Toto dnešní naše obědové meníčko bych také mohla pojmenovat třeba oběd za půl hodinky na stole. Je jedno, jesli Vás k takové akci donutí časová tíseň, mlsný jazyk nebo třeba Šárčina letní soutěž.
Potřebujeme:
3-4 kuřecí prsní řízky,
1 pomeranč,
1 limetku,
1 citron,
6 stroužků česneku,
sůl, pepř, olivový olej,
4 rajčata,
jarní cibulku, koriandr,
1 chilli papričku,
celozrnný předvařený (instantní) kuskus.
Maso dočistím -okrájím od zbytků chrupavek, tuku. Jemně mu natluču hřbetem ruky, palička na maso v tomto případě má vstup zakázán. Jdu vymačkat šťávu z pomeranče a limetky a připravit marinádu.
Citrusová marináda
2 polévkové lžíce limetové šťávy = cca 1/2 limety,
4 polévkové lžíce pomerančové šťávy = cca 1/2 pomeranče,
4 polévkové lžíce olivového oleje,
4 nahrubo drcené stroužky česneku,
1 čajovou lžičku mořské soli,
1/2 čajové lžičky čerstvě drceného pepře.
Vše smíchám v misce v marinádu, do které naložím připravé maso.
V kyselé marinádě se má maso marinovat maximálně půl hodiny, citrusová šťáva maso naruší a šťáva by z něj při grilování vytékala ven.
Maso bude tedy půl hodiny odpočívat a já zatím připravím rajčatovou salsu pro dospělé a rajčatový salát pro děti.
Rajčatová salsa:
4 uzrálá rajčata,
1 jarní cibulka,
2 stroužky česneku,
2 polévkové lžíce citrónové šťávy,
2 snítky koriandru.
Rajčata rozkrojím, odstraním středy se semínky a šťávou. Pak je i se zbytkem ingrediencí usekám na drobné kostičky, osolím a nechám uležet v chladu lednice, dokud nenastane čas oběda.
Recept na rajčatový salát není třeba rozepisovat.
Teď postavím na plotýnku grilovací pánev a rozpálím na nejvyšším stupni.Zároveň dám do rychlovarné konvice vařit vodu a do mísy nasypu celozrnný předvařený kuskus.Na každou osobu cca 3 polévkové lžíce. Naliju na něj polévkovou lžíci olivového oleje a zaleju vařící vodou tak, aby voda jeden centimetr přesahovala nad hladinu kuskusu. Přiklopím pokličkou a nechám stát. Po třech minutách kuskus načechrám vidličkou a znovu nechám přikrytý odpočívat, dokud nenastane čas oběda.
A ten nastane, jakmile budou ugrilovaná kuřecí prsa, marinovaná v citrusové marinádě. Elektrickou plotýnku jsem měla nastavenou na stupeň devět, pánev je rozpálená, vložím na ní kuřecí prsa a stupeň teploty snížím na přibližnou polovinu, mezi čtyřkou a pětkou. Počkám, až prsa začnou po okrajích do výšky bělat, pak opět zvýším teplotu na nejvyšší devítku, až uznám, že je pánev opět maximálně rozpálená, prsa obrátím a dogriluju z druhé strany.Jen tak pro efekt a vůni průběžně prsa mašluji zbylou marinádou. Ke konci grilování do pánve vhodím i podrcený česnek z marinády, aby zavoněl. Když je dogrilováno, už přímo na talíři na každém masíčku nechám rozpustit ždibec másla, aby sušší maso dostalo více šťávy. Každý si na talíř nandá kuskus a salsu, já si obojí zamíchám dohromady.
A proč vlastně miláček voněl pomerančem? Právě při vymačkávání citrusů na odšťavovači je ten správný čas stříknout si vší silou, v tom všem spěchu, presu a odhodlání pár kapek pomerančové šťávy na tvář, ucho, pramen spadlých vlasů. Omylem, nebo záměrně. A pokud vaší druhou polovičku už do kuchyně láká mlsná vůně, možná vás i obejme, ucítí
a řekne:
"Miláčku, voníš pomerančem ?!"
Přeju dobrou chuť!
Přeju dobrou chuť!
V jednom menu cítím všechny vůně léta a ještě malý náznak flirtu Velmi povedené a vtipné! Děkuji za pěkný příspěvek do soutěže.
OdpovědětVymazatJá jsem ráda za výzvu a jak jsme si pochutnali!
OdpovědětVymazatVábivá a eroticky jiskřivá krmě s kuchařkou, co se nebojí, to se mi moc líbí! Ačkoli teď dávám kuřecímu (tomu konvenčímu z velkochovů) vale, tady by mě libá vůně určitě přikovala k židli. Krásně jsi to zvládla a já závidím tvým strávníkům
OdpovědětVymazatKrásná fotka, krásné jídlo a krásné čtení ))
OdpovědětVymazatP.
[4]: Díky. Fotil můj fotograf, to je poznat.
OdpovědětVymazat[3]: Díky.
OdpovědětVymazatFajnový receptík, gratuluji k umístění v soutěži!
OdpovědětVymazat[7]: Díky HaF, jsem takový věčný příspěvkář
OdpovědětVymazat