Ti, kteří občas navštěvují můj blog, vědí, že se snažím zaznamenat a uchovat recepty na jídla, která nám vařila chalupská babička . Teď už mám práci hodně ulehčenou, s recepty z tohoto kraje byla Nakladatelstvím Českého lesa vydaná kuchařka. "Tradiční jídla česko-bavorského příhraničí" sepsal ředitel Muzea Chodska pan Josef Nejdl. Chcete vědět, jak se vaří kyselka, herbstmilchsuppe, píprlák, klokány, vošouchy, rýpl, praskokrky, pískorky, sterz, schwammerpichelsteiner, liščí žrádlo, kucmoch, basáky, bacány, maltošny, obazda ? Nesmím zapomenou na tradiční chodské koláče z horního i dolního Chodska. (Fotografie exkluzivně od Martina .) O jeden výtisk této kuchařky můžete teď soutěžit u mě na blogu. Stačí jen odpovědět v komentáři k tomuto článku na jednoduchou otázku: "Které jídlo Vám zaručeně připomene vaše dětství nebo prázdniny u babičky?" Odpovídat můžete do 30. 6. 2010. Při vyplňování odpovědního komentáře nezapomeňte uvést...
nádoba s dvojitou stěnou, ve které by šel dělat jogurt? něco takového se tam teď řešilo, i když nevím, jak se k tomu hodí ten materiál a kohout
OdpovědětVymazatNo tak to je trapný, to bych asi měla vědět ne? ))) tak jestli to není na chlazení mléka, tak jedině na chlazení třeba másla? nebo naopak ohřev smetany? Na kvásek pochybuju, protože tehdy se dělal tak, že se nechával v míse zasušený a jen se jako omládek nechával přes noc, takže přiznávám porážku
OdpovědětVymazatHele toffo, mě napadlo- co takhle pressovač- melta? Spíš melta, na bázi italského pressovače? a jestli ne, tak jsem už v koncích
OdpovědětVymazat[3]: Bingo Kláro! Mě se rozsvítilo u tvého článku:
OdpovědětVymazathttp://conovehonakopci.cz/?p=2532
obr. č.470, kávovar "Non plus ultra," tzv. vídeňský, pro vaření kávy v jídelně.
Tady v místě, po válce museli opustit svá sídla Ringhofferové a pak samozřejmě muselo nastat v nějaké míře rabování. Dodnes se ví, kdo má třeba doma vzácné koberce. Mužův dědeček byl prý takový kutil, chatu postavil z prknen rozebrané kulečníkové herny a také v ní měl nasysleno spoustu věcí ze skládek, pro které plánoval využití. Možná tak se tam ten vídeňský presovač mohl dostt.
Milá Toffo, tak to jsem si tedy oddychla, to by byla ostuda )). Vypadá parádně. Zajímalo by mě moc, kudy se vrací ta propařená káva, zda tou jakoby dírkou pod vrškem komínku, nebo kudy, zda jste to zkoušela? Já mám tyhle věci moc ráda a upřímně vám jí závidím ). Táta mě vždy o železný neděli vodil po Praze a obcházeli jsme všechny popelnice právě kvůli takovýmto věcem
OdpovědětVymazatTak to je krásný kousek, jestlipak plánuješ jeho zprovoznění? Aspoň na zkoušku:)
OdpovědětVymazat[5]:+[6]: Zkoušet mě to - upřímně - nenapadlo, ale obě jste mě nahlodaly. Budu se muset zamyslet, možná něco rozšroubovat?
OdpovědětVymazat