Přeskočit na hlavní obsah

Pangasius s kůrčičkou

Pro pangase - palec nahoru či dolů?


Na 4 filety pangase normální velikosti, nebo na 2 obrovsky velké potřebuji:

50 g rozpuštěného másla,
1,5 dl strouhanky,
0,5 dl strouhaného ementálu,
strouhaná kůra z půlky citronu,
šťáva z půlky citronu,
sušená bazalka.

Filety osolím, opepřím. Připravím si sýrovou drobenku, smícháním všech výše uvedených surovin. Máslo není třeba rozpouštět, v pokojové teplotě se snadno zapracuje. Troubu rozpálím na 200 C. Ohnivzdornou misku, nebo pekáč vytřu slabě olejem, vložím rybu a na ní rozdělím drobenku. Peču 20 - 25 minut, dokud povrch nezezlátne.


Přílohu pro takto připravenou rybu volte méně dietní, já to tentokrát až asketicky přehnala.
Jako chuťově lepší variantu mám vyzkoušené blašírované zelené fazolky a kuskus. Původní receptura doporučuje vařené brambory a mrkev, přelité holandskou omáčkou. Vůbec špatné nejsou šťouchané brambory, ve kterých přistála kořenící směs na pangase (místo na doporučené rybě).

Pohrát si můžete i s obměnami v kořenění strouhankovo-sýrové drobenky. Pohrát si můžete i s výběrem ryby. Dobrou chuť.

Komentáře

  1. Pangasius vypadá s křupavým kabátkem světově .-). Super nápad s drobenkou. Ráda koketuji s různými variantami drobenek, ale zatím jsem zůstala jen u sladkých, řekla bych, že je čas vyzkoušet nějakou tu slanou verzi . Tento recept určitě za vyzkouší stojí a řekla bych, že vím o někom, komu se bude tato rybka velmi líbit, že Madlo ?

    OdpovědětVymazat
  2. Mně trčí palec nahoru.   Já říkám, ať se každý řídí tím, co mu chutná, a ne podle toho, co velí trendy.  Před několika lety byl v ČR pangasius hitem a dnes na něj kdekdo nadává.  Ráda bych věděla, co je na něm najednou tak špatného.Ta asketická příloha se mi vyloženě líbí.

    OdpovědětVymazat
  3. Tak pangasia fakt miluju, máme ho na stole každý pátek a ještě se mi, potvůrka, nepřejdl   Sýrová drobenka je super, celé jídlo je krásně středomořsky voňavé a to já ráda. takže rozhodně všechny čtyři palce nahoru  

    OdpovědětVymazat
  4. Nad rybou-nerybou palec dolů.
    Ale rcp jinak ok
    Klidně bych do směsi namíchala i drcené lískáče.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

První toffosoutěž - o krajovou kuchařku

Ti, kteří občas navštěvují můj blog, vědí, že se snažím zaznamenat a uchovat recepty na jídla, která nám vařila chalupská babička . Teď už mám práci hodně ulehčenou, s recepty z tohoto kraje byla Nakladatelstvím Českého lesa vydaná kuchařka. "Tradiční jídla česko-bavorského příhraničí" sepsal ředitel Muzea Chodska  pan Josef Nejdl. Chcete vědět, jak se vaří kyselka, herbstmilchsuppe, píprlák, klokány, vošouchy, rýpl, praskokrky, pískorky, sterz, schwammerpichelsteiner, liščí žrádlo, kucmoch, basáky, bacány, maltošny, obazda ?    Nesmím zapomenou na tradiční chodské koláče z horního i dolního Chodska. (Fotografie exkluzivně od Martina  .) O jeden výtisk této kuchařky můžete teď soutěžit u mě na blogu. Stačí jen odpovědět v komentáři k tomuto článku na jednoduchou otázku: "Které jídlo Vám zaručeně připomene vaše dětství nebo prázdniny u babičky?" Odpovídat můžete do 30. 6. 2010.   Při vyplňování odpovědního komentáře nezapomeňte uvést...

Pražma pečená v troubě

  Ahoj, milí čtenáři! Dnes vám chci ukázat, jak si připravit jednoduché a chutné jídlo z pražmy, kterou jsem našel v akci v supermarketu. Pražma je druh mořské ryby, která má bílé maso a jemnou chuť. Je bohatá na bílkoviny, omega-3 mastné kyseliny a vitamíny. A navíc je velmi snadná na přípravu!   Potřebujete:   - 1 pražmu (asi 1 kg) - 4 mrkve - 2 cibule - 1 svazek petržele - 2 lžičky římského kmínu - sůl, pepř, olivový olej   Postup:   1. Troubu předehřejte na 180 °C. Pražmu omyjte, osušte a vykuchejte. Pokud chcete, můžete ji nechat vykuchat v obchodě, ale já si to rád dělám sám. Je to taková relaxace, když si pohrávám s rybími vnitřnostmi. 😂 2. Mrkev oloupejte a nakrájejte na kolečka. Cibuli oloupejte a nakrájejte na půlkolečka. Petržel nakrájejte nahrubo. Všechnu zeleninu smíchejte v míse a osolte, opepřete a přidejte římský kmín. Římský kmín dodá jídlu zajímavou chuť a vůni, ale pokud ho nemáte rádi, můžete ho vynechat nebo nahr...

Jahodový retro koláč

  Představuji Vám můj comfort food. Můj narozeninový dort, který jsem dostávala jako malá k narozeninám. Měla jsem tu prvorozenou výsadu, že první domácí jahody šly na můj narozeninový cake. Na konci června. Před tolika lety totiž ještě nefungovalo globální oteplení a jahody dozrávaly až v druhé červnové polovině měsíce. Vždycky jsem se na dort těšila a nikdy jsem nebyla zklamaná. Z čeho by dnešní děti asi byly překvapené, bylo to, že narozeniny jsme slavili bez dárků, všichni společně u stolu, "jen" u dortu a u konvice černého čaje s cukrem a citrónem, podávaném ve slavnostním čajovém servisu. Byl to křehký porcelán s bílým žebrováním a zdobily ho jemné, žluté kvítky s červeným středem a s lehkým zeleným stonkem. Tvoří ho oblíbený osmdesátkový recept na piškot nastavovaný horkou vodou. A místo želatiny, která, myslím, v té době nebyla v dostatečném množství na pultech sámošek, nebo konzumů, chytré, české hospodyňky vymyslely náhradu uvařenou z pudinku. Pudinkový rosol.   Piš...