Přeskočit na hlavní obsah

Kotlety z bavorského lesa se spätzli

Kdo se bojí, nesmí do lesa, ale to si nedá něco - opravdu moc dobrého:

Když už nevím, co vařit, podívám se v pátek na Apetitus.cz a zjistím, že na Chutném zakousnutí vaří Alenka gulášovku. Projedu tedy Alence její kuchyni. Ač nás vepřové opět straší, nic nedbám a do oka mi padnou kotlety z bavorského lesa.
Okamžitě vím, že mě k nim budou chutnat domácí špecle, tak, jak jsem se je naučila u Šárky.
Recepty vám přepisovat nebudu, krásně si o nich přečtete u autorek.

Ač nemám ráda roztomilé zdrobněliny, taky musím říct jedno velké MŇAM. Šťáva pod maso je tvořená kombinací čerstvých hub (v mém případě ze zásoby uvařených a zmražených), černého piva, česneku, cibule a tymiánu. Geniální. Doporučuju vyzkoušet!

Komentáře

  1. to vypadá velice chutně hned jsem dostal chuť na něco dobrého...

    OdpovědětVymazat
  2. ahojky, prosím koukneš na můj blog? děkuji
    p.s. máž to tu faine

    OdpovědětVymazat
  3. Určitě šikovná kombinace, pivo a houby, to nesmím zapomenout, to se bude jistě ještě teď v zimě hodit!

    OdpovědětVymazat
  4. Báječná kombinace, jen škoda, že všechny lesní houby už mám zlikvidované a s žampiony by to nebylo asi ono .. ty špecel mě lákají, asi brzy vyzkouším!

    OdpovědětVymazat
  5. [5]: Velice mile mě kombinace překvapila.

    OdpovědětVymazat
  6. [6]: Žampiony by nedali takovou vůni ani možná tak pěknou barvu. Budeš si muset počkat a vyrazit do lesa s košíkem.

    OdpovědětVymazat
  7. Jedno velké "ˇMňam" Opravdu poctivé domácí jídlo umí zahřát už jen pouhým pohledem a představou. Jaké by to asi bylo, kdyby to doma zavonělo ... Líbí se mi tvá lesní aranž. Vůně lesa v talíři i pod talířem P.S.
    Nedávno jsem procházela místní prodejny a hledala takový pěkný kostkovaný ubrus, jako máš ty. Pro jižní Čechy bývaly tyhle ubrusy docela běžná záležitost. Látka se zde vyráběla a o ubrusy nebyla nouze. Pohádka minulosti. Všechno se dováží z Číny a sehnat roztomilý károvaný ubrus je téměř nemožné

    OdpovědětVymazat
  8. To vypadá moc dobře! A ten velký kus masa, taky musím říct mňam Takové jídla kdyby nám dělali ve školní jídelně, byla bych jak v nebi

    OdpovědětVymazat
  9. [9]: Lesní aranž vůbec nebyla prvoplánovitě připravovaná, šišek, kamínků a jiných přírodních pokladů máme díky malé Aničce naaranžováno různě po bytě.
    Tradiční "česká kostka" je z Indie a je to pouze prostírání. Výprodej z Hypernovy, ale velice kvalitní kousek. Vím, co máš na mysli, tradiční česká látka bude dnes možná pocházet jen z uměleckých dílen.

    OdpovědětVymazat
  10. [10]: Milá Catalino, veliká porce masa je pouhý klam a klame talíř - je dezertní, jediný bílý kousek bez dekoru, který mám

    OdpovědětVymazat
  11. Já je dělávám i bez piva a jsou taky moc dobré Krásná lesní dekorace.

    OdpovědětVymazat
  12. [12]: Páni, tak teď si mě dostala To by mě vživotě nenapadlo

    OdpovědětVymazat
  13. [14]: Omlouvám se, nějak se mi do jména podařilo napsat tvoje místo mého

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

První toffosoutěž - o krajovou kuchařku

Ti, kteří občas navštěvují můj blog, vědí, že se snažím zaznamenat a uchovat recepty na jídla, která nám vařila chalupská babička . Teď už mám práci hodně ulehčenou, s recepty z tohoto kraje byla Nakladatelstvím Českého lesa vydaná kuchařka. "Tradiční jídla česko-bavorského příhraničí" sepsal ředitel Muzea Chodska  pan Josef Nejdl. Chcete vědět, jak se vaří kyselka, herbstmilchsuppe, píprlák, klokány, vošouchy, rýpl, praskokrky, pískorky, sterz, schwammerpichelsteiner, liščí žrádlo, kucmoch, basáky, bacány, maltošny, obazda ?    Nesmím zapomenou na tradiční chodské koláče z horního i dolního Chodska. (Fotografie exkluzivně od Martina  .) O jeden výtisk této kuchařky můžete teď soutěžit u mě na blogu. Stačí jen odpovědět v komentáři k tomuto článku na jednoduchou otázku: "Které jídlo Vám zaručeně připomene vaše dětství nebo prázdniny u babičky?" Odpovídat můžete do 30. 6. 2010.   Při vyplňování odpovědního komentáře nezapomeňte uvést...

Pražma pečená v troubě

  Ahoj, milí čtenáři! Dnes vám chci ukázat, jak si připravit jednoduché a chutné jídlo z pražmy, kterou jsem našel v akci v supermarketu. Pražma je druh mořské ryby, která má bílé maso a jemnou chuť. Je bohatá na bílkoviny, omega-3 mastné kyseliny a vitamíny. A navíc je velmi snadná na přípravu!   Potřebujete:   - 1 pražmu (asi 1 kg) - 4 mrkve - 2 cibule - 1 svazek petržele - 2 lžičky římského kmínu - sůl, pepř, olivový olej   Postup:   1. Troubu předehřejte na 180 °C. Pražmu omyjte, osušte a vykuchejte. Pokud chcete, můžete ji nechat vykuchat v obchodě, ale já si to rád dělám sám. Je to taková relaxace, když si pohrávám s rybími vnitřnostmi. 😂 2. Mrkev oloupejte a nakrájejte na kolečka. Cibuli oloupejte a nakrájejte na půlkolečka. Petržel nakrájejte nahrubo. Všechnu zeleninu smíchejte v míse a osolte, opepřete a přidejte římský kmín. Římský kmín dodá jídlu zajímavou chuť a vůni, ale pokud ho nemáte rádi, můžete ho vynechat nebo nahr...

Jahodový retro koláč

  Představuji Vám můj comfort food. Můj narozeninový dort, který jsem dostávala jako malá k narozeninám. Měla jsem tu prvorozenou výsadu, že první domácí jahody šly na můj narozeninový cake. Na konci června. Před tolika lety totiž ještě nefungovalo globální oteplení a jahody dozrávaly až v druhé červnové polovině měsíce. Vždycky jsem se na dort těšila a nikdy jsem nebyla zklamaná. Z čeho by dnešní děti asi byly překvapené, bylo to, že narozeniny jsme slavili bez dárků, všichni společně u stolu, "jen" u dortu a u konvice černého čaje s cukrem a citrónem, podávaném ve slavnostním čajovém servisu. Byl to křehký porcelán s bílým žebrováním a zdobily ho jemné, žluté kvítky s červeným středem a s lehkým zeleným stonkem. Tvoří ho oblíbený osmdesátkový recept na piškot nastavovaný horkou vodou. A místo želatiny, která, myslím, v té době nebyla v dostatečném množství na pultech sámošek, nebo konzumů, chytré, české hospodyňky vymyslely náhradu uvařenou z pudinku. Pudinkový rosol.   Piš...