Přeskočit na hlavní obsah

Chai vala , je právě čas na čaj

Také Vás někdy - něčí blogový příspěvek tak nadchne, že neotálíte a recept tentýž den vyzkoušíte? Nebo ihned začnete shánět nový olej, ocet, koření nebo jinou potravinu, bez které jste dosud normálně existovali, ale nyní máte pocit, že bez ní se vaše kuchyně neobejde? U mě za to může Yva a kardamom!
Chuť tohoto koření mi doposud zůstala utajená. Kardamom jsem urychleně zakoupila a byla spokojená. Občas jsem otevřela skleněnou kořenku, přičichla a přemýšlela, kam s ním? Do Indie!
Na čtyři kalíšky chaie potřebuji:

4 čajové lžičky granulovaného černého čaje
( Taj Mahal, Red Label, Assam),
1/2 litru polotučného mléka,
5 ks hřebíčku,
3 ks celého černého pepře,
2 ks skořicové kůry,
2-3 zelené kardamomy,
cukr - hnědý třtinový.

Do rendlíku dám sypaný čaj, všechno koření - kromě kardamomu, cukr a mléko. (Ten nejkvalitnější čaj, který jsem doma našla, byl english breakfast tea - St. James´s Teas - dárek z cesty ). Chai přivedu k varu a teprve pak přihodím rozpuklý kardamom. Za stálého míchání vařím maximálně dvě minuty. Přes sítko chai nalévám do těch nejmenších hrnečků.
Hotový nápoj mile překvapil. Chuť mi nejvíce připomínala čokoládu. Po štiplavosti černého pepře ani památky. Koření v chuti chaie bylo rovnoměrně rozložené, žádná nevyčnívala nad ty ostatní. Měla jsem "štěstí," pochutnala jsem si na třech kalíškách. Dáme si rovnici? Kolik členů rodiny chai odmítlo vypít?

Ze zdroje - od meissje z Labužníka o chaii:

" V Indii se k výrobě "chaie" používá granulovaný černý sypaný čaj. Jsou to lístky čaje posekané na velmi drobno a suchým teplem se zkroutí do drobounkých granulek. Pokud nemáte granulovaný čaj, použijte kvalitní klasicky sypaný černý čaj.
Chai se v Indii pije jako hlavní nápoj. Během dne mají Indove dvě pauzy. Dopoledne v 10.00 hod a odpoledne v 16.00 - těmto pauzám se tady říká " chai vala". Je to čas kdy se pije čaj.. Pijí ho co nejvíce horký, z duritek - malých skleněných kalíšků o obsahu asi 1 dcl.
Chai vyloženě hlasitě srkají a vychutnávají si chuť a horkost nápoje a to i ve dnech kdy teplota přeskočí 45 °C. Indove skoro neznají klasickou úpravu čaje, tak jak ho děláme my. Rádi se chlubí tím, že to byli oni kdo naučili Angličany dělat " čaj s mlékem"...kdo ví ?! Pokud si v Indii objednáte "thee", tak se vás budou několikrát ptát...cože si to chcete dát ??? Tohle slovo Indove vůbec nepoužívají a naši klasickou přípravu čaje odsuzují.
Na chai existuje mnoho receptů, někdo přidává koření masalu ( speciálně namíchanou pro chai), jiný přidává i čerstvý zázvor nebo sušené kousky datli či manga atd. Určitě ale nevynechejte kardamon, skořici a hřebiček - to jsou tri základní kameny pro výrobu indického chaie.

Nikdy nepoužívejte jiný čaj než ČERNÝ.
Nikdy nepouživejte jiné mléko než POLOTUČNÉ.
Místo cukru mužete použít med, ale počitejte s tím, že se to odrazí na vůni a chuti čaje."

Komentáře

  1. Přímo čajový obřad... . Abych řekla pravda, moc na čaj nejsem, resp. jsem spíš čajový barbar . Má ráda ovocné "čaje" s medem a citrónem, sem tam zelený čaj. Vyloženě se vyhýbám černému čaji, protože mi nedělá dobře na žaludek.

    OdpovědětVymazat
  2. Já jsem možná barbar z druhého úhlu pohledu - občas o sobě tvrdím, že bych vypila i "louhované seno." Chutnají mi všechny druhy čajů - i ty apatykářské na různé neduhy. Jediné, co nesnesu, je jakýkoliv čaj s umělou, průmyslovou příchutí medu.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

První toffosoutěž - o krajovou kuchařku

Ti, kteří občas navštěvují můj blog, vědí, že se snažím zaznamenat a uchovat recepty na jídla, která nám vařila chalupská babička . Teď už mám práci hodně ulehčenou, s recepty z tohoto kraje byla Nakladatelstvím Českého lesa vydaná kuchařka. "Tradiční jídla česko-bavorského příhraničí" sepsal ředitel Muzea Chodska  pan Josef Nejdl. Chcete vědět, jak se vaří kyselka, herbstmilchsuppe, píprlák, klokány, vošouchy, rýpl, praskokrky, pískorky, sterz, schwammerpichelsteiner, liščí žrádlo, kucmoch, basáky, bacány, maltošny, obazda ?    Nesmím zapomenou na tradiční chodské koláče z horního i dolního Chodska. (Fotografie exkluzivně od Martina  .) O jeden výtisk této kuchařky můžete teď soutěžit u mě na blogu. Stačí jen odpovědět v komentáři k tomuto článku na jednoduchou otázku: "Které jídlo Vám zaručeně připomene vaše dětství nebo prázdniny u babičky?" Odpovídat můžete do 30. 6. 2010.   Při vyplňování odpovědního komentáře nezapomeňte uvést...

Pražma pečená v troubě

  Ahoj, milí čtenáři! Dnes vám chci ukázat, jak si připravit jednoduché a chutné jídlo z pražmy, kterou jsem našel v akci v supermarketu. Pražma je druh mořské ryby, která má bílé maso a jemnou chuť. Je bohatá na bílkoviny, omega-3 mastné kyseliny a vitamíny. A navíc je velmi snadná na přípravu!   Potřebujete:   - 1 pražmu (asi 1 kg) - 4 mrkve - 2 cibule - 1 svazek petržele - 2 lžičky římského kmínu - sůl, pepř, olivový olej   Postup:   1. Troubu předehřejte na 180 °C. Pražmu omyjte, osušte a vykuchejte. Pokud chcete, můžete ji nechat vykuchat v obchodě, ale já si to rád dělám sám. Je to taková relaxace, když si pohrávám s rybími vnitřnostmi. 😂 2. Mrkev oloupejte a nakrájejte na kolečka. Cibuli oloupejte a nakrájejte na půlkolečka. Petržel nakrájejte nahrubo. Všechnu zeleninu smíchejte v míse a osolte, opepřete a přidejte římský kmín. Římský kmín dodá jídlu zajímavou chuť a vůni, ale pokud ho nemáte rádi, můžete ho vynechat nebo nahr...

Jahodový retro koláč

  Představuji Vám můj comfort food. Můj narozeninový dort, který jsem dostávala jako malá k narozeninám. Měla jsem tu prvorozenou výsadu, že první domácí jahody šly na můj narozeninový cake. Na konci června. Před tolika lety totiž ještě nefungovalo globální oteplení a jahody dozrávaly až v druhé červnové polovině měsíce. Vždycky jsem se na dort těšila a nikdy jsem nebyla zklamaná. Z čeho by dnešní děti asi byly překvapené, bylo to, že narozeniny jsme slavili bez dárků, všichni společně u stolu, "jen" u dortu a u konvice černého čaje s cukrem a citrónem, podávaném ve slavnostním čajovém servisu. Byl to křehký porcelán s bílým žebrováním a zdobily ho jemné, žluté kvítky s červeným středem a s lehkým zeleným stonkem. Tvoří ho oblíbený osmdesátkový recept na piškot nastavovaný horkou vodou. A místo želatiny, která, myslím, v té době nebyla v dostatečném množství na pultech sámošek, nebo konzumů, chytré, české hospodyňky vymyslely náhradu uvařenou z pudinku. Pudinkový rosol.   Piš...