Oběd hotový do půl hodiny. Pro čerstvého lososa si zajdu dopolední procházkou. Do Přístavu Valnovka a zpět to mám hodinu a půl. Dobrý povánoční trénink. Jako správná hospodyně bych sobotní dopoledne možná měla věnovat velkému prádlu, úklidu a šúrovnání. Ale unavené tělo si žádá trochu protažení, trochu rozhýbání a trochu kyslíku do žil. Když už jsem téměř doma, zastavím se v boudě pro bulvu celeru a v půl dvanácté už to v kuchyni lítá. Cak, cak, cak.
Nejdřív si zapnu pečící troubu. Než se rozpálí na 200 °C, oloupu celer. Recept na mačkaný celer jsem vyčetla z kuchařky Jamieho Oliviera - Šéfkuchař bez čepice, str. 164.
V litinovém kastrolu rozpálím pár šlíchanců olivového oleje - tady už určitě poznáte, že jde opravdu o kuchařku Jamieho. Šplíchanec je jeho oblíbené slovo. Přihodím kostičky celeru a opékám. Když začne celer zlátnout, přidám čtyři stroužky nasekaného česneku a asi tak kávovou lžičku směsi italských bylinek (oregano, rozmarýn, petrželová nať, estragon, bazalka, tymián, šalvěj). Jamie dává jen tymián, mě ta směs ale přijde jako doprovod k rybě jemnější, než výrazně voňavý tymián. Ještě chvíli společně restuju, osolím, jemně opepřím a podleju horkou vodou. Přiklopím pokličkou, bude se dusit dalších dvacet minut.
Lososa kupuji s kůží, z jednoho prostého důvodu. Vždy ho peču v troubě a s kůží mi odpadává starost o vymazávání pekáče a nemusím se bát, že se mi ryba zespodu připeče. Nakrájím ho na porce, zvrchu zlehka potřu olivovým olejem, posolím a na každou porci položím pár plátků citrónu. Šoupnu do trouby, za patnáct minut bude hotovo.
Pak jen stačí rybu vytáhnout z trouby, změklý celer rozšťouchat vidličkou nebo šťouchadlem na brambory a servírovat sobotní oběd.
Pak jen stačí rybu vytáhnout z trouby, změklý celer rozšťouchat vidličkou nebo šťouchadlem na brambory a servírovat sobotní oběd.
Dobrou chuť a tréninkům zdar!
Chuťovčička.
OdpovědětVymazatTy jo, tu celerovou kasi bych si dala hned, k rybe musi byt super. Mam rada tu celerovou vuni.
OdpovědětVymazat[1]: Yes.
OdpovědětVymazat[2]: Přesně, skvěle tu chuť ryby doplňuje. Jiného koření už není třeba.
OdpovědětVymazat