Přeskočit na hlavní obsah

Nudle, značka domácí

Na domácí nudle, tuto naší českou, klasickou zavářku do polévky, bývaly specialistkami naše babičky. I pro mojí maminku by bylo pod úroveň nahradit je kupovanými. Mě to až takový problém nedělalo, až na tu skutečnost, že jsem si na těch kupovaných nikdy nepochutnala. A pozoruji i na svých dětech, že po polévkách s těmi doma vyválenými, nakrájenými a usušenými se můžou utlouct a takový oběd, kterému předchází polévka s domácími nudlemi považují za sváteční. Proto už nudle domácí pro mě už nejsou tabuizované, zvláště když děti milují nudle širší, nevyžadují slabé jemné nudličky. Mají rádi nudle jako špalíky, zrovna tak robustní, jak je krájela babička na Chalupech, cak, cak, ta se s nimi nikdy nepárala! Také vždy využiju všech dostupných pomocníků, které mi práci a čas ušetří, v nudlovém případě domácí pekárnu a mikrovlnnou troubu.

Na domácí nudle beru k ruce Velkou kuchařku Viléma Vrabce a odměřuji:

35 dkg hrubé mouky,
2 vejce,
asi 1/16 l (cca - 60 ml 4 - 5 polévkových lžic) vody.
hnětení v domácí pekárněVilém Vrabec radí postupovat takto:
"Na vál nasypeme větší část prosáté mouky a v jejím středu uděláme důlek. Do hrnečku rozklepneme vejce, přilijeme vodu, dobře rozkvedláme, přidáme část mouky, aby vzniklo hustě tekoucí těstíčko, které dobře rozmícháme. Těstíčko nalijeme do připraveného důlku v mouce a vše propracujeme rukama v tuhé těsto. Propracované těsto musí být lesklé a suché."

Moje babička i maminka vajíčka rozkleply přímo do důlku v mouce, tenkým pramínkem levou rukou přilévaly vodu a dlouhým nožem v ruce pravé rychle a opatrně zapracovávaly do mouky, jen aby se tekutina nerozlila po vále, ale zůstala v mouce, kam patří.

A já?
Všechny suroviny naložím do domácí pekárny, zapnu program číslo 7 - nudlové těsto. Když je program u konce, vznilý bochánek rozdělím na tři díly a vložím mezi nahřátý talíř a porcelánovou mísu, které jsem předtím nahřála v mikrovlnné troubě. S dobou nahřívání porcelánového nebo keramického nádobí radím opatrně, raději dobu kratší, než delší, aby nasucho ohřívané nádobí neprasko. Mluvím z vlastní zkušenosti, můj keramický talíř už jednu prasklinu vlastní.
odpočinout pod nahřátou mísou
Bochánky si odpočinou v teple patnáct minut, půjdou pak lépe rozválet do průsvitné placky.
sušení placek
Placky na nudle suším na podložce z čistých látkových utěrek, aby schly rychleji, nechám je přesahovat přes hranu stolu, vzduch k nim má přístup z obou stran. Nevím, jestli to vědecky dává smysl, mám to ale v podvědomí, takový trik mě musela učit maminka. Nikdy nesuším na přímém slunci, těstové placky by rychle vyschly a při krájení by se lámaly. Běžně mi stačí na oschnutí tak hodina.
beru míru, krájím pruhy
Pak nakrájím pruhy tak pět centimetrů široké, podle prvního nakrojeného beru míru těm ostatním.
dvakrát měř a krájej nudle nebo nudličky
Nakrájím ty své špalíky, i když nožem sjížím jen po hraně naskládaného bloku nudlových pásů. Široké jsou určitě kvůli robustnosti té mé kudly, na ty jemňoučké by to chtělo úzský nožík.
dokonale prosušíme
Část nudlí rovnou naházím do vývarové polévky, zbytek dosuším, na utěrce je nechám až do večera, abych si byla jistá, že mi nezplesnivý. Moje děti milují kuřecí vývarovou polévku, kterou vařím z kuřecích skeletů, kousku mrkve, celeru, petržele a jedné menší cibule i s hnědou slupkou. Před zalitím studenou vodou si kosti a zeleninu - kromě cibule - opeču na plátku másla. Vývar vařím velmi pomalu, tři hodiny, abych dostala koncentrovanou chuť. I když stejný postup zachovám a vařím vývar z hovězího žebra, zdaleka není tak ceněn. Hotovou polévku kořením mou vlastní sušenou petrželovou a celerovou natí, v dlani ji rozdrtím na prášek a sypu do hrnce plného horké polévky. Báječně to zavoní a polévce dodá živou chuť.

Jaký použiváte váleček?

Já klasicky dřevěný. Když se mi na něj jakékoliv těsto - nedejbože nabalí, vždy ho seškrabu nožem, málokdy váleček myju vodou. Babička mívala váleček uložený ve spíži, zabalený do staršího povlaku na polštář, aby se na něj neprášilo. Jakou péči o dřevěný váleček radí Marcella Hazan?
  • Omyjte ho mýdlovou vodou a pod tekoucí studenou vodou. Měkkou tkaninou ho důkladně otřete. Pak ho nechejte zcela oschnout v přiměřené teplé místnosti.
  • Navlhčete nějakou tkaninu neutrálně chutnajícím olejem a vetřete ho po povrchu válečku. Oleje nedávejte mnoho, protože na válečku má být jen tenká vrstva. Když se olej do dřeva vsákne, potřete váleček moukou.
  • Abyste udrželi váleček v dobrém stavu, opakujte tuto léčbu zhruba po každém dvanáctém použití válečku.
  • Dávejte pozor, abyste povrch válečku nijak nepoškodili, protože nerovnost povrchu trhá těsto.
Hádanka na lžíci

Děti baví hravé tvary těstovin - poznáte ten čistě holčičí na lžíci?

Komentáře

  1. No já žasnu! To je perfektní návod na domácí nudle :) Teď jen lituju, že nemám domácí pekárnu. Dá se to udělat i ručně?

    OdpovědětVymazat
  2. [1]: Ruční postup jsem doplnila do článku, dá to trochu práci, která mě obvykle od tvoření domácích těstovin odrazovala. Obvykle nebývám tak trpělivá .

    OdpovědětVymazat
  3. Krása! Já dělala domácí nudle do polévky kdysi dávno! Budu si to muset zopakovat. Domácí vývarová polévka si to zaslouží! U nás vede slepičí, následuje hovězí a potom kuřecí.Mamka často dělávala z vepřové kosti z krkovice, byla vynikající, ale dnes mi vepřový vývar přijde planý.

    OdpovědětVymazat
  4. Tak domácí nudle (a vůbec domácí těstoviny) jsou další metou, kterou bych chtěla pokořit. V rodině dělá domácí nudle jen tchyně (jednou ročně na Vánoce do rybí polévky) a jsou báječné. Růčo to půjde určitě taky, jen to bude asi trošku posilovna Takže díky za nudlové nakopnutí, určitě se do nich brzy vrhnu!
    Jinak k té fotce s malou Aničkou - není ten záhadný tvar náhodou kočička Hello Kitty?

    OdpovědětVymazat
  5. Pěkný článeček!
    Moje babi dělávala domácí nudle, tehdy samozřejmě bez různých pomocníků, stejným způsobem. Těsto rozválela na ohromné slabé placky, které po celé kuchyni sušila na rozprostřených utěrkách. Pak buď krájela vlasové nudličky nebo čtverečky - flíčky. Poté prsty prohodila a ještě nechávala schnout.
    Milovala jsem ochutnávat to usušené těsto
    Jeden tip: nudle lze vařit zvlášť, aby se polévka nezakalila. Do polévky je přidávám až na talíři
    P.

    OdpovědětVymazat
  6. [3]: Kdybych měla počítat za celý svůj rodinný způsob kuchyně, stačily by mi jako počítadlo jen  dvě ruce, kdy  bych napočítala domácí přípravu nudlí. A to ke konci častější, dejme tomu za pět prvních let 2x? Mohla jsem si pochutnávat u maminky.

    OdpovědětVymazat
  7. [4]: Milá jmenovkyně, máš bystré oko! Je to Hello Kitty a donesl ji překvapivě Mikuláš! Jako zdravější překvapení.  Růčo nudle jdou, vždy musely jít, ale je to občas "opruz." Který ovšem stojí za to!

    OdpovědětVymazat
  8. [5]: Moje maminka byla vycvičena, aby také krájela vlasové nudličky nejvyšší dokonalosti! My tři potomci jsme se po vzoru otčím zmlsali. Na mojí svatbu maminka nakrájele tolika nudliček, že v polévce stála lžíce - v nudlích! Ono to není jen tak, krájet nudle, chce to opravdu ouzský nůž, který jen objede hranu. Proto já jsem, ráda, že si tí moji potomci libují v těch širokých, a to vyslověně. Žě je do čeho si kousnout. A to že si uválím chabé tři placky! Když se dělávaly těstoviny do foroty, třeba i z kila mouky! Celé dopoledne a bylo vystaráno - na měsíc?

    OdpovědětVymazat
  9. Jéje, domácí nudle = základ rodinného štěstí. Jak se nejdřív leskne těsto a láká k oždibování, hned jak se udělá, jak se průsvitné vyválené pláty rozvalují na utěrkách, jak se nakrájené nudličky zaskví v polévce... Domácí nudle pro mě budou vždycky symbolem poctivosti a svým způsobem i moudrosti. Ty tvoje vypadají s odpuštěním "k sežrání" :))

    OdpovědětVymazat
  10. [10]: Třemi slovy -  základem rodinního štěstí - jsi vyjádřila dokonale hlavní myšlenku mého článku.

    OdpovědětVymazat
  11. ...tak nevím 160 ml vody. Utopený mlynář

    OdpovědětVymazat
  12. [12]: Máte pravdu, omlouvám se  1/16 l je cca 60 ml, tj. 4 - 5 polévkových lžic vody!

    OdpovědětVymazat
  13. [13]: ...taky jsem si to mohl přepočítat,že. Přidal jsem mouky a dopracoval rúčo

    OdpovědětVymazat
  14. [14]: Celkem dost mě to mrzí, nemám ráda takové chyby, doufám, že se Vám nudle ve finále podařily.

    OdpovědětVymazat
  15. Domácí nudle mám nejradši. Kupované nudle to je opravdu slaboto.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Pražma pečená v troubě

  Ahoj, milí čtenáři! Dnes vám chci ukázat, jak si připravit jednoduché a chutné jídlo z pražmy, kterou jsem našel v akci v supermarketu. Pražma je druh mořské ryby, která má bílé maso a jemnou chuť. Je bohatá na bílkoviny, omega-3 mastné kyseliny a vitamíny. A navíc je velmi snadná na přípravu!   Potřebujete:   - 1 pražmu (asi 1 kg) - 4 mrkve - 2 cibule - 1 svazek petržele - 2 lžičky římského kmínu - sůl, pepř, olivový olej   Postup:   1. Troubu předehřejte na 180 °C. Pražmu omyjte, osušte a vykuchejte. Pokud chcete, můžete ji nechat vykuchat v obchodě, ale já si to rád dělám sám. Je to taková relaxace, když si pohrávám s rybími vnitřnostmi. 😂 2. Mrkev oloupejte a nakrájejte na kolečka. Cibuli oloupejte a nakrájejte na půlkolečka. Petržel nakrájejte nahrubo. Všechnu zeleninu smíchejte v míse a osolte, opepřete a přidejte římský kmín. Římský kmín dodá jídlu zajímavou chuť a vůni, ale pokud ho nemáte rádi, můžete ho vynechat nebo nahr...

První toffosoutěž - o krajovou kuchařku

Ti, kteří občas navštěvují můj blog, vědí, že se snažím zaznamenat a uchovat recepty na jídla, která nám vařila chalupská babička . Teď už mám práci hodně ulehčenou, s recepty z tohoto kraje byla Nakladatelstvím Českého lesa vydaná kuchařka. "Tradiční jídla česko-bavorského příhraničí" sepsal ředitel Muzea Chodska  pan Josef Nejdl. Chcete vědět, jak se vaří kyselka, herbstmilchsuppe, píprlák, klokány, vošouchy, rýpl, praskokrky, pískorky, sterz, schwammerpichelsteiner, liščí žrádlo, kucmoch, basáky, bacány, maltošny, obazda ?    Nesmím zapomenou na tradiční chodské koláče z horního i dolního Chodska. (Fotografie exkluzivně od Martina  .) O jeden výtisk této kuchařky můžete teď soutěžit u mě na blogu. Stačí jen odpovědět v komentáři k tomuto článku na jednoduchou otázku: "Které jídlo Vám zaručeně připomene vaše dětství nebo prázdniny u babičky?" Odpovídat můžete do 30. 6. 2010.   Při vyplňování odpovědního komentáře nezapomeňte uvést...

Jak chutná Šumava

    V pátek na Kvildě. Co rozhodně musíte ochutnat, je povidloň. Staročeský povidloň. Řezy z odpalovaného těsta, promazané tradičními švestkovými povidly a tvarohovo šlehačkovým krémem. Zajděte si na něj do Pekárny Kvilda , stojí hned při hlavní silnici. Kromě povidloně si můžete dát nešizený borůvkový koláč z tenkého kynutého těsta. A moc nám chutnal žitný chléb, který jsme si vzali s sebou. Vydržel jako čerstvý ještě třetí den po upečení. Večer v Kašperských Horách a za odměnu Plzeň a místní limonáda, která děti (kromě pizy) vždy potěší vtipnou etiketou i chutí. V sobotu autobusem z Kašperek do Čeňkovy Pily a pěšky proti proudu mé nejkrásnější řeky Vydry.Asi po čtyřech kilometrech dorazíme k Turnerově chatě. Už v jedenáct hodin dopoledne tam panuje obědový chaos, který obsluha v pohodě zvládá na venkovní zahrádce i uvnitř. Hospoda v chatě hučí. Vyhlášená je domácí hříbková bramboračka, my si dáme zelňačku s krajícem chleba a borůvkové lívanečky. Obojí super, stejně jako piv...