Na pečení tohoto dortu jsem se těšila, je totiž plný samých dobrých a mlsných věcí. Postup ani příprava není komplikovaná, tušila jsem, že si tentokrát užiju pečení bez "stresu." Co pro mě ale bylo stesující - vlastní focení. Přepla jsem si, samozřejmě nějakým omylem, tlačítko mého nově poděděné zrcadlovky a něšlo mi ostřit. A protože ještě nejsme spolu zžití, fotila jsem programem pro blbečky, automaticky.
"Hummingbird cake si vysloužil jméno díky sladké a šťavnaté chuti. Ta připomíná nektar, jímž se živí kolibříci. Původní recept zřejmě pochází z Karibiku z konce 60. let minulého stolení, pak putoval z Jamajky do USA, kde se rychle proslavil. Nenahrazujte pekany jinými ořechy, přišli byste o nezaměnitelnou chuť a vůni, která je pro dort charakteristická."
Terezie Tkáčiková, časopis Gurmet, Březen 2016
Rozhodla jsem se upéct cupcakes v malých silikonových košíčcích a každý kousek ozdobit sušeným ananasovým květem. Jak vyrobit květ se můžete, jako já, naučit v tomto videu:
Recept z březnového čísla časopisu Gurmet:
Vyhodnocení kolibříkové výzvy v dubnovém čísle časopisu Gurmet:
Dort kolibřík můžu k pečení jen doporučit. Na pečení ani zdobení se nedá nic pokazit. Skvěle a svěže chutná. Určitě ho jednou vyzkouším upéct jako bezlepkový, je plný vláčných surovin, těsto se nespoléhá jen na mouku, vejce a cukr, takže by to mělo bez problémů klapnout.
A další výzvou, kterou upeču do konce března, je dort Battenberg. Čeká mě potahování marcipánem. Ajejej!
Děkuji za sdílení. Opravdu si toho vážím to, že jste se s námi podělil jako informativní místo, skvělé tipy a velmi snadno pochopitelné.
OdpovědětVymazatNo tak ten vypadá úžasně! A bezlepkově půjde bez potíží, jak je někde část mouky nahrazena ořechy, jde to samo a ananasové květy jsou oztomilé, na ty se musím někdy vrhnout, budu si pak připadat jako v tropickém áji. Tvé miniverze jsou skvělé, jednoduché a velmi elegantní, pro mě jsi naprostý vítěz ty!
OdpovědětVymazat[2]: Díky za potvrzení mé doměnky, byl by to výborný dort pro mou bezlepkovou sestru. Ty květy bych příště chtěla vychytat méně spáleněji, je opravdu lepší použít struhadlo - mandolínu, než nůž. A na tvarování květů místo důlku v muffinovém plechu lze použít krabičku od vajíček, hroty obalit alobalem, květy jsou pak více tvarované do výšky.
OdpovědětVymazat