Přeskočit na hlavní obsah

Čokoládový dort s tmavým pivem




 
Recept z časopisu Gurmet, který uveřejnil v květnu 2015. A jeden narozeninový dort, pánský. Zdobený jen poprášením moučkovým cukrem skrz záclonu. Pro efekt, lehce industriál. Mascarponový krém jsem vynechala. Není v oblibě.
Happy B-day Mr. Photogenic.
(A jako pozor, nenašla jsem malou dortovou formu, hastag #sombordelar, pekla jsem v kastrůlku, vymazaném máslem a vyloženém na míru pečícím papírem.)
Čokoládový dort s tmavým pivem
250 ml černého piva typu stout (např. Značka Guinness),
250 g másla,
100 g kakaa,
350 g cukru krystal,
140 ml zakysané smetany,
2 vejce,
2 lžičky vanilkového extraktu,
250 g hladké mouky,
2 a půl lžičky jedlé sody.
Krém:
500 g mascarpone,
200 ml smetany ke šlehání,
100 g moučkového cukru,
1 vanilkový lusk,
kakao na poprášení.
 
Troubu předehřejte na 180 st.Celsia, dortovou formu o průměru 20 cm vymažte máslem a vyložte pečícím papírem (vystříhněte si z papíru kruh o velikosti dna formy, kterým vyložíte dno formy a pak pruh papíru o výšce boků formy, kterým vyložíte boky formy.)
Ve vodní lázni rozpusťte máslo a přilijte pivo. Do směsi zašlehejte prosáté kakao s cukrem a odstavte z ohně. V misce rozšlehejte vejce se zakysanou smetanou a vanilkovým extraktem. Vejce se smetanou nalijte k pivní směsi a pečlivě rozmíchejte. Nakonec vmíchejte prosátou mouku se sodou.
Těsto nalijte do připravené formy a pečte 1 hodinu. Střed dortu by se měl po vytažení z trouby ještě trochu chvět. Nechte vychladnout ve formě na cukrářské mřížce.
Cukr promíchejte s mascarpone a opatrně zapracujte vyšlehanou smetanu se semínky vyškrábnutými z vanilkového lusku. Dort ozdobte krémem a před podáváním poprašte kakaem.

 

Komentáře

  1. Dort vypadá naprosto parádně. Gurmet doma mám, ale ještě jsem nic nevyzkoušela. Tohle jak vidno funguje, díky....

    OdpovědětVymazat
  2. [1]: Díky, pivo v tomto receptu opravdu funguje. Moc nám chutná.

    OdpovědětVymazat
  3. Ježiši, ten je krásný. Časopis Gurmet jsem ještě nikdy nečetla, ale asi si dám říct. Zkombinovat pivo a čokoládu...   

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Uzený česnek

V našem Viet obchodě jsem narazila opět na něco. Pro mě nového. Uzený česnek. Země původu - Francie. Jedna palice za Kč 9,--. Slupky voní po kouři. Česnek sám o sobě v chuti ovlivněný není. Prostě, chutná česnekově, ani trochu kouřově. Jedinné, co jsem byla schopná ve vodách internetu vylovit za informace, bylo to, že uzením se pouze prodlužuje životnost česneku, uzením technologií teplého kouře po dobu sedmi dní se česnek konzervuje, chrání se tím při uskladnění proti plísním. Tak, jestli máte větší poznatky, nebo zkušenosti, směle sem s nimi do komentářů. Děkuji!

Pražma královská s pečenou zeleninou

Kdo mě zná, třeba i jen ze čtení mého blogu z minulosti, ten ví, že mám ráda na talíři ryby, mušle, slávky i kdejakou další, mořskou havěť (ne,  to není šťastný výraz, nejsem vodník, ani hastrman z pohádky Jana Drdy), mořské plody. Resuscituji svůj blog, protože mám za poslední dva měsíce více vjemů, možností a možná i sil pro další zdokumentování mých  experimentů v mé  kuchyni. A protože jsem dostala rybu. Pražmu královskou. Recept jsem si utvořila v hlavě, podle dalších surovin, o kterých jsem věděla, že mám doma v zásobě, podle chutí, které mi u nich navzájem fungují a už se mi osvědčily. Večer nezbylo moc času běžně  pracující ženy na  „haute cuisine.“   Do vykuchané ryby jsem vetřela dostatečné množství soli zvenku i do její břišní dutiny a nechala cca 15 minut odpočívat, než jsem si stihla připravit zeleninu, se kterou jsem pražmu hodlala péct společně na plechu v troubě. Troubu jsem začala rozehřívat na 200 °C. Oloupané mrkve a petržele jsem nakrájela na hranolky, pr

Pražma pečená v troubě

  Ahoj, milí čtenáři! Dnes vám chci ukázat, jak si připravit jednoduché a chutné jídlo z pražmy, kterou jsem našel v akci v supermarketu. Pražma je druh mořské ryby, která má bílé maso a jemnou chuť. Je bohatá na bílkoviny, omega-3 mastné kyseliny a vitamíny. A navíc je velmi snadná na přípravu!   Potřebujete:   - 1 pražmu (asi 1 kg) - 4 mrkve - 2 cibule - 1 svazek petržele - 2 lžičky římského kmínu - sůl, pepř, olivový olej   Postup:   1. Troubu předehřejte na 180 °C. Pražmu omyjte, osušte a vykuchejte. Pokud chcete, můžete ji nechat vykuchat v obchodě, ale já si to rád dělám sám. Je to taková relaxace, když si pohrávám s rybími vnitřnostmi. 😂 2. Mrkev oloupejte a nakrájejte na kolečka. Cibuli oloupejte a nakrájejte na půlkolečka. Petržel nakrájejte nahrubo. Všechnu zeleninu smíchejte v míse a osolte, opepřete a přidejte římský kmín. Římský kmín dodá jídlu zajímavou chuť a vůni, ale pokud ho nemáte rádi, můžete ho vynechat nebo nahradit jiným kořením. 3.