Přeskočit na hlavní obsah

Není každý den posvícení aneb druhý chléb z domácího kvásku

Přináším ukázkově nepovedený pokus, mé druhé pečení domácího chleba z domácího kvásku. Chybu jsem definovala okamžitě, chléb nebyl dostatečně vykynutý. Vzhledem k tomu, že jsem dodržela časový rozpis podle Kláry pro chléb č. 1 žitno - celozrný pšeničný a č. 2 žitný-pšeničný
jednoduchou rovnicí mi vyjde chyba ve špatně připraveném kvásku. Pak stačí porovnat bublinkový kvásek od Kláry a ten můj, ne tak dokonale nakvašení a musím přiznat, že "soudruzi mimo NDR" udělali chybu. Můj kvásek zraje na ústředním topení, plynově vytápěném a a korigovaném čidly na bytovém domě = teplota není konstantní. Tentokrát jsem sklenici s tvořícím se kváskem postavila přímo na topení, vystavila jsem jej přímo velké teplotě, která byla ovšem během dne snížená automaticky na minimum a to samé v noci. Už "hotový" kvásek se mi po chuti zdál nepodařený, nahořklý, ale stejně jsem to prubla:

Ve výsledku: kulatý rupnul kolem dokola tj. po obvodu a ten z chlebíčkové formy podélně, to znamená nedostatečně nakynutý chléb, který se to v teple trouby snaží velkou rychlostí dohnat. Takže rupne.

Líbí se mi rozdíl mezi tmavým a světlým chlebem. Naturální celozrnný chléb není čokoládově hnědý, jak se mi snaží namluvit místní obchody, tváří se tak nanápadně-našedle.

Místo kyprého chleba jsem sice upekla "nahňácenou buchtu," vlastnoruční chléb i když nepovedený, přece jen tak s lehkým srdcem nevyhodím do koše. Krájím si 60 g chlebíčky pro zdravou snídani, restuji si na olivovém oleji kostičky z mého chleba jako vložku do špenátové, čočkové polévky. Co je důležité, po týdnu, zabalený do textilní utěrky v chlebníku ani náhodou neplesnivý.

Komentáře

  1. Milá Toffo,, to je právě na chlebu to krásné, nenechá nás, abysme usnuli na vavřínech ). Projeví se na něm i naše rozpoložení. S kváskem doporučuju udělat to tak, že ho založíš klidně dnes, necháš krmit klidně více dní než tři a pak dáš do chladu a použiješ kdykoli. Je to jen o trpělivosti a touze to nevzdat, ale i přesto se mi chleba zdá moc pěkný. Mě taky dost naštve, když mi podélně praskne, ale vždy si říkám, že je to jakési připomenutí pokory, aby člověk nezpych, že už něco umí   

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji, Kláro. Máš úplnou pravdu. Vážně jsem se divila, když se první chléb povedl (navíc ten celožitný je opravdu dobrota). Je to běh na dlouhou trať, ale mě baví ten zázrak, který jsem si dříve neuvědomovala - jen voda a mouka.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

První toffosoutěž - o krajovou kuchařku

Ti, kteří občas navštěvují můj blog, vědí, že se snažím zaznamenat a uchovat recepty na jídla, která nám vařila chalupská babička . Teď už mám práci hodně ulehčenou, s recepty z tohoto kraje byla Nakladatelstvím Českého lesa vydaná kuchařka. "Tradiční jídla česko-bavorského příhraničí" sepsal ředitel Muzea Chodska  pan Josef Nejdl. Chcete vědět, jak se vaří kyselka, herbstmilchsuppe, píprlák, klokány, vošouchy, rýpl, praskokrky, pískorky, sterz, schwammerpichelsteiner, liščí žrádlo, kucmoch, basáky, bacány, maltošny, obazda ?    Nesmím zapomenou na tradiční chodské koláče z horního i dolního Chodska. (Fotografie exkluzivně od Martina  .) O jeden výtisk této kuchařky můžete teď soutěžit u mě na blogu. Stačí jen odpovědět v komentáři k tomuto článku na jednoduchou otázku: "Které jídlo Vám zaručeně připomene vaše dětství nebo prázdniny u babičky?" Odpovídat můžete do 30. 6. 2010.   Při vyplňování odpovědního komentáře nezapomeňte uvést...

Pražma pečená v troubě

  Ahoj, milí čtenáři! Dnes vám chci ukázat, jak si připravit jednoduché a chutné jídlo z pražmy, kterou jsem našel v akci v supermarketu. Pražma je druh mořské ryby, která má bílé maso a jemnou chuť. Je bohatá na bílkoviny, omega-3 mastné kyseliny a vitamíny. A navíc je velmi snadná na přípravu!   Potřebujete:   - 1 pražmu (asi 1 kg) - 4 mrkve - 2 cibule - 1 svazek petržele - 2 lžičky římského kmínu - sůl, pepř, olivový olej   Postup:   1. Troubu předehřejte na 180 °C. Pražmu omyjte, osušte a vykuchejte. Pokud chcete, můžete ji nechat vykuchat v obchodě, ale já si to rád dělám sám. Je to taková relaxace, když si pohrávám s rybími vnitřnostmi. 😂 2. Mrkev oloupejte a nakrájejte na kolečka. Cibuli oloupejte a nakrájejte na půlkolečka. Petržel nakrájejte nahrubo. Všechnu zeleninu smíchejte v míse a osolte, opepřete a přidejte římský kmín. Římský kmín dodá jídlu zajímavou chuť a vůni, ale pokud ho nemáte rádi, můžete ho vynechat nebo nahr...

Jak chutná Šumava

    V pátek na Kvildě. Co rozhodně musíte ochutnat, je povidloň. Staročeský povidloň. Řezy z odpalovaného těsta, promazané tradičními švestkovými povidly a tvarohovo šlehačkovým krémem. Zajděte si na něj do Pekárny Kvilda , stojí hned při hlavní silnici. Kromě povidloně si můžete dát nešizený borůvkový koláč z tenkého kynutého těsta. A moc nám chutnal žitný chléb, který jsme si vzali s sebou. Vydržel jako čerstvý ještě třetí den po upečení. Večer v Kašperských Horách a za odměnu Plzeň a místní limonáda, která děti (kromě pizy) vždy potěší vtipnou etiketou i chutí. V sobotu autobusem z Kašperek do Čeňkovy Pily a pěšky proti proudu mé nejkrásnější řeky Vydry.Asi po čtyřech kilometrech dorazíme k Turnerově chatě. Už v jedenáct hodin dopoledne tam panuje obědový chaos, který obsluha v pohodě zvládá na venkovní zahrádce i uvnitř. Hospoda v chatě hučí. Vyhlášená je domácí hříbková bramboračka, my si dáme zelňačku s krajícem chleba a borůvkové lívanečky. Obojí super, stejně jako piv...