Okurkový salát: Nastrouháme dvě salátové okurky na struhadle s většími slzičkami. Osolíme jednou rovnou čajovou lžičkou soli, osladíme dvěma polévkovými lžícemi cukru, lehce opepříme, ooctujeme třemi až čtyřmi polévkovými lžícemi osmiprocentního octa neředěného a nakonec nalolejujeme jednou polévkovou lžící dobrého oleje, olivového s jemnou chutí, nebo řepkového. Vychladíme a podáváme k lehkému letnímu obědu, u nás musí být ke smaženému květáku.
Lívance se zapečeným černým rybízem z babiččiny kuchařky:
Kynuté těsto lité na lívance a bublaniny
75 dkg hladké mouky,
11/4 l mléka,
8 dkg cukru,
4 dkg tuku,
1 vejce,
2 žloutky,
4 dkg kvasnic,
citronová kůra,
tuk na maštění lívanečníků, lžička soli.
"Těsto zaděláváme v hrnku kvedlačkou. V hrnku si přihřejeme všechno mléko. Větší část oddělíme a zbytek osladíme. Rozdrobíme do něho droždí a necháme je nakynout. Pak přidáme rozpuštěný omastek, žloutky nebo celá vajíčka a postupně přidáme prosátou mouku, zbytek mléka a sůl. Těsto necháme na teplém mísě přikryté kynout, až je dvakrát tolik. Pak menší naběračkou lijeme těstíčko do vymaštěných důlků lívanečníku na na litinovou desku s držadlem na 1/2 cm vysoko a po obou stanách opékáme. Plát se mastí kůží ze slaniny napíchnutou na vidličce. Vzhleme k rychlosti, s jakou je možno v poměrně krátké době upéci i velké dávky, bylo by velmi dobré, kdyby se tato pláty vyráběly. Vyžadovalo by to ovšem i topení v kamnech, neboť na elektrické sporáku je právě tak místo na menší lívanečníkovou formu."
Fota (kromě těch lívancových a jedné pivní) Martin Tomšů.
Ahoj, na mém blogu právě pořádám párty. Všichni jsou zváni :) http://pretty.blog.cz/
OdpovědětVymazatAtmosféru žabího léta se ti podařilo vystihnout naprosto dokonale Když toužím po teple a suchu, zalezu si do skleníku. Tam jsem dnes sklidila přesně tak ohnuté okurky, jako máš ty Okurčák z nich bude i tak úžasný.
OdpovědětVymazatÚžasný blesk, Domažlice z téhle strany neznám a takový salát je u nás požadován ke všemu smaženému, lhostejno, co je pod strouhankou
OdpovědětVymazatŽabí superléto!
Perfektní fotky, které vyjadřují tu krásnou letní náladu! Okurový salát byl u nás - jak píše sigrid - téměř ke všemu smaženému ve strouhance Dodnes ho mám moc ráda
OdpovědětVymazatP.
A já se těšila na žabí stehýnka
OdpovědětVymazatNáladové letní foto, vaření a pečení z plodů zahrádky, t je to, co na létě miluju. A já jdu dělat okurky s kyškou, ty totiž zase miluju já
[2]: Bylo to tak intenzívní, pak ty Martinovo fotky, z toho něco chtělo vytvořit. Díky.
OdpovědětVymazat[4]: Autor byl již uvědoměn , byla to fakt nádhera. Díky.
OdpovědětVymazat[3]: Je to tak, okurkový salát to těžké smažené nadzvedne mírně do lehka. Je-li žlučník v pořádku. Tohle je pohled nejstarší částí Domažlic, říká se tomu myslím branka a jsou to zbytky vyhořelého Chodského hradu. Od náměstí cca prostředku je to dolů z kopečka,směrem na Mrákov? a šel jí i Pan Tau ve filmu.
OdpovědětVymazat[5]: Madlo, myslím, že šneky nebo žáby já asi ne, nemám ráda předsudky, ale nějak mi to nejde pod nos.Ale nikdy neříkej nikdy, že ?!
OdpovědětVymazat