybět lilek.
    coco-choc má pravdu, každý si do polévky naloží to, co má rád.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

První toffosoutěž - o krajovou kuchařku

Ti, kteří občas navštěvují můj blog, vědí, že se snažím zaznamenat a uchovat recepty na jídla, která nám vařila chalupská babička . Teď už mám práci hodně ulehčenou, s recepty z tohoto kraje byla Nakladatelstvím Českého lesa vydaná kuchařka. "Tradiční jídla česko-bavorského příhraničí" sepsal ředitel Muzea Chodska  pan Josef Nejdl. Chcete vědět, jak se vaří kyselka, herbstmilchsuppe, píprlák, klokány, vošouchy, rýpl, praskokrky, pískorky, sterz, schwammerpichelsteiner, liščí žrádlo, kucmoch, basáky, bacány, maltošny, obazda ?    Nesmím zapomenou na tradiční chodské koláče z horního i dolního Chodska. (Fotografie exkluzivně od Martina  .) O jeden výtisk této kuchařky můžete teď soutěžit u mě na blogu. Stačí jen odpovědět v komentáři k tomuto článku na jednoduchou otázku: "Které jídlo Vám zaručeně připomene vaše dětství nebo prázdniny u babičky?" Odpovídat můžete do 30. 6. 2010.   Při vyplňování odpovědního komentáře nezapomeňte uvést...

Pražma pečená v troubě

  Ahoj, milí čtenáři! Dnes vám chci ukázat, jak si připravit jednoduché a chutné jídlo z pražmy, kterou jsem našel v akci v supermarketu. Pražma je druh mořské ryby, která má bílé maso a jemnou chuť. Je bohatá na bílkoviny, omega-3 mastné kyseliny a vitamíny. A navíc je velmi snadná na přípravu!   Potřebujete:   - 1 pražmu (asi 1 kg) - 4 mrkve - 2 cibule - 1 svazek petržele - 2 lžičky římského kmínu - sůl, pepř, olivový olej   Postup:   1. Troubu předehřejte na 180 °C. Pražmu omyjte, osušte a vykuchejte. Pokud chcete, můžete ji nechat vykuchat v obchodě, ale já si to rád dělám sám. Je to taková relaxace, když si pohrávám s rybími vnitřnostmi. 😂 2. Mrkev oloupejte a nakrájejte na kolečka. Cibuli oloupejte a nakrájejte na půlkolečka. Petržel nakrájejte nahrubo. Všechnu zeleninu smíchejte v míse a osolte, opepřete a přidejte římský kmín. Římský kmín dodá jídlu zajímavou chuť a vůni, ale pokud ho nemáte rádi, můžete ho vynechat nebo nahr...

Jahodový retro koláč

  Představuji Vám můj comfort food. Můj narozeninový dort, který jsem dostávala jako malá k narozeninám. Měla jsem tu prvorozenou výsadu, že první domácí jahody šly na můj narozeninový cake. Na konci června. Před tolika lety totiž ještě nefungovalo globální oteplení a jahody dozrávaly až v druhé červnové polovině měsíce. Vždycky jsem se na dort těšila a nikdy jsem nebyla zklamaná. Z čeho by dnešní děti asi byly překvapené, bylo to, že narozeniny jsme slavili bez dárků, všichni společně u stolu, "jen" u dortu a u konvice černého čaje s cukrem a citrónem, podávaném ve slavnostním čajovém servisu. Byl to křehký porcelán s bílým žebrováním a zdobily ho jemné, žluté kvítky s červeným středem a s lehkým zeleným stonkem. Tvoří ho oblíbený osmdesátkový recept na piškot nastavovaný horkou vodou. A místo želatiny, která, myslím, v té době nebyla v dostatečném množství na pultech sámošek, nebo konzumů, chytré, české hospodyňky vymyslely náhradu uvařenou z pudinku. Pudinkový rosol.   Piš...