Přeskočit na hlavní obsah

Just a perfect day

... pila jsem cider na pikniku ... Každý ví, že nejvydařenější akce jsou ty neplánované, ale spontálně prožité. Já si v myšlenkách dva týdny předem pohrávala s myšlenkou, že vyrazím na druhý Apetit piknik do pražského Karlína. Ale ani den před očekávanou sobotou jsem si nebyla jistá, že vyrazím. Jediným lákadlem pro mne byla Chez Lucie a její macarons a cheesecakes, touha ochutnat to pravé a poměřit se s tím doma v kuchyni. Jelikož jsem v rámci překvapení v sobotu nebyla doma žádaná, vyskočila jsem pak deset minut před osmou ráno z postele, zvládla garderobu, zušlechtění tváře a jedno malé černé kafe. Ve čtvrt na devět jsem už seděla v autě se sestrou na její cestě do práce, která mě posunula až na pražský Anděl. A perfect day začal, probouzející se Praha, šlapala jsem pěšky přes Újezd na Národní na metro. V trafice jsem se smála nad nákupem mladého cizince - kupoval typický suvenýr - Absint. Na Újezdě mě nadchly obnovené původní omítky:



V Karlíně jsem nejprve netušila, na kterou světovou stranu vyrazit, nepodívala jsem se předem do mapy, instinkt nezklamal. Samozřejmě jsem nejdříve narazila na farmářské trhy u kostela, chodila kolem dokola, než mě napadlo přejít silnici do protějšího parku a byla jsem na místě.


Na místě jsem byla dost hladová deset minut po desáté hodině. Bylo to právě včas, fronty už se tvořily, ale stále se ještě dalo volně korzovat. Já zacílila:



Pečlivě jsem vybírala, co ochutnat, volba padla na levandulový cheesecake, macarons s limetkovo-bazalkovou náplní, jahodové s mascarpone? a pak s karamelovou náplní. Přehodte ty zelené na první místo, před levandulový cheesecake a máte mojí soukromou hitparádu chutí - až jsem překvapená, protože já dávám před lehkými, ovocnými chutěmi přednost čokoládě i karamelu. Samotné fotky mých vzorků jsou mizerné, zaostřeno na ubrus, displej mého malého červeného byl v poledním slunci černý, tak jsem vlastně fotila naslepo.



Taková fronta byla před Chez Lucií před jedenáctou hodinou:


I takto lze učit rezervaci místa v podniku :-):


Byl čas na druhé kolečko:


Ája Voráčková a její krekry:


Propagace a celkový dojem tohoto stánku se mi líbila nejvíce - zaměřila jsem se na etikety:



Pralinky:



Kuk na Lenku Požárovou:


Cider z Cidrerie.cz, suchý:


Na oběd už na pikniku pro mě nic nezbylo :-), utratila bych majlant. Přešla jsem na druhou stranu na farmářské trhy, nakoupila francouzský žitný chléb s vlašskými ořechy, řecké černé olivy Kalamata, další sklenku cideru a pobědvala ve stínu na schodech karlínského kostela svatého Cyrila a Metoděje. Nedalo mi, abych si z tohoto trhnu neodnesla památeční foto:


Zpáteční cesta k odjezdu domů měla stejný scénář, šla jsem pěšky z Národní na Anděla. U Národního divadla jsem narazila na prodejní fashion výstavu, naštěstí už byla peněženka prázdná, jinak by utrácení pokračovalo:




Pod mostem na pražských ostrovech už probíhal hudební festival United Islands a na Janáčkově nábřeží jsem si na výstavě komentovaných fotografických portrétů cizinců , žijících v Čechách, mohla připomenout, proč je dobré být Čechem.
Doma pak čekalo narozeninové překvapení, narozeninový dort s modelovanou chobotnicí. Když já jí tak ráda! A toužebhně očekávaný dárek, Deník Dity P.! Mám jí!


Jednoduše a prostě, Praha je krásná, žije mladě, kulturně a s grácií a já už na to zapoměla. Život je jednoduše a prostě krásný a já děkuju všem, který mi tento narozeninový perfect day umožnily prožít!

Komentáře

  1. Takový perfect day bych si taky dala líbit
    Ty původní omítky vypadají úžasně, to by mě nenapdalo, takhle zvětšit prostor pro vývěsní štít
    Makronky i cheesecake od Lucie bych hned ochutnala, stejně jako ostatní dobrůtky od dalších kulinářů, kteří mají veškerý můj obdiv!
    Ale co by sklidilo největší obdiv u staršího synka, to by byl ten úžasně velký mečoun, o tom by vyprávěl celé dny
    Jinak gratluju moc (a opožděně) k narozeninám, přeju spoustu takovýhle perfektních dnů nejen v kuchyni. A těším se na tvůj první cheesecake, určitě bude fantastický!

    OdpovědětVymazat
  2. Maruško, tak krásně a pozitivně jsi to napsala, že mám chuť si také sama se sebou někam vyrazit a kochat se vším, co kolem mě plyne a často zůstává bez povšimnutí. Kdy naposledy jsem si sedla na kostelní schody se skleničkou cideru a v tom úžasně chladivém stínu a klidu zdí poobědvala? Poslední dny prožívám nějak hektičtěji a díky krásnému článku jsem zase zatoužila courat se jen tak beze spěchu Prahou. Prožít si svůj Perfect Day ...

    OdpovědětVymazat
  3. [1]:Děkuji, můj první cheesecake už proběhl před rokem, tragicky jsem promáčela korpus , ale ta chuť, to je láska!

    OdpovědětVymazat
  4. [2]: Mám radost, že to nadšení psaním dokážu vyjádřit a ještě větší mi udělal tvůj komentář, který jsem četla v den, který vůbec nebyl perfect a nálada byla pod psa. To, že jsi napsala, to vše otočilo o 180 stupňů! Díky.

    OdpovědětVymazat
  5. Krásný výlet a gratuluji k dárku!

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Pražma pečená v troubě

  Ahoj, milí čtenáři! Dnes vám chci ukázat, jak si připravit jednoduché a chutné jídlo z pražmy, kterou jsem našel v akci v supermarketu. Pražma je druh mořské ryby, která má bílé maso a jemnou chuť. Je bohatá na bílkoviny, omega-3 mastné kyseliny a vitamíny. A navíc je velmi snadná na přípravu!   Potřebujete:   - 1 pražmu (asi 1 kg) - 4 mrkve - 2 cibule - 1 svazek petržele - 2 lžičky římského kmínu - sůl, pepř, olivový olej   Postup:   1. Troubu předehřejte na 180 °C. Pražmu omyjte, osušte a vykuchejte. Pokud chcete, můžete ji nechat vykuchat v obchodě, ale já si to rád dělám sám. Je to taková relaxace, když si pohrávám s rybími vnitřnostmi. 😂 2. Mrkev oloupejte a nakrájejte na kolečka. Cibuli oloupejte a nakrájejte na půlkolečka. Petržel nakrájejte nahrubo. Všechnu zeleninu smíchejte v míse a osolte, opepřete a přidejte římský kmín. Římský kmín dodá jídlu zajímavou chuť a vůni, ale pokud ho nemáte rádi, můžete ho vynechat nebo nahradit jiným kořením. 3.

Uzený česnek

V našem Viet obchodě jsem narazila opět na něco. Pro mě nového. Uzený česnek. Země původu - Francie. Jedna palice za Kč 9,--. Slupky voní po kouři. Česnek sám o sobě v chuti ovlivněný není. Prostě, chutná česnekově, ani trochu kouřově. Jedinné, co jsem byla schopná ve vodách internetu vylovit za informace, bylo to, že uzením se pouze prodlužuje životnost česneku, uzením technologií teplého kouře po dobu sedmi dní se česnek konzervuje, chrání se tím při uskladnění proti plísním. Tak, jestli máte větší poznatky, nebo zkušenosti, směle sem s nimi do komentářů. Děkuji!

Pražma královská s pečenou zeleninou

Kdo mě zná, třeba i jen ze čtení mého blogu z minulosti, ten ví, že mám ráda na talíři ryby, mušle, slávky i kdejakou další, mořskou havěť (ne,  to není šťastný výraz, nejsem vodník, ani hastrman z pohádky Jana Drdy), mořské plody. Resuscituji svůj blog, protože mám za poslední dva měsíce více vjemů, možností a možná i sil pro další zdokumentování mých  experimentů v mé  kuchyni. A protože jsem dostala rybu. Pražmu královskou. Recept jsem si utvořila v hlavě, podle dalších surovin, o kterých jsem věděla, že mám doma v zásobě, podle chutí, které mi u nich navzájem fungují a už se mi osvědčily. Večer nezbylo moc času běžně  pracující ženy na  „haute cuisine.“   Do vykuchané ryby jsem vetřela dostatečné množství soli zvenku i do její břišní dutiny a nechala cca 15 minut odpočívat, než jsem si stihla připravit zeleninu, se kterou jsem pražmu hodlala péct společně na plechu v troubě. Troubu jsem začala rozehřívat na 200 °C. Oloupané mrkve a petržele jsem nakrájela na hranolky, pr