Nevím, jestli má tato polévka vůbec něco společného se Savojskem.
Co vím, že jsem si na ní recept opsala před - hm - více lety od kolegyně Stáni z brožury francouzské kuchyně, společně s receptem na cibulovou polévkou z Cardaillacu. A vím, že mi moc chutná. Že je strašně jednoduchá, je to pěkné pohlazení na pochroumaný žaludek a možná i duši.
Na 4 porce potřebuji:
2 střední cibule,
5 mrkví,
4 středně velké brambory,
60 g másla,
1,5 l vývaru (nebo vody a bujónovou kostku),
2 lžičky hladké mouky.
Na dochucení:
sůl,
muškátový oříšek,
pažitku.
Cibuli nakrájím nadrobno, osmažím na másle do růžova. Přidám očištěnou, jemně nastrouhanou mrkev a dusím, až zavoní. To přidám dvě lžičky mouky a mírně zapražím. Zaliji vývarem, přihodím na kostičky nakrájené brambory. Nechám mírným varem táhnout, probublávat. Přibližně 45 minut nebo do změknutí brambor. Osolím, je-li třeba. Párkrát nad polévkou strouhnu muškátový oříšek. Hotová polévka se na talíři posype pažitkou.
V lednu jsem na tom s čerstvými bylinkami špatně. Když nevyrazím dvanáct kilometrů do nejbližšího "hyper, super," v místě jich moc nepořídím. Bedlivé oko už zpozorovalo změnu. Savojská - nesavojská, byla prostě s lžičkou kysané smetany a rozmarýnem. A byla to příjemná změna.
Na jaká vylepšení máte chuť vy?
Ať už savojská či jiná, hlavně je zeleninová . Jé to se rýmuje . Podobné zeleninovky vařím strašně často. Mně by tam chyběly asi knedlíčky. Sice jsou tam brambory, ale když já pohankové knedlíčky moc ráda .
OdpovědětVymazatPS:koukám, že tvůj stolek vypadá jako moje poličky - všude samé kuchařky, Gurmány, Apetity... Pravda, já tam mám ještě spoustu, spoustu učebnic, ale kuchařky mám radši .
Krásně hřejivá polévka, která pohladí nejen po duši. A s kopečkem kysané smetany a lístkem čerstvého rozmarýnu opravdu nemá chybu. Bramboračku mám ráda na všechny způsoby, takže tento tvůj určitě taky brzy vyzkouším.
OdpovědětVymazatKedy sa pridavaju zemiaky? A mrkva nadvakrat - je to nejaka specialita, cast nakrajat, cast postruhat?
OdpovědětVymazatRecept sa mi paci, skusim hned zajtra, nsledovane domacim chlebom a vajickovou pomazankou.
Este upresnenie tej zemiakovej otazky - ked budem zemiaky varit 45 minut, aky druh musim pouzit, aby sa nerozvarili na kasu?
OdpovědětVymazatDik moc Terezko, za vsetky inspiracie!
[1]: Nechtěj vidět můj noční stolek, co se na něj a do něj nevejde, stojí v komínkách "po ruce."
OdpovědětVymazat[2]: Tato polévka - podle základního receptu - je až takovou miminkovskou polívčičkou. Tedy pokud by se s cibulkou šetřilo. To by se ti časem mohlo hodit?
OdpovědětVymazat[3]: +[4]: Všech pět mrkví se nastrouhá. Možná jsem to jen nepřesně napsala. Mrkev se nejdříve očistí a pak nastrouhá na jemno.
OdpovědětVymazatBrambory jsem dala hned s vodou. Přivedla k varu a pak jen nechala dál (vařím na elektrickém sporáku, tak na stupni 2) bublat, klokotat. Prostě hodně pomalu vařit. Pomalým vařením se do jídla dostává více chutí. Samozřejmě stačí vařit do změknutí brambor, aby se nerozvařily.
Terezka je na tege.blog.cz, tady není. Ale pozdrav vyřídím
Pořád si slibuju, že zařadím víc polívek, zvlášť v zimě - tak snad na ni nezapomenu. Je prima jednoduchá, z toho, co obvykle kuchařka doma má vždycky, jen si vzpomenout včas! Rozmarýn na okně se mi taky daří i přes zimu, nyní druhou - ostatní byliny už zašly. Jen co poleví mráz, nakoupím zas v super-hyper něco nového. Láká mě koriandr.
OdpovědětVymazatPřesně to, o čem člověk teď sní: hřejivá krásná polévka, která zahřeje tělo i duši. A skvěle a útulně naaranžované fotky (ale to už se asi opakuji ). Dala bych si hned už proto, že o takové polévce jsem dosud neslyšela.
OdpovědětVymazatMoc se Ti to povedlo!
P.
Myslím, že už jsem někde napsala, že cibuli považuji za královnu všech zelenin, mrkev by tudíž mohla být korunní princeznou a celer snad i třeba král. Parádní polévka !
OdpovědětVymazatVšimla jsem si, že je dnes hodně nepopulární zahušťování moukou...že by dietka?...tak mě moc potěšila větička "To přidám dvě lžičky mouky a mírně zapražím ". A s těmi bylinkami a kilometry jsem na tom úplně stejně.
[9]: Díky, moc mě těší.
OdpovědětVymazat[10]: S dietkou nejsi tak daleko od pravdy , , s tímto receptem je to ale jen pouhá shoda náhod.
OdpovědětVymazatPolévka má pěkně hřát a tato hřeje rovnou 2x Fotky jsou takové příjemně domácky teplé, což se stalo tradicí zdejšího blogu
OdpovědětVymazatHlásím, že jsem polévku už uvařila a moc jsme si pochutnali!
OdpovědětVymazatJe to šikovný receptík.
7., 3+4.: zdravim vsechny zde u toffo, polevka je to pekna, klidne bych ji posypala rerichou, te se dari na trosce vlhke kuchynske uterky za kazdych okolnosti, tak doporucuji.10: a to mi pripomnelo rikanku Ripa se vdavala/Rübe hat Kohl gefreit/Turnip's getting married :)
OdpovědětVymazat[13]: To jsem ráda, díky.
OdpovědětVymazat[15]: A celer se ženil?
OdpovědětVymazat[14]: Jsem ráda, že se recept u tebe také osvědčil. Mě moc lahodí právě ten muškátový oříšek. To je koření, které - opět bohužel - používám jen já z celé rodiny.
OdpovědětVymazatDo savojské polévky se dávají trochu jiné ingredience, ale určitě je tato také dobrá. Já jsem polívková a máme je teď docela často. Tak tuto udělám pozítří na večeři
OdpovědětVymazat