Přeskočit na hlavní obsah

Pravidla tance a slupky na sportovní příloze - můj dávno vystřižený talisman

Tenhle výstřižek tahám z krabičky, kde mám kromě něho uložený adresář starý dvacet let, čtenářský průkaz do místní knihovy DVD Powerjógy, kartičky z logopedie mojí dcery, CD Ohrožený druh, Back to black, Melody Gardot, JET Shaka rock a Schritte 1. Taková pěkná, náhodná sbírka důležitých věcí. Výstřižku bude už přes deset let, přesto si ho občas ráda uhladím a přečtu.


"Pravidla tance - Mirka Vopavová
Pamatujete si na den, kdy jste si oblíkli nejuhozenější hadry svého života a váš otec (matka, nastávající švagr) moc pili a pak moc mluvili? Na den, kdy jste na radnici podepsali… Co jste to vlastně podepsali? Co jsem to vlastně podepsala? Pochybuji, že by tehdy některý z nás opravdu znal zdravotní stav svého vyvoleného. Jen zanedbatelné procento kalkulovalo s majetkem ženicha či nevěsty a jen promile sepsalo předmanželskou smlouvu.

Vzpomněla jsem si na to nedávno, když sousedka zapsala manžela do kursů salsy. Nevím jak u vás, ale v Praze teď salsa letí. Latinskoamerický tanec, při němž se těla houpou v rytmu rostoucí vášně, dělá v hlavách žen Vltavou křtěných paseku. Většina salsa barů, co tu najdete, je sexem nabita až k prasknutí. Ohnivé drinky, vzrušené přítmí, žhavá hudba, pánevní pohyby.

"Sním o salze už měsíce," vysvětluje mi sousedka Pavla v pekárně a podává mi igelitový pytlík, abych si do něj taky mohla nacpat svých deset rohlíků. "Například si představuju noční plážový bar," přimhouří oči a prohrábne si vlasy. "Horký vzduch mi rozpaluje tváře, cítím vůni moře. Tančím v divokém víru s neznámým chlapíkem, mám šaty s odvážným výstřihem…" Pavla si dá ruku v bok, vypne hruď, bojovně vystrčí bradu, tanečním krokem proběhne kolem dalamánků a pak dál a dál, přes celou pekárnu až k makovým koláčům. Tam udělá dvě otočky, zakloní hlavu, řekne aaach a zatočí igeliťákem nad hlavou. "Milan se mnou ovšem do kursů odmítá jít, řek´," že tam ani nepáchne," vzdychne Pavla a rozmrzele se vymaní z náručí imaginárního vášnivého Latinoameričana. Zkouším si představit souseda, náruživého vyznavače pečeného bůčku a odpoledního schrupnutí, jak svých sto kilo živé váhy rozhýbává v rytmu salsy. Zkouším si představit, jak amatérský myslivec oděn v rudé elastické košili a kalhotách do zvonu vilně vlní pánví. Nejde to. Pavla svým houpavým salsa krokem vejde k zelináři, kupuje kilo mrkve a tváří se pomstychtivě. Vím, co bude mít Milan, odpírač taneční vášně, dnes k obědu. Taky tuším že Pavla oloupe mrkev i brambory na sportovních stránkách Lidových novin dřív, než se je její muž stačí přečíst. Zasype Jágrovu fotografii kopečkem slupek a pak to všechno s gustem hodí do popelnice. Strašně s s Milanem pohádají, ale on přesto do kursů salsy nepůjde. Neboť tohle jsem tehdy všichni podepsali:

Vztah k tanci, jakož i pravidla tance se během manželství nemění.

Ani jiná pravidla..."

Komentáře

  1. Svatá pravda...A to TÉMA o dobrém a levnějším jídle se mi líbilo, díky za odkaz!

    OdpovědětVymazat
  2. [1]: ....
    Jsem ráda, že jsi si všimla odkazu TÉMA v horní lince, já bych se pod něj chtěla podepsat.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

První toffosoutěž - o krajovou kuchařku

Ti, kteří občas navštěvují můj blog, vědí, že se snažím zaznamenat a uchovat recepty na jídla, která nám vařila chalupská babička . Teď už mám práci hodně ulehčenou, s recepty z tohoto kraje byla Nakladatelstvím Českého lesa vydaná kuchařka. "Tradiční jídla česko-bavorského příhraničí" sepsal ředitel Muzea Chodska  pan Josef Nejdl. Chcete vědět, jak se vaří kyselka, herbstmilchsuppe, píprlák, klokány, vošouchy, rýpl, praskokrky, pískorky, sterz, schwammerpichelsteiner, liščí žrádlo, kucmoch, basáky, bacány, maltošny, obazda ?    Nesmím zapomenou na tradiční chodské koláče z horního i dolního Chodska. (Fotografie exkluzivně od Martina  .) O jeden výtisk této kuchařky můžete teď soutěžit u mě na blogu. Stačí jen odpovědět v komentáři k tomuto článku na jednoduchou otázku: "Které jídlo Vám zaručeně připomene vaše dětství nebo prázdniny u babičky?" Odpovídat můžete do 30. 6. 2010.   Při vyplňování odpovědního komentáře nezapomeňte uvést...

Pražma pečená v troubě

  Ahoj, milí čtenáři! Dnes vám chci ukázat, jak si připravit jednoduché a chutné jídlo z pražmy, kterou jsem našel v akci v supermarketu. Pražma je druh mořské ryby, která má bílé maso a jemnou chuť. Je bohatá na bílkoviny, omega-3 mastné kyseliny a vitamíny. A navíc je velmi snadná na přípravu!   Potřebujete:   - 1 pražmu (asi 1 kg) - 4 mrkve - 2 cibule - 1 svazek petržele - 2 lžičky římského kmínu - sůl, pepř, olivový olej   Postup:   1. Troubu předehřejte na 180 °C. Pražmu omyjte, osušte a vykuchejte. Pokud chcete, můžete ji nechat vykuchat v obchodě, ale já si to rád dělám sám. Je to taková relaxace, když si pohrávám s rybími vnitřnostmi. 😂 2. Mrkev oloupejte a nakrájejte na kolečka. Cibuli oloupejte a nakrájejte na půlkolečka. Petržel nakrájejte nahrubo. Všechnu zeleninu smíchejte v míse a osolte, opepřete a přidejte římský kmín. Římský kmín dodá jídlu zajímavou chuť a vůni, ale pokud ho nemáte rádi, můžete ho vynechat nebo nahr...

Jahodový retro koláč

  Představuji Vám můj comfort food. Můj narozeninový dort, který jsem dostávala jako malá k narozeninám. Měla jsem tu prvorozenou výsadu, že první domácí jahody šly na můj narozeninový cake. Na konci června. Před tolika lety totiž ještě nefungovalo globální oteplení a jahody dozrávaly až v druhé červnové polovině měsíce. Vždycky jsem se na dort těšila a nikdy jsem nebyla zklamaná. Z čeho by dnešní děti asi byly překvapené, bylo to, že narozeniny jsme slavili bez dárků, všichni společně u stolu, "jen" u dortu a u konvice černého čaje s cukrem a citrónem, podávaném ve slavnostním čajovém servisu. Byl to křehký porcelán s bílým žebrováním a zdobily ho jemné, žluté kvítky s červeným středem a s lehkým zeleným stonkem. Tvoří ho oblíbený osmdesátkový recept na piškot nastavovaný horkou vodou. A místo želatiny, která, myslím, v té době nebyla v dostatečném množství na pultech sámošek, nebo konzumů, chytré, české hospodyňky vymyslely náhradu uvařenou z pudinku. Pudinkový rosol.   Piš...