V prosincovém čísle časopisu Apetit mě velmi zaujal obrázkový postup filetování kapra. Ryba bez kostí, to by padla ta jediná, velká překážka, pro kterou zbytek mé rodiny ryby nemá rád na talíři. Vzpoměla jsem si na svá dětská léta a vydala jsem se s mojí Aničkou pro kapra na sádky. Stylově, procházkou se sáňkami, díky předvánoční sněhové nadílce. Kapřík měl ukázkovou váhu 2,7 kg a byl to naháč bez šupin, tak jak Apetit doporučoval.
Kapra jsme si přivezli už "praštěného,"jak jsem poprosila pana rybáře. O tom, že nám ho "praštil" ne moc dobře, jsem se přesvědčovala skoro celé dvě hodiny filetování (prostě se cukal a nevím, jestli to za ty nervy stálo). Kůži kapra jsem pod vodou očistila nožem. Odstranila hlavu a ocas. Vyjmula vnitřnosti. Teď začal proces filetování: od hřbětu - začinala jsem v místech od hlavy jsem pomalu podél kostí odstraňovala maso. Získala jsem dvě krásné poloviny.
Poloviny jsem nakrájela na porce. Každou porci jsem opatrně až na kůži nařízla ve vzdálenosti 3 mm - tedy alespoň jsem se o to snažila. Zářezy mají rozdrtit kosti, které se při tepelné úpravě kapra mají v mase rozpustit. Nejdůležitější je být precizní se zářezy v místech hřbetu kapra, kde se nalézá mnoho malých kostí.
Možná tím, že jsem pro kapra zvolila jinou úpravu, než smažením v trojobalu, jsem přesto kosti cítila. Možná jsem také nebyla přesná v třímilimetrových zářezech. Ale nebylo to nic, co by se nedalo překousnout :-). Protože jsem škrhola, zbytek "odfiletovaného" kapra skončil v troubě, na másle a s kmínem. Taková klasická porce pro kočku (alespoň tu z pohádky):
Když se muž vrátil z práce, Anička za ním hned běžela a jako hlavní novinu dne, mu hlásila: "Tati, víš co se stalo? Máma zabila vánoce!"
Tak to skláním pomyslný klobouk, jseš šikula! Já bych se do takového piplavé práce asi nepouštěla. Kdo chtěl rybu bez kostí, dostal u nás pangase - smaženého a na marinovaného s bílým vínem a na zelenině. Tvá dcerka má skvělé hlášky , podle nadpisu jsem čekala úplně něco jiného
OdpovědětVymazat[1]: Madlo, myslím, že příště se už do toho také nebudu pouštět. Naše příští vánoční ryba bude hotový koupený filet z lososa nebo pstruh. Ač jsem se každý rok na kapra strašně moc těšila, letos mi k mému zklamání přestal chutnat. Přijde mi tučný a těžký. Ale možná se to zase obrátí .
OdpovědětVymazatNěkdo povídal, že v jistém hypáči viděl prodávat kapra už nařezaného na ty úzké řezy - ale nevím, jestli právě tohle rybu dost nepoznamená...že se maso moc rozdrtí? Taky jsem už uvažovala o jiné rybě.
OdpovědětVymazat[3]: Já jsem zvolila špatnou recepturu pro takto upraveného kapra. Naložila jsem ho do směsi jogurtu, vejce a koření. Druhý den jsem ho obalila ve strouhance a "dietně" pekla na pečícím papíře v troubě, jen lehce pocákáné olejem. To že jsem to úplně překombinovala, až přestřelila, lehce poznáš. Měla jsem část vyzkoušet i jako klasický trojobal, věřím, že by byl lepší.
OdpovědětVymazat