Přeskočit na hlavní obsah

Nakládané okurky å la Marcela a jedna vzpomínková

Jsou božské. Nejlepší zavařování bývávalo, když naše kancelář ležela v Holešovicích, v Praze 7. Na ulici Komunardů na kraji chodníku prodával svou zeleninu chlapík v bekovce, od hlíny se zdrsnělými prsty. Výběrové minikokurčičky byly za 28,-- Kč. kilo. Byla to radost u něj nakupovat. Domácím zavařovacím okurkám z domácí zahrádky nám osobně hodně dlouho podnebí nepřeje, chytají plíseň a těch pár stihne zavařit maminka.
Tento recept je vzpomínkový, jak já moc ráda vzpomínám na svůj holčičí kolektiv, který mě vyškolil do života. Osobními propouštěcími padáky jsme se už každá bohužel dostali někam jinam. Já jsem ale stále vděčná za životní školu, opakující se vzorce, vždyť mi to holky už dávno říkaly, to už by mě překvapit nemělo, Jolanto, Stáňo, Máňo, Irí, Pavlo, Vlasto, Marcelo, Aleno, Dano, Andulko,Hanko, Maruško i ty Brute, Vaškůůůůůů.

(foto Martin Tomšů)

Nelekejte se obrázku, recept úspěšně používám i na zavařování mladých kukuřičných paliček. I ty jsou božské, jen jejich získávání musíme říkat lesní pych. Když jsou větší, nakrájím je na řezy, ale předem je deset minut povařím ve vodě, aby změkly i středy. Středy kukuřic. Ale stejně jsou nejlepší ty nejmladší mléčné kukuřičné klásky.
Na jednu sklenici zavařovací, 0,5l se dává:
na dno - 7 cukerínů (umělé sladidlo), 5 celých pepřů, 1 lžička Deka, 1 dcl 8% octa, kousek cibule a kolečko křenu, mrkve, snítka kopru.
Sklenici docpu okurčičkami nebo povařenými kukuřičkami.
Zavařovací sklenici doliju povařenou schladlou vodou.
Zavíčkuji zavařovací hlavou a zavažuji - do hrnce vložím utěrku, zaliji do 2 cm vody výšky hrnce, zahřeji na 80 St.C a nechám 40 minut ve ve vodě v hrnci dohřát.
Výhodou tohoto zavařovacího receptu je jedna věc, nemusíte mít předem navařený hrnec láku a počítat sklenice a plnit zavařovací hrnec tak, aby byl správně vytížený. Tady nasbíráte ráno třeba jen na pět skleniček, zahřejete a je to.
Tak, ahoj, kočky!
Zdraví Maruška.

Komentáře

  1. Jé, úplně jsem dostala chuť na maličké křupavé zavařené okurčičky mojí maminky. Já zatím ještě okurky nezavařuju, bojím se, že bych nedocílila té správné chuti, na kterou jsem od našich zvyklá. Zjistila jsem totiž, že každýý dělá okurky fakt úplně jinak a ruku na srdce, ty "jeho" mu chutnají prostě nejlépe. Jo a taky jeden okurkovo-zavařovací fígl - máma okurky vždycky před naládováním do sklenic vyprala v pračce na třicet stupňů (samozřejmě bez prášku) - zbavily se tak štětinek

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

První toffosoutěž - o krajovou kuchařku

Ti, kteří občas navštěvují můj blog, vědí, že se snažím zaznamenat a uchovat recepty na jídla, která nám vařila chalupská babička . Teď už mám práci hodně ulehčenou, s recepty z tohoto kraje byla Nakladatelstvím Českého lesa vydaná kuchařka. "Tradiční jídla česko-bavorského příhraničí" sepsal ředitel Muzea Chodska  pan Josef Nejdl. Chcete vědět, jak se vaří kyselka, herbstmilchsuppe, píprlák, klokány, vošouchy, rýpl, praskokrky, pískorky, sterz, schwammerpichelsteiner, liščí žrádlo, kucmoch, basáky, bacány, maltošny, obazda ?    Nesmím zapomenou na tradiční chodské koláče z horního i dolního Chodska. (Fotografie exkluzivně od Martina  .) O jeden výtisk této kuchařky můžete teď soutěžit u mě na blogu. Stačí jen odpovědět v komentáři k tomuto článku na jednoduchou otázku: "Které jídlo Vám zaručeně připomene vaše dětství nebo prázdniny u babičky?" Odpovídat můžete do 30. 6. 2010.   Při vyplňování odpovědního komentáře nezapomeňte uvést...

Pražma pečená v troubě

  Ahoj, milí čtenáři! Dnes vám chci ukázat, jak si připravit jednoduché a chutné jídlo z pražmy, kterou jsem našel v akci v supermarketu. Pražma je druh mořské ryby, která má bílé maso a jemnou chuť. Je bohatá na bílkoviny, omega-3 mastné kyseliny a vitamíny. A navíc je velmi snadná na přípravu!   Potřebujete:   - 1 pražmu (asi 1 kg) - 4 mrkve - 2 cibule - 1 svazek petržele - 2 lžičky římského kmínu - sůl, pepř, olivový olej   Postup:   1. Troubu předehřejte na 180 °C. Pražmu omyjte, osušte a vykuchejte. Pokud chcete, můžete ji nechat vykuchat v obchodě, ale já si to rád dělám sám. Je to taková relaxace, když si pohrávám s rybími vnitřnostmi. 😂 2. Mrkev oloupejte a nakrájejte na kolečka. Cibuli oloupejte a nakrájejte na půlkolečka. Petržel nakrájejte nahrubo. Všechnu zeleninu smíchejte v míse a osolte, opepřete a přidejte římský kmín. Římský kmín dodá jídlu zajímavou chuť a vůni, ale pokud ho nemáte rádi, můžete ho vynechat nebo nahr...

Jahodový retro koláč

  Představuji Vám můj comfort food. Můj narozeninový dort, který jsem dostávala jako malá k narozeninám. Měla jsem tu prvorozenou výsadu, že první domácí jahody šly na můj narozeninový cake. Na konci června. Před tolika lety totiž ještě nefungovalo globální oteplení a jahody dozrávaly až v druhé červnové polovině měsíce. Vždycky jsem se na dort těšila a nikdy jsem nebyla zklamaná. Z čeho by dnešní děti asi byly překvapené, bylo to, že narozeniny jsme slavili bez dárků, všichni společně u stolu, "jen" u dortu a u konvice černého čaje s cukrem a citrónem, podávaném ve slavnostním čajovém servisu. Byl to křehký porcelán s bílým žebrováním a zdobily ho jemné, žluté kvítky s červeným středem a s lehkým zeleným stonkem. Tvoří ho oblíbený osmdesátkový recept na piškot nastavovaný horkou vodou. A místo želatiny, která, myslím, v té době nebyla v dostatečném množství na pultech sámošek, nebo konzumů, chytré, české hospodyňky vymyslely náhradu uvařenou z pudinku. Pudinkový rosol.   Piš...