Přeskočit na hlavní obsah

Co to asi bylo? Minihádanka - update - tak se podíváme dovnitř.

Představte si nádobu velikou přibližně jako jednokilové balení mouky. Teď už je to jasnější?
Klíčem k rozluštění účelu využití nádoby mi byly teprve nedávno Klářiny stránky.


Kdo to ví, odpoví. Myslím, že to bude jednoduché. No tak, schválně:


Detail toho moc nenapoví, tak celé:



Díky za vaše hravé odpovědi.

Komentáře

  1. nádoba s dvojitou stěnou, ve které by šel dělat jogurt? něco takového se tam teď řešilo, i když nevím, jak se k tomu hodí ten materiál a kohout

    OdpovědětVymazat
  2. No tak to je trapný, to bych asi měla vědět ne? ))) tak jestli to není na chlazení mléka, tak jedině na chlazení třeba másla? nebo naopak ohřev smetany? Na kvásek pochybuju, protože tehdy se dělal tak, že se nechával v míse zasušený a jen se jako omládek nechával přes noc, takže přiznávám porážku   

    OdpovědětVymazat
  3. Hele toffo, mě napadlo- co takhle pressovač- melta? Spíš melta, na bázi italského pressovače? a jestli ne, tak jsem už v koncích

    OdpovědětVymazat
  4. [3]: Bingo Kláro! Mě se rozsvítilo u tvého článku:
    http://conovehonakopci.cz/?p=2532
    obr. č.470, kávovar "Non plus ultra," tzv. vídeňský, pro vaření kávy v jídelně.
    Tady v místě, po válce museli opustit svá sídla Ringhofferové a pak samozřejmě muselo nastat v nějaké míře rabování. Dodnes se ví, kdo má třeba doma vzácné koberce. Mužův dědeček byl prý takový kutil, chatu postavil z prknen rozebrané kulečníkové herny a také v ní měl nasysleno spoustu věcí ze skládek, pro které plánoval využití. Možná tak se tam ten vídeňský presovač mohl dostt.

    OdpovědětVymazat
  5. Milá Toffo, tak to jsem si tedy oddychla, to by byla ostuda )). Vypadá parádně. Zajímalo by mě moc, kudy se vrací ta propařená káva, zda tou jakoby dírkou pod vrškem komínku, nebo kudy, zda jste to zkoušela? Já mám tyhle věci moc ráda a upřímně vám jí závidím ). Táta mě vždy o železný neděli vodil po Praze a obcházeli jsme všechny popelnice právě kvůli takovýmto věcem

    OdpovědětVymazat
  6. Tak to je krásný kousek, jestlipak plánuješ jeho zprovoznění? Aspoň na zkoušku:)

    OdpovědětVymazat
  7. [5]:+[6]: Zkoušet mě to - upřímně - nenapadlo, ale obě jste mě nahlodaly. Budu se muset zamyslet, možná něco rozšroubovat?

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Pražma pečená v troubě

  Ahoj, milí čtenáři! Dnes vám chci ukázat, jak si připravit jednoduché a chutné jídlo z pražmy, kterou jsem našel v akci v supermarketu. Pražma je druh mořské ryby, která má bílé maso a jemnou chuť. Je bohatá na bílkoviny, omega-3 mastné kyseliny a vitamíny. A navíc je velmi snadná na přípravu!   Potřebujete:   - 1 pražmu (asi 1 kg) - 4 mrkve - 2 cibule - 1 svazek petržele - 2 lžičky římského kmínu - sůl, pepř, olivový olej   Postup:   1. Troubu předehřejte na 180 °C. Pražmu omyjte, osušte a vykuchejte. Pokud chcete, můžete ji nechat vykuchat v obchodě, ale já si to rád dělám sám. Je to taková relaxace, když si pohrávám s rybími vnitřnostmi. 😂 2. Mrkev oloupejte a nakrájejte na kolečka. Cibuli oloupejte a nakrájejte na půlkolečka. Petržel nakrájejte nahrubo. Všechnu zeleninu smíchejte v míse a osolte, opepřete a přidejte římský kmín. Římský kmín dodá jídlu zajímavou chuť a vůni, ale pokud ho nemáte rádi, můžete ho vynechat nebo nahr...

První toffosoutěž - o krajovou kuchařku

Ti, kteří občas navštěvují můj blog, vědí, že se snažím zaznamenat a uchovat recepty na jídla, která nám vařila chalupská babička . Teď už mám práci hodně ulehčenou, s recepty z tohoto kraje byla Nakladatelstvím Českého lesa vydaná kuchařka. "Tradiční jídla česko-bavorského příhraničí" sepsal ředitel Muzea Chodska  pan Josef Nejdl. Chcete vědět, jak se vaří kyselka, herbstmilchsuppe, píprlák, klokány, vošouchy, rýpl, praskokrky, pískorky, sterz, schwammerpichelsteiner, liščí žrádlo, kucmoch, basáky, bacány, maltošny, obazda ?    Nesmím zapomenou na tradiční chodské koláče z horního i dolního Chodska. (Fotografie exkluzivně od Martina  .) O jeden výtisk této kuchařky můžete teď soutěžit u mě na blogu. Stačí jen odpovědět v komentáři k tomuto článku na jednoduchou otázku: "Které jídlo Vám zaručeně připomene vaše dětství nebo prázdniny u babičky?" Odpovídat můžete do 30. 6. 2010.   Při vyplňování odpovědního komentáře nezapomeňte uvést...

Jak chutná Šumava

    V pátek na Kvildě. Co rozhodně musíte ochutnat, je povidloň. Staročeský povidloň. Řezy z odpalovaného těsta, promazané tradičními švestkovými povidly a tvarohovo šlehačkovým krémem. Zajděte si na něj do Pekárny Kvilda , stojí hned při hlavní silnici. Kromě povidloně si můžete dát nešizený borůvkový koláč z tenkého kynutého těsta. A moc nám chutnal žitný chléb, který jsme si vzali s sebou. Vydržel jako čerstvý ještě třetí den po upečení. Večer v Kašperských Horách a za odměnu Plzeň a místní limonáda, která děti (kromě pizy) vždy potěší vtipnou etiketou i chutí. V sobotu autobusem z Kašperek do Čeňkovy Pily a pěšky proti proudu mé nejkrásnější řeky Vydry.Asi po čtyřech kilometrech dorazíme k Turnerově chatě. Už v jedenáct hodin dopoledne tam panuje obědový chaos, který obsluha v pohodě zvládá na venkovní zahrádce i uvnitř. Hospoda v chatě hučí. Vyhlášená je domácí hříbková bramboračka, my si dáme zelňačku s krajícem chleba a borůvkové lívanečky. Obojí super, stejně jako piv...