Od posledního chlebového pečení uběhl už týden, tak akorát vhodná doba, vytáhnout z lednice uložený kvásek, aby nepřišel nazmar. Postupuju přesně podle návodu. Takže si na počátku kvásek znovu převážím, je ho zhruba polovinaz 280g, dávám 450g chlebové žitné mouky a 700 ml teplé vody. Moc si s kynutím od posledního pokusu nevěřím, kvásek z zavřu do zázračné mísy Tupperware, víčko přicvaknu, abych si kynutí posichrovala. Postavím do dětského pokoje na truhlu u topení, jen tady máme topení v pernamentním provozu a jinde se mi ho kvůli kvasu nechce zapínat.
Pokud jsem někdy měla obavy z pohádky "Hrnečku vař", dnes ráno se naplnily. Kvas nakynul, víčko uvolnil a krásně vyběhl z mísy na truhlu, na plyšová ouška oblíbeného pejska, Barbie byla v šoku! Já také, poprvé jsem měla kvásek, jak se patří.
Pak jen stačilo odebrat kvas a uložit napříště a zamíchat těsto č. 2 na chléb žitno - pšeničný. Které mi po dvou hodinách opět nádherně nakynulo. Tentokrát jsem si velkou dortovou formu vyložila pečícím papírem, chlebový bochánek jsem do ní naložila, nařízla do mřížek ozdobným radýlkem a nechala ještě půl hodiny nakynout.
Chyba, kterou jsem tentokráte udělala: po upečení jsem chléb nevyndala z formy. Nedošlo mi to a vzpoměla jsem si až téměř po hodině. Myslím, že proto chléb ze spodu a po obvodu nemá křupavou, poklepem zvonivou, kůrku. Jak chléb stál ve formě, zvlhnul.
Opět mi po obvodu rupnul, ale tentokrát to není chuti na chybu. Jen je možná proto střídka více drolivá.
Takže příště!
Chleba se ti krásně povedl, vypadá jako malovaný! Hned bych si do něj zakrojila. Ke kváskovému chlebu mám jakýsi ostych, tak snad se ho díky tvým pokusům zbavíma konečně se na něj vrhnu, už by bylo načase
OdpovědětVymazatToffo, paráda. Jestli můžu, když vyndáš už hotový kvásek z lednice, klidně můžeš zadělat s žitnou moukou a už můžeš nechat jen v pokojové teplotě.Teplota kvásku se musí hlídat jen když se kvásek vyrábí od píky. Já zadělávám teplejší vodou kvásek vyndaný z chladu s moukou a stačí nechat jen v místnosti. Naopak, dříve hospodyně ráno museli trochu chleba zchladit, aby nešel tak prudce, ale do toho se nepouštím. To prasknutí- to je dan za to, že tam není droždí a hladká mouka. A že je forma nižší. Ve formě na chlebíček nepraskne, a když to samé těsto dáš na plech v bochníku, tak bude po obvodu prasklé, alespoň malinko, i když ho necháš kynout tři hodiny. Takže pokud nízká forma nebo bochník bez formy, na bezprasklý chléb to chce namíchat pšeničnou mouku s pšeničnou hladkou. Tedy tak to zatím vychází ze zkušenosti mně. Jinak Toffo, nádhera !!!!
OdpovědětVymazatAhoj, máš to tu moc pěkné
OdpovědětVymazatP.S.:nemrkneš na můj blog?
To je chlebíček . Hned bych si ho dala k snídani s pořádnou vrstvou másla. K pečení chleba jsem se ještě nedostala, smekám .
OdpovědětVymazatNáááádhera! Na vánoce jsem uklidila pekárnu do kouta, aby nezavazela, ale asi ji tam nechám, protože chleba s kvasnicemi po těchto nádherných článcích už asi péct nebudu! Jak mě v práci naštvou, půjdu se uklidnit pečením chleba (to bude brzy, protože klidné dny v poslední době neznám!)
OdpovědětVymazat[1]: Je to alchymie, ale ostych není na místě. Jak psala Klára, nemůžeme si být jistí pokaždé skvělým výsledkem, ale je pěkné učit se chlebovému těstu rozumět.
OdpovědětVymazat[4]: Není důvod smekat, zatím na mne chleba pořád vyzrává .
OdpovědětVymazat[2]: Díky Kláro, příště tedy bez topení. S kváskem v lednici to teď bude bez zdržování, až budu během týdnu ve správném rozpoložení (nemusí to nutně znamenat výbornou náladu, často jsem na tom jako HaF v komentáři č. 5), pustím se opět do toho. Je to bezvadné perpetum mobile !
OdpovědětVymazat[5]: I v pekárně se může péct kváskový. Jak jsem byla ráda, když mi první chléb rozmíchala: http://toffo.blog.cz/1101/prvni-chleb-z-domaciho-kvasku
OdpovědětVymazat, asi bych v něm nechala ruce, jako v betonu.
[2]: Zapoměla jsem poděkovat i za cenné rady!
OdpovědětVymazatToffo, mě to taky baví hodně kvůli tomu, jak si člověk uvědomuje tu nádheru. Dá mouce jen určitě prostředí a ono to samo.....ne nadarmo se říká, jak ty nejkrásnější věci jsou zároveň ty nejjednodušší
OdpovědětVymazatToffo, máš můj velký obdiv! Já bych se asi do pečení chleba nepustila, protože to je hotová alchymie, ale každý tvůj chleba vypadá moc krásně - měkce, křupavě a vlhce zároveň. Možná se někdy taky pokusím, ale do té doby se budu "krmit" tvými fotkami Každopádně jsem strašně ráda za všechny tvoje rady a tipy ohledně chleba, pokud se někdy odvážím k vlastnímu pečení, určitě je využiju :)
OdpovědětVymazat[11]:
OdpovědětVymazat[12]: Na rady je lepší zajít ke Kláře na www.conovehonakopci.cz.
OdpovědětVymazatJá jen poukazuju na nezdary, chyby, které se pak snažím rozklíčovat.
Považuju se za zdatnou pekařku, pokud jde o kynuté těsto z droždí. Pokud jde o pečení kváskového chleba, tak to naučí pokoře. Tím více potěší, když se podaří, což zase není zárukou úspěšnosti dalšího pečení.
chléb vypadá nádherně já už nad tím taky uvažovala, že bych se do něj pustila, ale ještě si nechám nějaký ten čas, i když...uvidíme, vy jste ho podle mě dokonale zvládla
OdpovědětVymazat[15]: Pro tentokrát jsem to zvládla , díky a směle do toho!
OdpovědětVymazat