Přeskočit na hlavní obsah

Ohlédnutí za martinskou husou









Komentáře

  1. Dodnes při vzpomínce na husu na pekáči slyším naši jednu slečnu, jak se ptá "to je orél" (den před tím jsme byli v ZOO)

    OdpovědětVymazat
  2. [1]: Orel na pekáči, to mi připomíná "Jedna ruka netleská."
    Naše malá byla orly také fascinována, takto vznešeně přejmenovala pražské holuby.

    OdpovědětVymazat
  3. Ta je krásně dozlatova vypečená! S mamkou jsme teda dělaly jen kachnu, ale taky byla moc dobrá :) Ale teď mám teda obrovskou chuť na tu tvou krásnou husičku

    OdpovědětVymazat
  4. [3]: Díky,díky. Možná má kachna snad něco víc do sebe.

    OdpovědětVymazat
  5. Husa vypadá božsky! U nás vede spíš kačena, ale tuto husičku bych hnedle ochutnala.
    P.S. Takovou šikovnou malou kuchařinku taky máme doma!

    OdpovědětVymazat
  6. Já se fakt nerada chválím, ale myslím, že se mi fakt povedla. Já jsem tu svou první husu pekla v sedmnácti. Dostali jsme jí čerstvou od tety, maminka byla v lázních a táta dopoledne na brigádě. Dostala jsem pár povelů, vždyť je to snadné. TAk jsem pečlivě polívala, odebírala tuk a po čtyřech hodinách byla husa stále jako šutr. Táta byl značně rozmrzelý, jelikož na ní měl určitě velikou chuť.

    OdpovědětVymazat
  7. Kuchařinka je už pěkně vyučená. SAje to do sebe jako houba.

    OdpovědětVymazat
  8. Krásná blog, to nemá chybu.

    OdpovědětVymazat
  9. Úžasně vypečená dobrota A už je tu zase na husí pečínku ten správný čas.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

První toffosoutěž - o krajovou kuchařku

Ti, kteří občas navštěvují můj blog, vědí, že se snažím zaznamenat a uchovat recepty na jídla, která nám vařila chalupská babička . Teď už mám práci hodně ulehčenou, s recepty z tohoto kraje byla Nakladatelstvím Českého lesa vydaná kuchařka. "Tradiční jídla česko-bavorského příhraničí" sepsal ředitel Muzea Chodska  pan Josef Nejdl. Chcete vědět, jak se vaří kyselka, herbstmilchsuppe, píprlák, klokány, vošouchy, rýpl, praskokrky, pískorky, sterz, schwammerpichelsteiner, liščí žrádlo, kucmoch, basáky, bacány, maltošny, obazda ?    Nesmím zapomenou na tradiční chodské koláče z horního i dolního Chodska. (Fotografie exkluzivně od Martina  .) O jeden výtisk této kuchařky můžete teď soutěžit u mě na blogu. Stačí jen odpovědět v komentáři k tomuto článku na jednoduchou otázku: "Které jídlo Vám zaručeně připomene vaše dětství nebo prázdniny u babičky?" Odpovídat můžete do 30. 6. 2010.   Při vyplňování odpovědního komentáře nezapomeňte uvést...

Pražma pečená v troubě

  Ahoj, milí čtenáři! Dnes vám chci ukázat, jak si připravit jednoduché a chutné jídlo z pražmy, kterou jsem našel v akci v supermarketu. Pražma je druh mořské ryby, která má bílé maso a jemnou chuť. Je bohatá na bílkoviny, omega-3 mastné kyseliny a vitamíny. A navíc je velmi snadná na přípravu!   Potřebujete:   - 1 pražmu (asi 1 kg) - 4 mrkve - 2 cibule - 1 svazek petržele - 2 lžičky římského kmínu - sůl, pepř, olivový olej   Postup:   1. Troubu předehřejte na 180 °C. Pražmu omyjte, osušte a vykuchejte. Pokud chcete, můžete ji nechat vykuchat v obchodě, ale já si to rád dělám sám. Je to taková relaxace, když si pohrávám s rybími vnitřnostmi. 😂 2. Mrkev oloupejte a nakrájejte na kolečka. Cibuli oloupejte a nakrájejte na půlkolečka. Petržel nakrájejte nahrubo. Všechnu zeleninu smíchejte v míse a osolte, opepřete a přidejte římský kmín. Římský kmín dodá jídlu zajímavou chuť a vůni, ale pokud ho nemáte rádi, můžete ho vynechat nebo nahr...

Jahodový retro koláč

  Představuji Vám můj comfort food. Můj narozeninový dort, který jsem dostávala jako malá k narozeninám. Měla jsem tu prvorozenou výsadu, že první domácí jahody šly na můj narozeninový cake. Na konci června. Před tolika lety totiž ještě nefungovalo globální oteplení a jahody dozrávaly až v druhé červnové polovině měsíce. Vždycky jsem se na dort těšila a nikdy jsem nebyla zklamaná. Z čeho by dnešní děti asi byly překvapené, bylo to, že narozeniny jsme slavili bez dárků, všichni společně u stolu, "jen" u dortu a u konvice černého čaje s cukrem a citrónem, podávaném ve slavnostním čajovém servisu. Byl to křehký porcelán s bílým žebrováním a zdobily ho jemné, žluté kvítky s červeným středem a s lehkým zeleným stonkem. Tvoří ho oblíbený osmdesátkový recept na piškot nastavovaný horkou vodou. A místo želatiny, která, myslím, v té době nebyla v dostatečném množství na pultech sámošek, nebo konzumů, chytré, české hospodyňky vymyslely náhradu uvařenou z pudinku. Pudinkový rosol.   Piš...