Kdo mě zná, třeba i jen ze čtení mého blogu z minulosti, ten ví, že mám ráda na talíři ryby, mušle, slávky i kdejakou další, mořskou havěť (ne, to není šťastný výraz, nejsem vodník, ani hastrman z pohádky Jana Drdy), mořské plody. Resuscituji svůj blog, protože mám za poslední dva měsíce více vjemů, možností a možná i sil pro další zdokumentování mých experimentů v mé kuchyni. A protože jsem dostala rybu. Pražmu královskou. Recept jsem si utvořila v hlavě, podle dalších surovin, o kterých jsem věděla, že mám doma v zásobě, podle chutí, které mi u nich navzájem fungují a už se mi osvědčily. Večer nezbylo moc času běžně pracující ženy na „haute cuisine.“ Do vykuchané ryby jsem vetřela dostatečné množství soli zvenku i do její břišní dutiny a nechala cca 15 minut odpočívat, než jsem si stihla připravit zeleninu, se kterou jsem pražmu hodlala péct společně na plechu v troubě. Troubu jsem začala rozehřívat na 200 °C. Oloupané mrkve a petržele jsem nakrájela na hranolky, pr
nádoba s dvojitou stěnou, ve které by šel dělat jogurt? něco takového se tam teď řešilo, i když nevím, jak se k tomu hodí ten materiál a kohout
OdpovědětVymazatNo tak to je trapný, to bych asi měla vědět ne? ))) tak jestli to není na chlazení mléka, tak jedině na chlazení třeba másla? nebo naopak ohřev smetany? Na kvásek pochybuju, protože tehdy se dělal tak, že se nechával v míse zasušený a jen se jako omládek nechával přes noc, takže přiznávám porážku
OdpovědětVymazatHele toffo, mě napadlo- co takhle pressovač- melta? Spíš melta, na bázi italského pressovače? a jestli ne, tak jsem už v koncích
OdpovědětVymazat[3]: Bingo Kláro! Mě se rozsvítilo u tvého článku:
OdpovědětVymazathttp://conovehonakopci.cz/?p=2532
obr. č.470, kávovar "Non plus ultra," tzv. vídeňský, pro vaření kávy v jídelně.
Tady v místě, po válce museli opustit svá sídla Ringhofferové a pak samozřejmě muselo nastat v nějaké míře rabování. Dodnes se ví, kdo má třeba doma vzácné koberce. Mužův dědeček byl prý takový kutil, chatu postavil z prknen rozebrané kulečníkové herny a také v ní měl nasysleno spoustu věcí ze skládek, pro které plánoval využití. Možná tak se tam ten vídeňský presovač mohl dostt.
Milá Toffo, tak to jsem si tedy oddychla, to by byla ostuda )). Vypadá parádně. Zajímalo by mě moc, kudy se vrací ta propařená káva, zda tou jakoby dírkou pod vrškem komínku, nebo kudy, zda jste to zkoušela? Já mám tyhle věci moc ráda a upřímně vám jí závidím ). Táta mě vždy o železný neděli vodil po Praze a obcházeli jsme všechny popelnice právě kvůli takovýmto věcem
OdpovědětVymazatTak to je krásný kousek, jestlipak plánuješ jeho zprovoznění? Aspoň na zkoušku:)
OdpovědětVymazat[5]:+[6]: Zkoušet mě to - upřímně - nenapadlo, ale obě jste mě nahlodaly. Budu se muset zamyslet, možná něco rozšroubovat?
OdpovědětVymazat