Zima se ještě moc nevzdává, i když by se mohlo zdát, že velikonoce klepou na dveře. Proto se ani my ještě nemusíme vzdávat vydatných, ale výživných hrnců polévek. Zimní minestrone jsem objevila na blogu Evy Rýznerové , autorky mé oblíbené knihy - kuchařky s příběhem, kvůli které jsem se jednu období zcela položila do vaření italské kuchyně. A jak jinak, chuťově dokonalý a vyvážený je i recept na zimní vydatnou polévku minestrone. Protože mi moc, moc chutnala, musím se tady o recept podělit. Takže - nejdřív si namočte 200 g cizrny a pak čtěte dál. Polévku budete vařit až druhý den. Její velkou předností, kromě chuti, je nutriční vyváženost v poměru bílkovin (cizrna), sacharidů (těstoviny) a zeleniny. Navíc, vhodná pro vegetariány.
Na dvanáct porcí polévky:
"200 g cizrny, namočené přes noc a druhý den doměkka uvařené
1 cibule, nasekaná
3 stroužky česneku, nasekané
1 menší pórek, nasekaný
2 mrkve, nakrájené na kostičky
3 stonky řapíkatého celeru, nakrájené na kostičky
100 g kapusty, nakrájené
100 g hlávkového zelí, nakrájeného
2 konzervy kvalitních italských rajčat, zavařených ve vlastní šťávě
100 g drobných těstovin (ditalini, anelletti, mini farfalle), uvařených zvlášť
6 lžic olivového oleje extra panenského
1 dl bílého vína
2 bobkové listy
sůl a pepř podle chuti
nastrouhaný parmezán k servírování
nasekaná pažitka k servírování
Ve velkém hrnci zpěňte na olivovém oleji cibuli, česnek a pórek. Přidejte mrkev, celer, kapustu a zelí a podlijte bílým vínem. Víno nechte vypařit, přidejte rajčata, cizrnu i vodu, ve které se vařila. Osolte, opepřete a přihoďte bobkový list. Zalijte vodou nebo vývarem, tak aby tekutina převyšovala zeleninu o jednu třetinu. Vařte, dlouho, dlouho, na mírném ohni. Minimálně po dobu dvou hodin. Až var ustane, odstavte hrnec na kraj plotny a vmíchejte zvlášť uvařené těstoviny. Jednotlivé porce posypejte parmezánem, pažitkou a podávejte s opečeným chlebem."
Eva Rýznerová - La Cuoca
Když ke stolu nepozvete dvanáct lidí, ale vaříte pro sebe, máte na tři dny vystaráno o výživné a vydatné obědy a večeře. A věřte, že se Vám nepřejí!
Buon appetito!
Jdu na to! Mám naklíčenou cizrnu a děti s chřipkou, to se minestrone báječně hodí.
OdpovědětVymazat[1]: Pěkně, tomu říkám připravenost!
OdpovědětVymazatVypadá to lákavě
OdpovědětVymazat[3]: Je výborná
OdpovědětVymazatVýživných hrnců polévky se nezvádávm nikdy a minestrone miluju v jakékoli její vaiantě, cizrnu máme doma v oblibě, takže určitě vyzkouším i takto.
OdpovědětVymazat[5]: Můžu jen doporučit!
OdpovědětVymazat