Přeskočit na hlavní obsah

Do třetice všeho dobrého, i chlebového

Od posledního chlebového pečení uběhl už týden, tak akorát vhodná doba, vytáhnout z lednice uložený kvásek, aby nepřišel nazmar. Postupuju přesně podle návodu. Takže si na počátku kvásek znovu převážím, je ho zhruba polovinaz 280g, dávám 450g chlebové žitné mouky a 700 ml teplé vody. Moc si s kynutím od posledního pokusu nevěřím, kvásek z zavřu do zázračné mísy Tupperware, víčko přicvaknu, abych si kynutí posichrovala. Postavím do dětského pokoje na truhlu u topení, jen tady máme topení v pernamentním provozu a jinde se mi ho kvůli kvasu nechce zapínat.
Pokud jsem někdy měla obavy z pohádky "Hrnečku vař", dnes ráno se naplnily. Kvas nakynul, víčko uvolnil a krásně vyběhl z mísy na truhlu, na plyšová ouška oblíbeného pejska, Barbie byla v šoku! Já také, poprvé jsem měla kvásek, jak se patří.
Pak jen stačilo odebrat kvas a uložit napříště a zamíchat těsto č. 2 na chléb žitno - pšeničný. Které mi po dvou hodinách opět nádherně nakynulo. Tentokrát jsem si velkou dortovou formu vyložila pečícím papírem, chlebový bochánek jsem do ní naložila, nařízla do mřížek ozdobným radýlkem a nechala ještě půl hodiny nakynout.

Chyba, kterou jsem tentokráte udělala: po upečení jsem chléb nevyndala z formy. Nedošlo mi to a vzpoměla jsem si až téměř po hodině. Myslím, že proto chléb ze spodu a po obvodu nemá křupavou, poklepem zvonivou, kůrku. Jak chléb stál ve formě, zvlhnul.
Opět mi po obvodu rupnul, ale tentokrát to není chuti na chybu. Jen je možná proto střídka více drolivá.

Takže příště!

Komentáře

  1. Chleba se ti krásně povedl, vypadá jako malovaný! Hned bych si do něj zakrojila. Ke kváskovému chlebu mám jakýsi ostych, tak snad se ho díky tvým pokusům zbavíma konečně se na něj vrhnu, už by bylo načase

    OdpovědětVymazat
  2. Toffo, paráda. Jestli můžu, když vyndáš už hotový kvásek z lednice, klidně můžeš zadělat s žitnou moukou a už můžeš nechat jen v pokojové teplotě.Teplota kvásku se musí hlídat jen když se kvásek vyrábí od píky. Já zadělávám teplejší vodou kvásek vyndaný z chladu s moukou a stačí nechat jen v místnosti. Naopak, dříve hospodyně ráno museli trochu chleba zchladit, aby nešel tak prudce, ale do toho se nepouštím.  To prasknutí- to je dan za to, že tam není droždí a hladká mouka. A že je forma nižší. Ve formě na chlebíček nepraskne, a když to samé těsto dáš na plech v bochníku, tak bude po obvodu prasklé, alespoň malinko, i když ho necháš kynout tři hodiny. Takže pokud nízká forma nebo bochník bez formy, na bezprasklý chléb to chce namíchat pšeničnou mouku s pšeničnou hladkou. Tedy tak to zatím vychází ze zkušenosti mně. Jinak Toffo, nádhera !!!!

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj, máš to tu moc pěkné
    P.S.:nemrkneš na můj blog?

    OdpovědětVymazat
  4. To je chlebíček . Hned bych si ho dala k snídani s pořádnou vrstvou másla. K pečení chleba jsem se ještě nedostala, smekám .

    OdpovědětVymazat
  5. Náááádhera! Na vánoce jsem uklidila pekárnu do kouta, aby nezavazela, ale asi ji tam nechám, protože chleba s kvasnicemi po těchto nádherných článcích už asi péct nebudu! Jak mě v práci naštvou, půjdu se uklidnit pečením chleba (to bude brzy, protože klidné dny v poslední době neznám!)

    OdpovědětVymazat
  6. [1]: Je to alchymie, ale ostych není na místě. Jak psala Klára, nemůžeme si být jistí pokaždé skvělým výsledkem, ale je pěkné učit se chlebovému těstu rozumět.

    OdpovědětVymazat
  7. [4]: Není důvod smekat, zatím na mne chleba pořád vyzrává .

    OdpovědětVymazat
  8. [2]: Díky Kláro, příště tedy bez topení. S kváskem v lednici to teď bude bez zdržování, až budu během týdnu ve správném rozpoložení (nemusí to nutně znamenat výbornou náladu, často jsem na tom jako HaF v komentáři č. 5), pustím se opět do toho. Je to bezvadné perpetum mobile !

    OdpovědětVymazat
  9. [5]: I v pekárně se může péct kváskový. Jak jsem byla ráda, když mi první chléb rozmíchala: http://toffo.blog.cz/1101/prvni-chleb-z-domaciho-kvasku
    , asi bych v něm nechala ruce, jako v betonu.

    OdpovědětVymazat
  10. [2]: Zapoměla jsem poděkovat i za cenné rady!

    OdpovědětVymazat
  11. Toffo, mě to taky baví hodně kvůli tomu, jak si člověk uvědomuje tu nádheru. Dá mouce jen určitě prostředí a ono to samo.....ne nadarmo se říká, jak ty nejkrásnější věci jsou zároveň ty nejjednodušší

    OdpovědětVymazat
  12. Toffo, máš můj velký obdiv! Já bych se asi do pečení chleba nepustila, protože to je hotová alchymie, ale každý tvůj chleba vypadá moc krásně - měkce, křupavě a vlhce zároveň. Možná se někdy taky pokusím, ale do té doby se budu "krmit" tvými fotkami Každopádně jsem strašně ráda za všechny tvoje rady a tipy ohledně chleba, pokud se někdy odvážím k vlastnímu pečení, určitě je využiju :)

    OdpovědětVymazat
  13. [12]: Na rady je lepší zajít ke Kláře na www.conovehonakopci.cz.
    Já jen poukazuju na nezdary, chyby, které se pak snažím rozklíčovat.
    Považuju se za zdatnou pekařku, pokud jde o kynuté těsto z droždí. Pokud jde o pečení kváskového chleba, tak to naučí pokoře. Tím více potěší, když se podaří, což zase není zárukou úspěšnosti dalšího pečení.

    OdpovědětVymazat
  14. chléb vypadá nádherně já už nad tím taky uvažovala, že bych se do něj pustila, ale ještě si nechám nějaký ten čas, i když...uvidíme, vy jste ho podle mě dokonale zvládla

    OdpovědětVymazat
  15. [15]: Pro tentokrát jsem to zvládla , díky a směle do toho!

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

První toffosoutěž - o krajovou kuchařku

Ti, kteří občas navštěvují můj blog, vědí, že se snažím zaznamenat a uchovat recepty na jídla, která nám vařila chalupská babička . Teď už mám práci hodně ulehčenou, s recepty z tohoto kraje byla Nakladatelstvím Českého lesa vydaná kuchařka. "Tradiční jídla česko-bavorského příhraničí" sepsal ředitel Muzea Chodska  pan Josef Nejdl. Chcete vědět, jak se vaří kyselka, herbstmilchsuppe, píprlák, klokány, vošouchy, rýpl, praskokrky, pískorky, sterz, schwammerpichelsteiner, liščí žrádlo, kucmoch, basáky, bacány, maltošny, obazda ?    Nesmím zapomenou na tradiční chodské koláče z horního i dolního Chodska. (Fotografie exkluzivně od Martina  .) O jeden výtisk této kuchařky můžete teď soutěžit u mě na blogu. Stačí jen odpovědět v komentáři k tomuto článku na jednoduchou otázku: "Které jídlo Vám zaručeně připomene vaše dětství nebo prázdniny u babičky?" Odpovídat můžete do 30. 6. 2010.   Při vyplňování odpovědního komentáře nezapomeňte uvést...

Pražma pečená v troubě

  Ahoj, milí čtenáři! Dnes vám chci ukázat, jak si připravit jednoduché a chutné jídlo z pražmy, kterou jsem našel v akci v supermarketu. Pražma je druh mořské ryby, která má bílé maso a jemnou chuť. Je bohatá na bílkoviny, omega-3 mastné kyseliny a vitamíny. A navíc je velmi snadná na přípravu!   Potřebujete:   - 1 pražmu (asi 1 kg) - 4 mrkve - 2 cibule - 1 svazek petržele - 2 lžičky římského kmínu - sůl, pepř, olivový olej   Postup:   1. Troubu předehřejte na 180 °C. Pražmu omyjte, osušte a vykuchejte. Pokud chcete, můžete ji nechat vykuchat v obchodě, ale já si to rád dělám sám. Je to taková relaxace, když si pohrávám s rybími vnitřnostmi. 😂 2. Mrkev oloupejte a nakrájejte na kolečka. Cibuli oloupejte a nakrájejte na půlkolečka. Petržel nakrájejte nahrubo. Všechnu zeleninu smíchejte v míse a osolte, opepřete a přidejte římský kmín. Římský kmín dodá jídlu zajímavou chuť a vůni, ale pokud ho nemáte rádi, můžete ho vynechat nebo nahr...

Jak chutná Šumava

    V pátek na Kvildě. Co rozhodně musíte ochutnat, je povidloň. Staročeský povidloň. Řezy z odpalovaného těsta, promazané tradičními švestkovými povidly a tvarohovo šlehačkovým krémem. Zajděte si na něj do Pekárny Kvilda , stojí hned při hlavní silnici. Kromě povidloně si můžete dát nešizený borůvkový koláč z tenkého kynutého těsta. A moc nám chutnal žitný chléb, který jsme si vzali s sebou. Vydržel jako čerstvý ještě třetí den po upečení. Večer v Kašperských Horách a za odměnu Plzeň a místní limonáda, která děti (kromě pizy) vždy potěší vtipnou etiketou i chutí. V sobotu autobusem z Kašperek do Čeňkovy Pily a pěšky proti proudu mé nejkrásnější řeky Vydry.Asi po čtyřech kilometrech dorazíme k Turnerově chatě. Už v jedenáct hodin dopoledne tam panuje obědový chaos, který obsluha v pohodě zvládá na venkovní zahrádce i uvnitř. Hospoda v chatě hučí. Vyhlášená je domácí hříbková bramboračka, my si dáme zelňačku s krajícem chleba a borůvkové lívanečky. Obojí super, stejně jako piv...