Když si jednou za čtrnáct dní ve čtvrtek v podvečer kráčím pro bedýnku, nikdy nevím, co mě v ní čeká. Abych byla alespoň v první moment překvapení připravená na překvapení, předem si nezapomenu koupit sladkou a kysanou smetanu, anglickou slaninu a máslo. Čerstvá vajíčka na mě čekají v bedýnce.
S rezervní zásobou jsem připravená ihned k večeři zpracovat báječný salát na báječný salát. S křupavou slaninou a krutony z bílého pečiva. Se ztracenými vejci. Jsem ráda, že mu na chuť přišla celá rodina, i ta nejmladší, "mlsná koza." Jen ta ztracená vejce jsem mírně převařila a žloutek už nebyl tekutý.
Brokolice tentokrát padla do placiček k večeři, něco na způsob brokoláků (když už z těch brambor máme v české kuchyni bramboráky, pokouším se jako neúspěšný národní buditel o zkomolené slovo). Zneužila jsem k tomu květákový recept, opisovaný na mnoha serverech o vaření s recepty, potřebuji:
15 polévkových lžic hladké mouky,
100 g strouhanky,
2 vajíčka,
50 g sýru,
1 ks brokolice o velikosti středního květáku,
sůl ,
krapet oleje na smažení.
Brokolici na rozdíl od receptu nepředvařuji, jen jí omyju, rozdělím na růžičky, ze stonků stáhnu ztvrdlé části - vždycky brokolici loupu. Nastrouhám na slzičkovém struhadle nahrubo. Smíchám s ostatními surovinami, sýru jsem dala možná i o pět deka víc a použila jsem - eidam. Chuťově neutrální a rodina ho může. Tvarovala jsem malé placičky, které jsem smažila na trošce oleje, na stejné, jako smažím bramboráčky. Z usmažených jsem nechala odsát přebytečný olej na papírové kuchyňské utěrce.
Opět slavily úspěch a "mlsná koza" si poslední dvě zbylé odnesla druhý den do školy na svadčinu, v rozkrojené malé bagetce. Zpět se mi domů už nevrátily, jako se mi běžná, mazaná svadčina vrací.
Abychom zdravějšímu životnímu stylu učinili zadost, servíruju k večeři dezert ze Skoronic:
Nedejte se zmást, v průměru měl tak 16 centimetrů, ale byl báječně sladký a voňavý. Prostě čerstvý.
Brokoláky - super nápad, který stojí za vyzkoušení
OdpovědětVymazatTaky se mi ty brokoláky moc líbí! Doufám, že se to uchytí :) Vypadají lákavě a přímo svádí k nakousnutí. Teď už jen splašit brokolici
OdpovědětVymazat[2]: Myslíš, jako např. nosočistoplena?
OdpovědětVymazat[1]: Je to rychlé a dobré.
OdpovědětVymazatBrokoláčky vypadají půvabně! Zajímavá změna po bramborácích. U nás ještě bodují květákové placičky.
OdpovědětVymazatJá chci taky bedýnky :)) Ten salát bych si dala hned, co se týče placiček, možná bych trochu váhala (ale to je jen tím, že mi nikdy moc nechutnaly ty květákové, nevím proč :) )
OdpovědětVymazatTéda, brokolicové placičky vypadají skvěle, musím vyzkoušet!
OdpovědětVymazat[5]: Také dělám a také strouhám květák syrový.
OdpovědětVymazat[7]: Snad také zachutnají.
OdpovědětVymazat[6]: Třeba je dělat tenčí, aby více křupaly a byly propečenější.
OdpovědětVymazatBrokolici miluji na všechny způsoby tak vyzkouší také placičky
OdpovědětVymazat[11]: Jak píšu ve článku, původní recept je z květáku, který jsem vyměnila za brokolici, květák mi doma neprojde, zato brokolice ano. A to u všech! Tak snad zachutná i u Vás!
OdpovědětVymazat