Přeskočit na hlavní obsah

Carpaccio z červené řepy

Nechala jsem si odvyprávět, jak chutné je carpaccio z červené řepy, tak jak jej připravují u "nás u Rusů." Ještě jsem si na něj nezašla, zato jsem se pokusila o stejnou kombinaci popisovaných surovin a dvakrát za sebou jsem si jej naservírovala k večeři. Nevím, jak dalece je autentické, ale mně to prostě chutná!


Na jednu porci:
1 upečenou bulvu červené řepy,
olivový olej (nyní cákám tím od Pospíšilů),
vinný ocet,
sušené oregáno.

Na omáčku/dip (vystačí na 4 porce):
1 tučný tvaroh - 250 g,
1 stroužek česneku,
sůl.


S dipem babicuju:
Měkký tučný tvaroh umíchám se solí, česnekem. Nemám-li tučný, dám polotučný, nebo nízkotučný, k tomu ale přidám kelímek bílého jogurtu, nebo kysané smetany, cca 150 g. Nemám-li tvaroh, dám jen kysanou smetanu.
Červenou řepu vytáhnu z lednice, nakrájím na tenké plátky, rozložím vějířovitě po talíři, pokapu olivovým olejem a vinným octem. Posypu sušeným oregánem. Doprostřed navrším kopeček ochuceného tvarohu. Podávám s opečeným celozrnným toastem.



A takhle carpaccio přistane na stůl ve zmíněné restauraci - Pancake factory:


Uprostřed se hnízdí kysaná smetana, musí být vysokoprocentní, protože je to lahoda sama, nedochucená, nedosolená, bez česneku. Česnek a petrželka hrají prim na příloze - čerstvém toastu. Dýňová semínka je lepší nasucho opražit, tedy mě to tak více chutná.


Dobrou chuť!

Komentáře

  1. Jednoduché, elegantní, nádherné, nabité barvami a vitamíny.V naší rodině jsem bohužel jediná, kdo červenou řepu miluje, takže jsem ji už dlouho neměla, protože vařit nebo péct) jen pro sebe je mi líto, ale tvé nádherně jednoduché a stylové carpaccio přímo vybízí k akci!

    OdpovědětVymazat
  2. [1]: Také jsem jediná. Peču si jí jedině při příležitosti jiného pečení - pečeně k obědu, řepu přihodím. To samé s moučníkem, ale to pak troubou topím déle.

    OdpovědětVymazat
  3. Já jsem kdysi ochutnávala řepné carpaccio dle receptu v Apetitu, postup byl myslím podle Zdeňka Pohlreicha a bych malinko složitější, ale chuťově něco nečekaného. Od té doby na "to" myslím a vím, že se plátky řepy vedle pravého carpaccia nemusí stydět. Naopak! Je to úžasné, co vše se dá vykouzlit s "obyčejnou" zeleninou!

    OdpovědětVymazat
  4. Úžasné :) Moc díky za připomenutí, budu si to muset zkusit též. Už je to dlouho, co jsme měli doma řepu, takže mám aspoň inspiraci na večeři :)

    OdpovědětVymazat
  5. Řepu můžu v jakékoli úpravě! Teď mi domů putuje kniha Jak se vaří v SSSR z roku 1953 a už se těším právě na ty recepty z červené řepy!

    OdpovědětVymazat
  6. ad 5 - Pohlreichovo carpaccio je i v jeho kuchařce Bravo, šéfe a řepa se dává syrová, jen se marinuje.Dělám si řepu stejně, jen v kouskách jako salát - a protože kozí sýr nemůžu, dávám různé, skvělá je brynza.

    OdpovědětVymazat
  7. [5]:+[6]:+[7]:+[8]: Červená řepa čaruje a chutná, mé spojení s tvarohem je ekonomicky výhodné. Bravo šéfe mám v knihovně, marinovaná syrová řepa v lákavých chutích mě zajímá, vyzkouším. Také nemůžu sýr kozí, jen jednou jsem ochutnala čerstvý, který mi nevadil.

    OdpovědětVymazat
  8. Zkuste zapálenou kuchařku:
    Annanas zapéct se třtinovým cukrem a polít to pravým key rumem.
    Jde o původní a originální recept šéfkuchařky Lenky Požárové, jak nám to předvedla s Šou Jana Krause na Primě.
    Svíčková to pravda není, ale ta chuť není špatná.

    OdpovědětVymazat
  9. Nádherný recept! Řepu si upeču v remosce a co nejdřív vyzkouším, díky
    A dostal mě výraz "babicovat" (s dipem)

    OdpovědětVymazat
  10. [11]: Díky , nejlepší by bylo k řepě také upéct nějaký ten domácí chlebík, ne?
    Lovím recepty na Pekárnománii !

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

První toffosoutěž - o krajovou kuchařku

Ti, kteří občas navštěvují můj blog, vědí, že se snažím zaznamenat a uchovat recepty na jídla, která nám vařila chalupská babička . Teď už mám práci hodně ulehčenou, s recepty z tohoto kraje byla Nakladatelstvím Českého lesa vydaná kuchařka. "Tradiční jídla česko-bavorského příhraničí" sepsal ředitel Muzea Chodska  pan Josef Nejdl. Chcete vědět, jak se vaří kyselka, herbstmilchsuppe, píprlák, klokány, vošouchy, rýpl, praskokrky, pískorky, sterz, schwammerpichelsteiner, liščí žrádlo, kucmoch, basáky, bacány, maltošny, obazda ?    Nesmím zapomenou na tradiční chodské koláče z horního i dolního Chodska. (Fotografie exkluzivně od Martina  .) O jeden výtisk této kuchařky můžete teď soutěžit u mě na blogu. Stačí jen odpovědět v komentáři k tomuto článku na jednoduchou otázku: "Které jídlo Vám zaručeně připomene vaše dětství nebo prázdniny u babičky?" Odpovídat můžete do 30. 6. 2010.   Při vyplňování odpovědního komentáře nezapomeňte uvést...

Pražma pečená v troubě

  Ahoj, milí čtenáři! Dnes vám chci ukázat, jak si připravit jednoduché a chutné jídlo z pražmy, kterou jsem našel v akci v supermarketu. Pražma je druh mořské ryby, která má bílé maso a jemnou chuť. Je bohatá na bílkoviny, omega-3 mastné kyseliny a vitamíny. A navíc je velmi snadná na přípravu!   Potřebujete:   - 1 pražmu (asi 1 kg) - 4 mrkve - 2 cibule - 1 svazek petržele - 2 lžičky římského kmínu - sůl, pepř, olivový olej   Postup:   1. Troubu předehřejte na 180 °C. Pražmu omyjte, osušte a vykuchejte. Pokud chcete, můžete ji nechat vykuchat v obchodě, ale já si to rád dělám sám. Je to taková relaxace, když si pohrávám s rybími vnitřnostmi. 😂 2. Mrkev oloupejte a nakrájejte na kolečka. Cibuli oloupejte a nakrájejte na půlkolečka. Petržel nakrájejte nahrubo. Všechnu zeleninu smíchejte v míse a osolte, opepřete a přidejte římský kmín. Římský kmín dodá jídlu zajímavou chuť a vůni, ale pokud ho nemáte rádi, můžete ho vynechat nebo nahr...

Jahodový retro koláč

  Představuji Vám můj comfort food. Můj narozeninový dort, který jsem dostávala jako malá k narozeninám. Měla jsem tu prvorozenou výsadu, že první domácí jahody šly na můj narozeninový cake. Na konci června. Před tolika lety totiž ještě nefungovalo globální oteplení a jahody dozrávaly až v druhé červnové polovině měsíce. Vždycky jsem se na dort těšila a nikdy jsem nebyla zklamaná. Z čeho by dnešní děti asi byly překvapené, bylo to, že narozeniny jsme slavili bez dárků, všichni společně u stolu, "jen" u dortu a u konvice černého čaje s cukrem a citrónem, podávaném ve slavnostním čajovém servisu. Byl to křehký porcelán s bílým žebrováním a zdobily ho jemné, žluté kvítky s červeným středem a s lehkým zeleným stonkem. Tvoří ho oblíbený osmdesátkový recept na piškot nastavovaný horkou vodou. A místo želatiny, která, myslím, v té době nebyla v dostatečném množství na pultech sámošek, nebo konzumů, chytré, české hospodyňky vymyslely náhradu uvařenou z pudinku. Pudinkový rosol.   Piš...