Přeskočit na hlavní obsah

Korutanský Reindling – Kärntner Reindling do bábovkového klání u Gurmánky


"Nad svým příspěvkem do soutěže jsem možná přemýšlela až moc dlouho. A tento nápad mě vážně napadl, když jsem si pročítala česko-německou konverzaci.
Reindling je vlastně rakouský - korutanský velikonoční mazanec. V každé vesnici, rodině jsou při jeho přípravě jiné zvyky, návyky. Někdo přidává do těsta anýz ,citrónovou kůru nebo rum. Do náplně je možné přidat strouhané ořechy. Obvykle se peče Reindling dvakrát, jeden sladký a druhý na slano, s minimálním množstvím cukru. Ten se podává k velikonoční snídani se šunkou, vejci a křenem.
Na pečení Reindlingu se používaly kameninové formy, většinou s křesťanskými symboly. Já si půjčila velkou, bábovkovou formu po babičce z Chalup.

DSC_1344

Kynuté těsto:
  • 500 g hladké mouky
  • 20 g droždí
  • 50 až 100 g másla
  • 1/4 l mléka
  • 1 celé vejce a 1 žloutek
  • 50 g cukru
  • bohatá špetka soli
Náplň:
  • 50 g rozpuštěného másla
  • 100 g cukru
  • 2 až 3 polévkové lžíce skořice
  • 100 g rozinek
Vypracujeme klasické kynuté těsto a necháme jej vykynout. Pak ho rozválíme na placku, asi na půl centimetru vysokou. Pokropíme jí rozpuštěným máslem, pocukrujeme, posypeme skořicí a hrozinkami. Pevně srolujeme a váleček těsta volně vložíme do bábovkové formy, bohatě vymazané máslem. Necháme ještě dalších 15 minut kynout a pak vložíme do studené trouby. Zapneme jí na 180 °C a pečeme 1 hodinu, podle potřeby i déle. Pokud se povrch Reindlingu peče rychleji, zakryjeme ho alobalem. Podle receptu, kterého jsem se držela, se upečený Reindling má nechat ve formě vystydnou a pak vyklopit. To jsem si tedy "nelajsla," vyklopila jsem ho hned, zrovna jako když peču buchty.
Odměnou za pečení je měkounká, pórovitá, máslem a skořicí voňavá buchta. Bacán, jak by řekla moje chalupská babička."


Korutanský Reindling - bábovkové klání u Gurmánky


Reindling očima a čočkou mého muže:





Komentáře

  1. Fotka s holčičkou tu včera nebyla! )) To je krása To sis dala s focením záležet: donést neporušenou bábovku ke stromu, naaranžovat... Mně tyhle věci začínají čím dál víc bavit. Moc se Ti to povedlo, ale to už jsem hlásila u Gurmánky
    P.

    OdpovědětVymazat
  2. Překrásný kousek, ten reindling! :o)  Vůbec se nedivím, že upoutal oči holčičky.  Její pohled je výmluvný! ;o)

    OdpovědětVymazat
  3. [1]: Když se pro něco nadchnu, tak možná neexistují překážky .
    Jen mít více času.
    Děkuji za milé zprávy.

    OdpovědětVymazat
  4. [2]: Milá Yvo, možná by byl ještě výmluvnější, kdyby tam trůnila pečená kachna! ))
    Mám moc ráda kynuté těsto a to na reindling, to prostě stojí na vrcholu všech. Tedy podle mne.

    OdpovědětVymazat
  5. Ta fotka s holčičkou je dokonalá Pokud ji chceš zařadit do svého bábovkového příspěvku, ráda to udělám! Dej mi vědět emailem, je to totiž fotografie s úžasnou atmosférou pohody, kde tvá upečená bábovka není jen malým kuchařským triumfem, ale též obrovským symbolem rodinné a laskavé atmosféry, která ve tvé rodině (díky tobě) panuje!
    Krása, ... co dokáže udělat jedna taková bábovka a šikovná fotografka.Šárka

    OdpovědětVymazat
  6. [5]: Tak hezky fotografuje můj muž. Už jsem to v článku uvedla lépe na pravou míru, abych se nechlubila "jeho" peřím.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

První toffosoutěž - o krajovou kuchařku

Ti, kteří občas navštěvují můj blog, vědí, že se snažím zaznamenat a uchovat recepty na jídla, která nám vařila chalupská babička . Teď už mám práci hodně ulehčenou, s recepty z tohoto kraje byla Nakladatelstvím Českého lesa vydaná kuchařka. "Tradiční jídla česko-bavorského příhraničí" sepsal ředitel Muzea Chodska  pan Josef Nejdl. Chcete vědět, jak se vaří kyselka, herbstmilchsuppe, píprlák, klokány, vošouchy, rýpl, praskokrky, pískorky, sterz, schwammerpichelsteiner, liščí žrádlo, kucmoch, basáky, bacány, maltošny, obazda ?    Nesmím zapomenou na tradiční chodské koláče z horního i dolního Chodska. (Fotografie exkluzivně od Martina  .) O jeden výtisk této kuchařky můžete teď soutěžit u mě na blogu. Stačí jen odpovědět v komentáři k tomuto článku na jednoduchou otázku: "Které jídlo Vám zaručeně připomene vaše dětství nebo prázdniny u babičky?" Odpovídat můžete do 30. 6. 2010.   Při vyplňování odpovědního komentáře nezapomeňte uvést...

Pražma pečená v troubě

  Ahoj, milí čtenáři! Dnes vám chci ukázat, jak si připravit jednoduché a chutné jídlo z pražmy, kterou jsem našel v akci v supermarketu. Pražma je druh mořské ryby, která má bílé maso a jemnou chuť. Je bohatá na bílkoviny, omega-3 mastné kyseliny a vitamíny. A navíc je velmi snadná na přípravu!   Potřebujete:   - 1 pražmu (asi 1 kg) - 4 mrkve - 2 cibule - 1 svazek petržele - 2 lžičky římského kmínu - sůl, pepř, olivový olej   Postup:   1. Troubu předehřejte na 180 °C. Pražmu omyjte, osušte a vykuchejte. Pokud chcete, můžete ji nechat vykuchat v obchodě, ale já si to rád dělám sám. Je to taková relaxace, když si pohrávám s rybími vnitřnostmi. 😂 2. Mrkev oloupejte a nakrájejte na kolečka. Cibuli oloupejte a nakrájejte na půlkolečka. Petržel nakrájejte nahrubo. Všechnu zeleninu smíchejte v míse a osolte, opepřete a přidejte římský kmín. Římský kmín dodá jídlu zajímavou chuť a vůni, ale pokud ho nemáte rádi, můžete ho vynechat nebo nahr...

Jahodový retro koláč

  Představuji Vám můj comfort food. Můj narozeninový dort, který jsem dostávala jako malá k narozeninám. Měla jsem tu prvorozenou výsadu, že první domácí jahody šly na můj narozeninový cake. Na konci června. Před tolika lety totiž ještě nefungovalo globální oteplení a jahody dozrávaly až v druhé červnové polovině měsíce. Vždycky jsem se na dort těšila a nikdy jsem nebyla zklamaná. Z čeho by dnešní děti asi byly překvapené, bylo to, že narozeniny jsme slavili bez dárků, všichni společně u stolu, "jen" u dortu a u konvice černého čaje s cukrem a citrónem, podávaném ve slavnostním čajovém servisu. Byl to křehký porcelán s bílým žebrováním a zdobily ho jemné, žluté kvítky s červeným středem a s lehkým zeleným stonkem. Tvoří ho oblíbený osmdesátkový recept na piškot nastavovaný horkou vodou. A místo želatiny, která, myslím, v té době nebyla v dostatečném množství na pultech sámošek, nebo konzumů, chytré, české hospodyňky vymyslely náhradu uvařenou z pudinku. Pudinkový rosol.   Piš...