Ti, kteří občas navštěvují můj blog, vědí, že se snažím zaznamenat a uchovat recepty na jídla, která nám vařila chalupská babička . Teď už mám práci hodně ulehčenou, s recepty z tohoto kraje byla Nakladatelstvím Českého lesa vydaná kuchařka. "Tradiční jídla česko-bavorského příhraničí" sepsal ředitel Muzea Chodska pan Josef Nejdl. Chcete vědět, jak se vaří kyselka, herbstmilchsuppe, píprlák, klokány, vošouchy, rýpl, praskokrky, pískorky, sterz, schwammerpichelsteiner, liščí žrádlo, kucmoch, basáky, bacány, maltošny, obazda ? Nesmím zapomenou na tradiční chodské koláče z horního i dolního Chodska. (Fotografie exkluzivně od Martina .) O jeden výtisk této kuchařky můžete teď soutěžit u mě na blogu. Stačí jen odpovědět v komentáři k tomuto článku na jednoduchou otázku: "Které jídlo Vám zaručeně připomene vaše dětství nebo prázdniny u babičky?" Odpovídat můžete do 30. 6. 2010. Při vyplňování odpovědního komentáře nezapomeňte uvést...
"Žiju, nestylizuju..."
Dodnes při vzpomínce na husu na pekáči slyším naši jednu slečnu, jak se ptá "to je orél" (den před tím jsme byli v ZOO)
OdpovědětVymazat[1]: Orel na pekáči, to mi připomíná "Jedna ruka netleská."
OdpovědětVymazatNaše malá byla orly také fascinována, takto vznešeně přejmenovala pražské holuby.
Ta je krásně dozlatova vypečená! S mamkou jsme teda dělaly jen kachnu, ale taky byla moc dobrá :) Ale teď mám teda obrovskou chuť na tu tvou krásnou husičku
OdpovědětVymazat[3]: Díky,díky. Možná má kachna snad něco víc do sebe.
OdpovědětVymazatHusa vypadá božsky! U nás vede spíš kačena, ale tuto husičku bych hnedle ochutnala.
OdpovědětVymazatP.S. Takovou šikovnou malou kuchařinku taky máme doma!
Já se fakt nerada chválím, ale myslím, že se mi fakt povedla. Já jsem tu svou první husu pekla v sedmnácti. Dostali jsme jí čerstvou od tety, maminka byla v lázních a táta dopoledne na brigádě. Dostala jsem pár povelů, vždyť je to snadné. TAk jsem pečlivě polívala, odebírala tuk a po čtyřech hodinách byla husa stále jako šutr. Táta byl značně rozmrzelý, jelikož na ní měl určitě velikou chuť.
OdpovědětVymazatKuchařinka je už pěkně vyučená. SAje to do sebe jako houba.
OdpovědětVymazatKrásná blog, to nemá chybu.
OdpovědětVymazatÚžasně vypečená dobrota A už je tu zase na husí pečínku ten správný čas.
OdpovědětVymazat