Toto je taková poslední záchrana, když vám dojdou zásoby a potřebujete zavářku do polévky. Dá se to ještě zachránit krupicovými nočky, ale když někdo rád klasické domácí nudle, tak si tím strouháním ušetříte čas i práci. I peníze. Toto množství na 5 litrů vývaru vás vyjde na pět korun a ještě to voní domácí pohodou. K ruce jsem si vzala Naší kuchařku ze státního zemědělského nakladatelství - předchůdkyni Kuchařky naší vesnice.
Na strouhání se používá klasické nudlové těsto, jen v trochu tužší konzistenci.
Předpis na nudlové těsto:
12 dkg hrubé mouky,
1 vejce,
asi dvě lžíce studené vody.
Pro mě to znamená, že si vejce rozkloktám asi s polovinou lžíce studené vody, přileju do mouky a nožem rozmíchávám.
Když už v misce není, čeho by se lepilo, vyklepnu na vyvalovací podložku a zpracovávám ručně, když se mi tuhost nezdá, přisypu hrubé mouky. Tvaruju hroudu do bochánku.
Ke konci hnětení hroudou párkrát udeřím do podložky, jako tenisákem o zem, myslím si, že tím pomůžu těstu k elastičnosti. Jestli si dobře pamatuju, měl by se lépe uvolnit lepek a těsto lépe držet. Nevím, jestli je to u vytváření polévkových zavářek nutné, ale baví mě to.
Hroudu nechám patnáct minut oschnout a pak nastrouhám rovnou na čistou utěrku. Na té můžu nechat těstoviny zcela uschnout a uschovat si je do zásoby a nebo je jako čerstvé rovnou zavářet do polévky. V tom případě stačí dvě minuty, než jsou ve vývaru uvařené do měkka.
Přiznám se, že mě v dětství strouhání v polévce vůbec nechutnalo, považovala jsem ho za podprůměrnou náhradu domáchich, jemně krájených nudliček. Kupované se u nás doma netolerovaly ani náhodou. Strouháním si život ráda ulehčovala moje maminka a ta se to naučila od své maminky. Tuším, že naprosto z praktických důvodů, vedle hospodářství a zaměstnání nebylo na nějaké sofistikované nudle čas. A to jsem časem ocenila i já a jak nám to chutná. Nejvíc ale v hovězím vývaru. Tak - dobrou chuť!
To míváme vždycky ve škole v polívce ;)
OdpovědětVymazat[1]: to je skvělé, že vám školní jídelna tak krásně po domácku vyvařuje !
OdpovědětVymazatTaky ho mám ráda.
OdpovědětVymazat[3]: Viď!
OdpovědětVymazatPolévkové zavářky, jak je připravit?http://www.recept-y.eu/rubrika/zavarky/
OdpovědětVymazatto je věru nepřeberná zásobárna[5]:
OdpovědětVymazat