Přeskočit na hlavní obsah

Co to asi bylo? Minihádanka - update - tak se podíváme dovnitř.

Představte si nádobu velikou přibližně jako jednokilové balení mouky. Teď už je to jasnější?
Klíčem k rozluštění účelu využití nádoby mi byly teprve nedávno Klářiny stránky.


Kdo to ví, odpoví. Myslím, že to bude jednoduché. No tak, schválně:


Detail toho moc nenapoví, tak celé:



Díky za vaše hravé odpovědi.

Komentáře

  1. nádoba s dvojitou stěnou, ve které by šel dělat jogurt? něco takového se tam teď řešilo, i když nevím, jak se k tomu hodí ten materiál a kohout

    OdpovědětVymazat
  2. No tak to je trapný, to bych asi měla vědět ne? ))) tak jestli to není na chlazení mléka, tak jedině na chlazení třeba másla? nebo naopak ohřev smetany? Na kvásek pochybuju, protože tehdy se dělal tak, že se nechával v míse zasušený a jen se jako omládek nechával přes noc, takže přiznávám porážku   

    OdpovědětVymazat
  3. Hele toffo, mě napadlo- co takhle pressovač- melta? Spíš melta, na bázi italského pressovače? a jestli ne, tak jsem už v koncích

    OdpovědětVymazat
  4. [3]: Bingo Kláro! Mě se rozsvítilo u tvého článku:
    http://conovehonakopci.cz/?p=2532
    obr. č.470, kávovar "Non plus ultra," tzv. vídeňský, pro vaření kávy v jídelně.
    Tady v místě, po válce museli opustit svá sídla Ringhofferové a pak samozřejmě muselo nastat v nějaké míře rabování. Dodnes se ví, kdo má třeba doma vzácné koberce. Mužův dědeček byl prý takový kutil, chatu postavil z prknen rozebrané kulečníkové herny a také v ní měl nasysleno spoustu věcí ze skládek, pro které plánoval využití. Možná tak se tam ten vídeňský presovač mohl dostt.

    OdpovědětVymazat
  5. Milá Toffo, tak to jsem si tedy oddychla, to by byla ostuda )). Vypadá parádně. Zajímalo by mě moc, kudy se vrací ta propařená káva, zda tou jakoby dírkou pod vrškem komínku, nebo kudy, zda jste to zkoušela? Já mám tyhle věci moc ráda a upřímně vám jí závidím ). Táta mě vždy o železný neděli vodil po Praze a obcházeli jsme všechny popelnice právě kvůli takovýmto věcem

    OdpovědětVymazat
  6. Tak to je krásný kousek, jestlipak plánuješ jeho zprovoznění? Aspoň na zkoušku:)

    OdpovědětVymazat
  7. [5]:+[6]: Zkoušet mě to - upřímně - nenapadlo, ale obě jste mě nahlodaly. Budu se muset zamyslet, možná něco rozšroubovat?

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Pražma pečená v troubě

  Ahoj, milí čtenáři! Dnes vám chci ukázat, jak si připravit jednoduché a chutné jídlo z pražmy, kterou jsem našel v akci v supermarketu. Pražma je druh mořské ryby, která má bílé maso a jemnou chuť. Je bohatá na bílkoviny, omega-3 mastné kyseliny a vitamíny. A navíc je velmi snadná na přípravu!   Potřebujete:   - 1 pražmu (asi 1 kg) - 4 mrkve - 2 cibule - 1 svazek petržele - 2 lžičky římského kmínu - sůl, pepř, olivový olej   Postup:   1. Troubu předehřejte na 180 °C. Pražmu omyjte, osušte a vykuchejte. Pokud chcete, můžete ji nechat vykuchat v obchodě, ale já si to rád dělám sám. Je to taková relaxace, když si pohrávám s rybími vnitřnostmi. 😂 2. Mrkev oloupejte a nakrájejte na kolečka. Cibuli oloupejte a nakrájejte na půlkolečka. Petržel nakrájejte nahrubo. Všechnu zeleninu smíchejte v míse a osolte, opepřete a přidejte římský kmín. Římský kmín dodá jídlu zajímavou chuť a vůni, ale pokud ho nemáte rádi, můžete ho vynechat nebo nahradit jiným kořením. 3.

Pražma královská s pečenou zeleninou

Kdo mě zná, třeba i jen ze čtení mého blogu z minulosti, ten ví, že mám ráda na talíři ryby, mušle, slávky i kdejakou další, mořskou havěť (ne,  to není šťastný výraz, nejsem vodník, ani hastrman z pohádky Jana Drdy), mořské plody. Resuscituji svůj blog, protože mám za poslední dva měsíce více vjemů, možností a možná i sil pro další zdokumentování mých  experimentů v mé  kuchyni. A protože jsem dostala rybu. Pražmu královskou. Recept jsem si utvořila v hlavě, podle dalších surovin, o kterých jsem věděla, že mám doma v zásobě, podle chutí, které mi u nich navzájem fungují a už se mi osvědčily. Večer nezbylo moc času běžně  pracující ženy na  „haute cuisine.“   Do vykuchané ryby jsem vetřela dostatečné množství soli zvenku i do její břišní dutiny a nechala cca 15 minut odpočívat, než jsem si stihla připravit zeleninu, se kterou jsem pražmu hodlala péct společně na plechu v troubě. Troubu jsem začala rozehřívat na 200 °C. Oloupané mrkve a petržele jsem nakrájela na hranolky, pr

Uzený česnek

V našem Viet obchodě jsem narazila opět na něco. Pro mě nového. Uzený česnek. Země původu - Francie. Jedna palice za Kč 9,--. Slupky voní po kouři. Česnek sám o sobě v chuti ovlivněný není. Prostě, chutná česnekově, ani trochu kouřově. Jedinné, co jsem byla schopná ve vodách internetu vylovit za informace, bylo to, že uzením se pouze prodlužuje životnost česneku, uzením technologií teplého kouře po dobu sedmi dní se česnek konzervuje, chrání se tím při uskladnění proti plísním. Tak, jestli máte větší poznatky, nebo zkušenosti, směle sem s nimi do komentářů. Děkuji!