Přeskočit na hlavní obsah

Kuřecí prsa v citrusové marinádě, aneb miláčku voníš pomerančem?!

Toto dnešní naše obědové meníčko bych také mohla pojmenovat třeba oběd za půl hodinky na stole. Je jedno, jesli Vás k takové akci donutí časová tíseň, mlsný jazyk nebo třeba Šárčina letní soutěž.



Potřebujeme:
3-4 kuřecí prsní řízky,
1 pomeranč,
1 limetku,
1 citron,
6 stroužků česneku,
sůl, pepř, olivový olej,
4 rajčata,
jarní cibulku, koriandr,
1 chilli papričku,
celozrnný předvařený (instantní) kuskus.

Maso dočistím -okrájím od zbytků chrupavek, tuku. Jemně mu natluču hřbetem ruky, palička na maso v tomto případě má vstup zakázán. Jdu vymačkat šťávu z pomeranče a limetky a připravit marinádu.

Citrusová marináda
2 polévkové lžíce limetové šťávy = cca 1/2 limety,
4 polévkové lžíce pomerančové šťávy = cca 1/2 pomeranče,
4 polévkové lžíce olivového oleje,
4 nahrubo drcené stroužky česneku,
1 čajovou lžičku mořské soli,
1/2 čajové lžičky čerstvě drceného pepře.

Vše smíchám v misce v marinádu, do které naložím připravé maso.
V kyselé marinádě se má maso marinovat maximálně půl hodiny, citrusová šťáva maso naruší a šťáva by z něj při grilování vytékala ven.
Maso bude tedy půl hodiny odpočívat a já zatím připravím rajčatovou salsu pro dospělé a rajčatový salát pro děti.

Rajčatová salsa:
4 uzrálá rajčata,
1 jarní cibulka,
2 stroužky česneku,
2 polévkové lžíce citrónové šťávy,
2 snítky koriandru.
Rajčata rozkrojím, odstraním středy se semínky a šťávou. Pak je i se zbytkem ingrediencí usekám na drobné kostičky, osolím a nechám uležet v chladu lednice, dokud nenastane čas oběda.

Recept na rajčatový salát není třeba rozepisovat.
Teď postavím na plotýnku grilovací pánev a rozpálím na nejvyšším stupni.Zároveň dám do rychlovarné konvice vařit vodu a do mísy nasypu celozrnný předvařený kuskus.Na každou osobu cca 3 polévkové lžíce. Naliju na něj polévkovou lžíci olivového oleje a zaleju vařící vodou tak, aby voda jeden centimetr přesahovala nad hladinu kuskusu. Přiklopím pokličkou a nechám stát. Po třech minutách kuskus načechrám vidličkou a znovu nechám přikrytý odpočívat, dokud nenastane čas oběda.
A ten nastane, jakmile budou ugrilovaná kuřecí prsa, marinovaná v citrusové marinádě. Elektrickou plotýnku jsem měla nastavenou na stupeň devět, pánev je rozpálená, vložím na ní kuřecí prsa a stupeň teploty snížím na přibližnou polovinu, mezi čtyřkou a pětkou. Počkám, až prsa začnou po okrajích do výšky bělat, pak opět zvýším teplotu na nejvyšší devítku, až uznám, že je pánev opět maximálně rozpálená, prsa obrátím a dogriluju z druhé strany.Jen tak pro efekt a vůni průběžně prsa mašluji zbylou marinádou. Ke konci grilování do pánve vhodím i podrcený česnek z marinády, aby zavoněl. Když je dogrilováno, už přímo na talíři na každém masíčku nechám rozpustit ždibec másla, aby sušší maso dostalo více šťávy. Každý si na talíř nandá kuskus a salsu, já si obojí zamíchám dohromady.
A proč vlastně miláček voněl pomerančem? Právě při vymačkávání citrusů na odšťavovači je ten správný čas stříknout si vší silou, v tom všem spěchu, presu a odhodlání pár kapek pomerančové šťávy na tvář, ucho, pramen spadlých vlasů. Omylem, nebo záměrně. A pokud vaší druhou polovičku už do kuchyně láká mlsná vůně, možná vás i obejme, ucítí
a řekne:
"Miláčku, voníš pomerančem ?!"
Přeju dobrou chuť!

Komentáře

  1. V jednom menu cítím všechny vůně léta a ještě malý náznak flirtu Velmi povedené a vtipné! Děkuji za pěkný příspěvek do soutěže.

    OdpovědětVymazat
  2. Já jsem ráda za výzvu a jak jsme si pochutnali!

    OdpovědětVymazat
  3. Vábivá a eroticky jiskřivá krmě s kuchařkou, co se nebojí, to se mi moc líbí! Ačkoli teď dávám kuřecímu (tomu konvenčímu z velkochovů) vale, tady by mě libá vůně určitě přikovala k židli. Krásně jsi to zvládla a já závidím tvým strávníkům

    OdpovědětVymazat
  4. Krásná fotka, krásné jídlo a krásné čtení ))
    P.

    OdpovědětVymazat
  5. [4]: Díky. Fotil můj fotograf, to je poznat.

    OdpovědětVymazat
  6. Fajnový receptík, gratuluji k umístění v soutěži!

    OdpovědětVymazat
  7. [7]: Díky HaF, jsem takový věčný příspěvkář

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Pražma pečená v troubě

  Ahoj, milí čtenáři! Dnes vám chci ukázat, jak si připravit jednoduché a chutné jídlo z pražmy, kterou jsem našel v akci v supermarketu. Pražma je druh mořské ryby, která má bílé maso a jemnou chuť. Je bohatá na bílkoviny, omega-3 mastné kyseliny a vitamíny. A navíc je velmi snadná na přípravu!   Potřebujete:   - 1 pražmu (asi 1 kg) - 4 mrkve - 2 cibule - 1 svazek petržele - 2 lžičky římského kmínu - sůl, pepř, olivový olej   Postup:   1. Troubu předehřejte na 180 °C. Pražmu omyjte, osušte a vykuchejte. Pokud chcete, můžete ji nechat vykuchat v obchodě, ale já si to rád dělám sám. Je to taková relaxace, když si pohrávám s rybími vnitřnostmi. 😂 2. Mrkev oloupejte a nakrájejte na kolečka. Cibuli oloupejte a nakrájejte na půlkolečka. Petržel nakrájejte nahrubo. Všechnu zeleninu smíchejte v míse a osolte, opepřete a přidejte římský kmín. Římský kmín dodá jídlu zajímavou chuť a vůni, ale pokud ho nemáte rádi, můžete ho vynechat nebo nahradit jiným kořením. 3.

Pražma královská s pečenou zeleninou

Kdo mě zná, třeba i jen ze čtení mého blogu z minulosti, ten ví, že mám ráda na talíři ryby, mušle, slávky i kdejakou další, mořskou havěť (ne,  to není šťastný výraz, nejsem vodník, ani hastrman z pohádky Jana Drdy), mořské plody. Resuscituji svůj blog, protože mám za poslední dva měsíce více vjemů, možností a možná i sil pro další zdokumentování mých  experimentů v mé  kuchyni. A protože jsem dostala rybu. Pražmu královskou. Recept jsem si utvořila v hlavě, podle dalších surovin, o kterých jsem věděla, že mám doma v zásobě, podle chutí, které mi u nich navzájem fungují a už se mi osvědčily. Večer nezbylo moc času běžně  pracující ženy na  „haute cuisine.“   Do vykuchané ryby jsem vetřela dostatečné množství soli zvenku i do její břišní dutiny a nechala cca 15 minut odpočívat, než jsem si stihla připravit zeleninu, se kterou jsem pražmu hodlala péct společně na plechu v troubě. Troubu jsem začala rozehřívat na 200 °C. Oloupané mrkve a petržele jsem nakrájela na hranolky, pr

Uzený česnek

V našem Viet obchodě jsem narazila opět na něco. Pro mě nového. Uzený česnek. Země původu - Francie. Jedna palice za Kč 9,--. Slupky voní po kouři. Česnek sám o sobě v chuti ovlivněný není. Prostě, chutná česnekově, ani trochu kouřově. Jedinné, co jsem byla schopná ve vodách internetu vylovit za informace, bylo to, že uzením se pouze prodlužuje životnost česneku, uzením technologií teplého kouře po dobu sedmi dní se česnek konzervuje, chrání se tím při uskladnění proti plísním. Tak, jestli máte větší poznatky, nebo zkušenosti, směle sem s nimi do komentářů. Děkuji!