Přeskočit na hlavní obsah

Pečený losos s mačkaným celerem

Oběd hotový do půl hodiny. Pro čerstvého lososa si zajdu dopolední procházkou. Do Přístavu Valnovka a zpět to mám hodinu a půl. Dobrý povánoční trénink. Jako správná hospodyně bych sobotní dopoledne možná měla věnovat velkému prádlu, úklidu a šúrovnání. Ale unavené tělo si žádá trochu protažení, trochu rozhýbání a trochu kyslíku do žil. Když už jsem téměř doma, zastavím se v boudě pro bulvu celeru a v půl dvanácté už to v kuchyni lítá. Cak, cak, cak.


Nejdřív si zapnu pečící troubu. Než se rozpálí na 200 °C, oloupu celer. Recept na mačkaný celer jsem vyčetla z kuchařky Jamieho Oliviera - Šéfkuchař bez čepice, str. 164.


V litinovém kastrolu rozpálím pár šlíchanců olivového oleje - tady už určitě poznáte, že jde opravdu o kuchařku Jamieho. Šplíchanec je jeho oblíbené slovo. Přihodím kostičky celeru a opékám. Když začne celer zlátnout, přidám čtyři stroužky nasekaného česneku a asi tak kávovou lžičku směsi italských bylinek (oregano, rozmarýn, petrželová nať, estragon, bazalka, tymián, šalvěj). Jamie dává jen tymián, mě ta směs ale přijde jako doprovod k rybě jemnější, než výrazně voňavý tymián. Ještě chvíli společně restuju, osolím, jemně opepřím a podleju horkou vodou. Přiklopím pokličkou, bude se dusit dalších dvacet minut.


Lososa kupuji s kůží, z jednoho prostého důvodu. Vždy ho peču v troubě a s kůží mi odpadává starost o vymazávání pekáče a nemusím se bát, že se mi ryba zespodu připeče. Nakrájím ho na porce, zvrchu zlehka potřu olivovým olejem, posolím a na každou porci položím pár plátků citrónu. Šoupnu do trouby, za patnáct minut bude hotovo.
Pak jen stačí rybu vytáhnout z trouby, změklý celer rozšťouchat vidličkou nebo šťouchadlem na brambory a servírovat sobotní oběd.



Pak jen stačí rybu vytáhnout z trouby, změklý celer rozšťouchat vidličkou nebo šťouchadlem na brambory a servírovat sobotní oběd.
Dobrou chuť a tréninkům zdar!

Komentáře

  1. Nikol_ze zahrady31. ledna 2016 v 5:31

    Ty jo, tu celerovou kasi bych si dala hned, k rybe musi byt super. Mam rada tu celerovou vuni.

    OdpovědětVymazat
  2. [2]: Přesně, skvěle tu chuť ryby doplňuje. Jiného koření už není třeba.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Pražma pečená v troubě

  Ahoj, milí čtenáři! Dnes vám chci ukázat, jak si připravit jednoduché a chutné jídlo z pražmy, kterou jsem našel v akci v supermarketu. Pražma je druh mořské ryby, která má bílé maso a jemnou chuť. Je bohatá na bílkoviny, omega-3 mastné kyseliny a vitamíny. A navíc je velmi snadná na přípravu!   Potřebujete:   - 1 pražmu (asi 1 kg) - 4 mrkve - 2 cibule - 1 svazek petržele - 2 lžičky římského kmínu - sůl, pepř, olivový olej   Postup:   1. Troubu předehřejte na 180 °C. Pražmu omyjte, osušte a vykuchejte. Pokud chcete, můžete ji nechat vykuchat v obchodě, ale já si to rád dělám sám. Je to taková relaxace, když si pohrávám s rybími vnitřnostmi. 😂 2. Mrkev oloupejte a nakrájejte na kolečka. Cibuli oloupejte a nakrájejte na půlkolečka. Petržel nakrájejte nahrubo. Všechnu zeleninu smíchejte v míse a osolte, opepřete a přidejte římský kmín. Římský kmín dodá jídlu zajímavou chuť a vůni, ale pokud ho nemáte rádi, můžete ho vynechat nebo nahradit jiným kořením. 3.

Pražma královská s pečenou zeleninou

Kdo mě zná, třeba i jen ze čtení mého blogu z minulosti, ten ví, že mám ráda na talíři ryby, mušle, slávky i kdejakou další, mořskou havěť (ne,  to není šťastný výraz, nejsem vodník, ani hastrman z pohádky Jana Drdy), mořské plody. Resuscituji svůj blog, protože mám za poslední dva měsíce více vjemů, možností a možná i sil pro další zdokumentování mých  experimentů v mé  kuchyni. A protože jsem dostala rybu. Pražmu královskou. Recept jsem si utvořila v hlavě, podle dalších surovin, o kterých jsem věděla, že mám doma v zásobě, podle chutí, které mi u nich navzájem fungují a už se mi osvědčily. Večer nezbylo moc času běžně  pracující ženy na  „haute cuisine.“   Do vykuchané ryby jsem vetřela dostatečné množství soli zvenku i do její břišní dutiny a nechala cca 15 minut odpočívat, než jsem si stihla připravit zeleninu, se kterou jsem pražmu hodlala péct společně na plechu v troubě. Troubu jsem začala rozehřívat na 200 °C. Oloupané mrkve a petržele jsem nakrájela na hranolky, pr

Uzený česnek

V našem Viet obchodě jsem narazila opět na něco. Pro mě nového. Uzený česnek. Země původu - Francie. Jedna palice za Kč 9,--. Slupky voní po kouři. Česnek sám o sobě v chuti ovlivněný není. Prostě, chutná česnekově, ani trochu kouřově. Jedinné, co jsem byla schopná ve vodách internetu vylovit za informace, bylo to, že uzením se pouze prodlužuje životnost česneku, uzením technologií teplého kouře po dobu sedmi dní se česnek konzervuje, chrání se tím při uskladnění proti plísním. Tak, jestli máte větší poznatky, nebo zkušenosti, směle sem s nimi do komentářů. Děkuji!