Šlo se slavit.
Není na rovnocenou dělbu práce, vařečky se silnou paží chopil Lukáš:
500 g polohrubé mouky, kostička droždí (42 g), 1/4 l mléka, necelá lžička cukru, plná lžička soli, 50 g Hery nebo másla, 1 vejce, tuk na plech, 1 vejce na potření. Na posypání: hrubá sůl, mák, kmín, sezam, vločky. Pečeno podle Buntera:
Houstičku ze tří pramenů v cukuletu zaplete Dana, s praxí z brigády v pekárně zadělávala už v osmnácti letech kynuté těsto, na snové mazance, motala vánočky.
Pak nám odjela na rok do Ameriky a dovezla nové, neznámé a exotické recepty.
Guacamole.
1 avokádo - dobře vyzrálé, pozná se citem po hmatu a v barvě slupce spíš do černa, kelímek - 180 g kysané smetany, 1 stroužek česneku. Citron není třeba, protože vzniklé guacamole ihned konzumujeme, nemá čas ani šanci zhnědnout.
Kdysi se po velkém úspěchu naše dietující známá rozhodla také pro vlastní výrobu guacamole. "Tučnou" kysanou smetanu zaměnila za bílý jogurt Activii. Tekutý výsledek asi odhadnete sami.
Na dodržení receptury z kuchyňského okna dohlíží andělíček z Mexika.
Šneci z listového těsta s příchutí pizza - plnění sýrem a šunkou, rajčetem a oreganem. - nezbytná klasika pro ty nejmenší mlsné jazýčky.
Dort pro oslavence od naší maminky. Bývaly časy, kdy se naše dětské narozeniny slavily (pouze?) společným posezením u dortu se svíčkami, vlastnoručně upečeným maminkou a sladkým, citronovým čajem, nalévaným do slavnostního čajového servisu. Věřte, nebo ne, na dárky jsme zvyklí nebyli a vůbec nám nechyběly.
Vychytaný dort od maminky.
Piškot:
6 žloutků,
36 dkg cukru,
1 sklenička od hořčice - 150 ml oleje.
To vše ušlehat do pěny, dodatečně zašlehat:
1 sklenička od hořčice - 150 ml vody,
36 dkg polohrubé mouky,
1 lžička prášku do pečiva,
sníh ze 6ti bílků,
2 lžíce kakaa.
Rozpočet je na větší dortovou formu - cca 30 cm v průměru.
Placky jsou promazány pikantní rybízovou marmeládou.
Zdobeno a promazáno:
Když dortové placky krémem nebudete natírat nožem, ale krém naplníte do zdobících cukrářských sáčků a na každou placku barevně střídavě nastříkáte do kruhu - podobně, jako je dort ozdobený, jen vynecháte vlnovky a děláte rovné čáry - na jedné placce začnete krémem tmavým, světlým, tmavým, na druhé placce stylem světlý, tmavý, světlý, dort složíte, dozdobíte, nakrojíte a na řezu máte efektní kostičkovaný krémový vzor.
Kdo se rád točí v kuchyni, toho ten tématický dárek ho nemine.
Hmm, dala by som si:)
OdpovědětVymazatTo vypadá na vydařenou oslavu!Guacamole se smetanou neznám, zajímavé. Vyzrálé avokádo je asi dobré se vším:)
OdpovědětVymazatTen dort...ten teda je! Nádherně ozdobený a určitě i moc dobrý :) Oslava s takovými dobrůtkami musela být perfektní :) Šneci jsou vynikající, taky u nás nesmí chybět na oslavách a při návštěvách :)
OdpovědětVymazatSamé dobrůtky
OdpovědětVymazatNádherně vypečené hosutičky, dala bych si, mňam! Oslava byla určitě vydařená, s takovými dobrotami.
OdpovědětVymazat[2]: Určitě.
OdpovědětVymazat[3]: Pochvala od takové zdatné cukrářky potěší trojnásobně. Vyřídím.
OdpovědětVymazat[4]: + [5]:+ [2]:
OdpovědětVymazatJe to vždy sranda, ale také rozruch, mluví a směje se jeden přes druhého, plné pusy a ty děti do toho.
Krásné houstičky, dala bych si a to guacamole taky, avokádo já moc ráda :)
OdpovědětVymazatDobry clanek, hezky blog, podivas se na muj webik?
OdpovědětVymazat