"Nad svým příspěvkem do soutěže jsem možná přemýšlela až moc dlouho. A tento nápad mě vážně napadl, když jsem si pročítala česko-německou konverzaci.
Reindling je vlastně rakouský - korutanský velikonoční mazanec. V každé vesnici, rodině jsou při jeho přípravě jiné zvyky, návyky. Někdo přidává do těsta anýz ,citrónovou kůru nebo rum. Do náplně je možné přidat strouhané ořechy. Obvykle se peče Reindling dvakrát, jeden sladký a druhý na slano, s minimálním množstvím cukru. Ten se podává k velikonoční snídani se šunkou, vejci a křenem.
Na pečení Reindlingu se používaly kameninové formy, většinou s křesťanskými symboly. Já si půjčila velkou, bábovkovou formu po babičce z Chalup.
Reindling je vlastně rakouský - korutanský velikonoční mazanec. V každé vesnici, rodině jsou při jeho přípravě jiné zvyky, návyky. Někdo přidává do těsta anýz ,citrónovou kůru nebo rum. Do náplně je možné přidat strouhané ořechy. Obvykle se peče Reindling dvakrát, jeden sladký a druhý na slano, s minimálním množstvím cukru. Ten se podává k velikonoční snídani se šunkou, vejci a křenem.
Na pečení Reindlingu se používaly kameninové formy, většinou s křesťanskými symboly. Já si půjčila velkou, bábovkovou formu po babičce z Chalup.
Kynuté těsto:
- 500 g hladké mouky
- 20 g droždí
- 50 až 100 g másla
- 1/4 l mléka
- 1 celé vejce a 1 žloutek
- 50 g cukru
- bohatá špetka soli
Náplň:
- 50 g rozpuštěného másla
- 100 g cukru
- 2 až 3 polévkové lžíce skořice
- 100 g rozinek
Vypracujeme klasické kynuté těsto a necháme jej vykynout. Pak ho rozválíme na placku, asi na půl centimetru vysokou. Pokropíme jí rozpuštěným máslem, pocukrujeme, posypeme skořicí a hrozinkami. Pevně srolujeme a váleček těsta volně vložíme do bábovkové formy, bohatě vymazané máslem. Necháme ještě dalších 15 minut kynout a pak vložíme do studené trouby. Zapneme jí na 180 °C a pečeme 1 hodinu, podle potřeby i déle. Pokud se povrch Reindlingu peče rychleji, zakryjeme ho alobalem. Podle receptu, kterého jsem se držela, se upečený Reindling má nechat ve formě vystydnou a pak vyklopit. To jsem si tedy "nelajsla," vyklopila jsem ho hned, zrovna jako když peču buchty.
Odměnou za pečení je měkounká, pórovitá, máslem a skořicí voňavá buchta. Bacán, jak by řekla moje chalupská babička."
Odměnou za pečení je měkounká, pórovitá, máslem a skořicí voňavá buchta. Bacán, jak by řekla moje chalupská babička."
Korutanský Reindling - bábovkové klání u Gurmánky
Reindling očima a čočkou mého muže:
Fotka s holčičkou tu včera nebyla! )) To je krása To sis dala s focením záležet: donést neporušenou bábovku ke stromu, naaranžovat... Mně tyhle věci začínají čím dál víc bavit. Moc se Ti to povedlo, ale to už jsem hlásila u Gurmánky
OdpovědětVymazatP.
Překrásný kousek, ten reindling! :o) Vůbec se nedivím, že upoutal oči holčičky. Její pohled je výmluvný! ;o)
OdpovědětVymazat[1]: Když se pro něco nadchnu, tak možná neexistují překážky .
OdpovědětVymazatJen mít více času.
Děkuji za milé zprávy.
[2]: Milá Yvo, možná by byl ještě výmluvnější, kdyby tam trůnila pečená kachna! ))
OdpovědětVymazatMám moc ráda kynuté těsto a to na reindling, to prostě stojí na vrcholu všech. Tedy podle mne.
Ta fotka s holčičkou je dokonalá Pokud ji chceš zařadit do svého bábovkového příspěvku, ráda to udělám! Dej mi vědět emailem, je to totiž fotografie s úžasnou atmosférou pohody, kde tvá upečená bábovka není jen malým kuchařským triumfem, ale též obrovským symbolem rodinné a laskavé atmosféry, která ve tvé rodině (díky tobě) panuje!
OdpovědětVymazatKrása, ... co dokáže udělat jedna taková bábovka a šikovná fotografka.Šárka
[5]: Tak hezky fotografuje můj muž. Už jsem to v článku uvedla lépe na pravou míru, abych se nechlubila "jeho" peřím.
OdpovědětVymazat