Pekla jsem nadvakrát. Poprvé nebyla bábovka vůbec fotogenická, vršek se mi z poloviny utrhl, i když jsem si dala záležet na řádném vymazání i vysypání hrubou moukou. Ale právě v bábovkovém speciálu byla někde zmínka o vysypávání formy krupicí. Já použila dětskou krupičku a zadařilo se i u "vypečené" staré formy po mojí prababičce. Musím jí opatrně vrátit mamince, i se starým podnosem z všerubské kameniny (Neumark). Pro tuto soutěž jsem jí "vybrakovala " z domácnosti všechny její nejcenější památky a vzpomínky.
V pátek na Kvildě. Co rozhodně musíte ochutnat, je povidloň. Staročeský povidloň. Řezy z odpalovaného těsta, promazané tradičními švestkovými povidly a tvarohovo šlehačkovým krémem. Zajděte si na něj do Pekárny Kvilda , stojí hned při hlavní silnici. Kromě povidloně si můžete dát nešizený borůvkový koláč z tenkého kynutého těsta. A moc nám chutnal žitný chléb, který jsme si vzali s sebou. Vydržel jako čerstvý ještě třetí den po upečení. Večer v Kašperských Horách a za odměnu Plzeň a místní limonáda, která děti (kromě pizy) vždy potěší vtipnou etiketou i chutí. V sobotu autobusem z Kašperek do Čeňkovy Pily a pěšky proti proudu mé nejkrásnější řeky Vydry.Asi po čtyřech kilometrech dorazíme k Turnerově chatě. Už v jedenáct hodin dopoledne tam panuje obědový chaos, který obsluha v pohodě zvládá na venkovní zahrádce i uvnitř. Hospoda v chatě hučí. Vyhlášená je domácí hříbková bramboračka, my si dáme zelňačku s krajícem chleba a borůvkové lívanečky. Obojí super, stejně jako piv...
Komentáře
Okomentovat