Přeskočit na hlavní obsah

Placičky z brokolice

Když si jednou za čtrnáct dní ve čtvrtek v podvečer kráčím pro bedýnku, nikdy nevím, co mě v ní čeká. Abych byla alespoň v první moment překvapení připravená na překvapení, předem si nezapomenu koupit sladkou a kysanou smetanu, anglickou slaninu a máslo. Čerstvá vajíčka na mě čekají v bedýnce.


S rezervní zásobou jsem připravená ihned k večeři zpracovat báječný salát na báječný salát. S křupavou slaninou a krutony z bílého pečiva. Se ztracenými vejci. Jsem ráda, že mu na chuť přišla celá rodina, i ta nejmladší, "mlsná koza." Jen ta ztracená vejce jsem mírně převařila a žloutek už nebyl tekutý.

Brokolice tentokrát padla do placiček k večeři, něco na způsob brokoláků (když už z těch brambor máme v české kuchyni bramboráky, pokouším se jako neúspěšný národní buditel o zkomolené slovo). Zneužila jsem k tomu květákový recept, opisovaný na mnoha serverech o vaření s recepty, potřebuji:
15 polévkových lžic hladké mouky,
2 vajíčka,
50 g sýru,
1 ks brokolice o velikosti středního květáku,

Brokolici na rozdíl od receptu nepředvařuji, jen jí omyju, rozdělím na růžičky, ze stonků stáhnu ztvrdlé části - vždycky brokolici loupu. Nastrouhám na slzičkovém struhadle nahrubo. Smíchám s ostatními surovinami, sýru jsem dala možná i o pět deka víc a použila jsem - eidam. Chuťově neutrální a rodina ho může. Tvarovala jsem malé placičky, které jsem smažila na trošce oleje, na stejné, jako smažím bramboráčky. Z usmažených jsem nechala odsát přebytečný olej na papírové kuchyňské utěrce.


Opět slavily úspěch a "mlsná koza" si poslední dvě zbylé odnesla druhý den do školy na svadčinu, v rozkrojené malé bagetce. Zpět se mi domů už nevrátily, jako se mi běžná, mazaná svadčina vrací.

Abychom zdravějšímu životnímu stylu učinili zadost, servíruju k večeři dezert ze Skoronic:

Nedejte se zmást, v průměru měl tak 16 centimetrů, ale byl báječně sladký a voňavý. Prostě čerstvý.

Komentáře

  1. Brokoláky - super nápad, který stojí za vyzkoušení   

    OdpovědětVymazat
  2. Taky se mi ty brokoláky moc líbí! Doufám, že se to uchytí :) Vypadají lákavě a přímo svádí k nakousnutí. Teď už jen splašit brokolici

    OdpovědětVymazat
  3. [2]: Myslíš, jako např. nosočistoplena?

    OdpovědětVymazat
  4. Brokoláčky vypadají půvabně! Zajímavá změna po bramborácích. U nás ještě bodují květákové placičky.

    OdpovědětVymazat
  5. Já chci taky bedýnky :)) Ten salát bych si dala hned, co se týče placiček, možná bych trochu váhala (ale to je jen tím, že mi nikdy moc nechutnaly ty květákové, nevím proč :) )

    OdpovědětVymazat
  6. Téda, brokolicové placičky vypadají skvěle, musím vyzkoušet!

    OdpovědětVymazat
  7. [5]: Také dělám a také strouhám květák syrový.

    OdpovědětVymazat
  8. [6]: Třeba je dělat tenčí, aby více křupaly a byly propečenější.

    OdpovědětVymazat
  9. Brokolici miluji na všechny způsoby tak vyzkouší také placičky

    OdpovědětVymazat
  10. [11]: Jak píšu ve článku, původní recept je z květáku, který jsem vyměnila za brokolici, květák mi doma neprojde, zato brokolice ano. A to u všech! Tak snad zachutná i u Vás!

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

První toffosoutěž - o krajovou kuchařku

Ti, kteří občas navštěvují můj blog, vědí, že se snažím zaznamenat a uchovat recepty na jídla, která nám vařila chalupská babička . Teď už mám práci hodně ulehčenou, s recepty z tohoto kraje byla Nakladatelstvím Českého lesa vydaná kuchařka. "Tradiční jídla česko-bavorského příhraničí" sepsal ředitel Muzea Chodska  pan Josef Nejdl. Chcete vědět, jak se vaří kyselka, herbstmilchsuppe, píprlák, klokány, vošouchy, rýpl, praskokrky, pískorky, sterz, schwammerpichelsteiner, liščí žrádlo, kucmoch, basáky, bacány, maltošny, obazda ?    Nesmím zapomenou na tradiční chodské koláče z horního i dolního Chodska. (Fotografie exkluzivně od Martina  .) O jeden výtisk této kuchařky můžete teď soutěžit u mě na blogu. Stačí jen odpovědět v komentáři k tomuto článku na jednoduchou otázku: "Které jídlo Vám zaručeně připomene vaše dětství nebo prázdniny u babičky?" Odpovídat můžete do 30. 6. 2010.   Při vyplňování odpovědního komentáře nezapomeňte uvést...

Pražma pečená v troubě

  Ahoj, milí čtenáři! Dnes vám chci ukázat, jak si připravit jednoduché a chutné jídlo z pražmy, kterou jsem našel v akci v supermarketu. Pražma je druh mořské ryby, která má bílé maso a jemnou chuť. Je bohatá na bílkoviny, omega-3 mastné kyseliny a vitamíny. A navíc je velmi snadná na přípravu!   Potřebujete:   - 1 pražmu (asi 1 kg) - 4 mrkve - 2 cibule - 1 svazek petržele - 2 lžičky římského kmínu - sůl, pepř, olivový olej   Postup:   1. Troubu předehřejte na 180 °C. Pražmu omyjte, osušte a vykuchejte. Pokud chcete, můžete ji nechat vykuchat v obchodě, ale já si to rád dělám sám. Je to taková relaxace, když si pohrávám s rybími vnitřnostmi. 😂 2. Mrkev oloupejte a nakrájejte na kolečka. Cibuli oloupejte a nakrájejte na půlkolečka. Petržel nakrájejte nahrubo. Všechnu zeleninu smíchejte v míse a osolte, opepřete a přidejte římský kmín. Římský kmín dodá jídlu zajímavou chuť a vůni, ale pokud ho nemáte rádi, můžete ho vynechat nebo nahr...

Jahodový retro koláč

  Představuji Vám můj comfort food. Můj narozeninový dort, který jsem dostávala jako malá k narozeninám. Měla jsem tu prvorozenou výsadu, že první domácí jahody šly na můj narozeninový cake. Na konci června. Před tolika lety totiž ještě nefungovalo globální oteplení a jahody dozrávaly až v druhé červnové polovině měsíce. Vždycky jsem se na dort těšila a nikdy jsem nebyla zklamaná. Z čeho by dnešní děti asi byly překvapené, bylo to, že narozeniny jsme slavili bez dárků, všichni společně u stolu, "jen" u dortu a u konvice černého čaje s cukrem a citrónem, podávaném ve slavnostním čajovém servisu. Byl to křehký porcelán s bílým žebrováním a zdobily ho jemné, žluté kvítky s červeným středem a s lehkým zeleným stonkem. Tvoří ho oblíbený osmdesátkový recept na piškot nastavovaný horkou vodou. A místo želatiny, která, myslím, v té době nebyla v dostatečném množství na pultech sámošek, nebo konzumů, chytré, české hospodyňky vymyslely náhradu uvařenou z pudinku. Pudinkový rosol.   Piš...