Přeskočit na hlavní obsah

Vzpomínky a recepty z Chodska a Pošumaví

Na knižní veletrh Svět knihy 2011 jsem se vydala za jasným cílem, ale i přesto jsem učinila malý objev pro mě dosud neznámé tématické kuchařky, která se týká jedné mé blogové rubriky a krajiny, mému srdci nejbližšímu, Pošumaví a Chodsku.
Kniha České vánoce v kuchyni - vzpomínky a recepty z Chodska a Pošumaví je dílem Květy Korečkové. Květa Korečková nejen že napsala knihu o Chodsku, ale také je malířkou chodské keramiky. Knihu jsem si prolistovala, najdete v ní recepty typické pro tento kraj země, prosté lidové jídlo, ale i recepty všem důvěrně známé, jako jsou předpisy na tradiční vánoční cukroví. Mezi recepty jsou vložená povídání s reprodukcemi nebo fotografiemi o chodských lidových zvycích a obyčejích. Pro mě se kniha tváří jako velice vhodný vánoční dárek pro jednoho člena mé rodiny.

Ke kuchařskému koutku jsme se s dcerkou Aničkou dostaly právě včas, kdy se podával čerstvě připravený, můj milovaný píprlák. Od pátku do soboty se musela Anička zdržet veškerého jídla živočišného původu a já jsem se s ní loajálně rozhodla držet basu, čehož jsem pak v hodině po dvanácté polední hořce litovala. Tady si Anička mohla pochutnat na prostém jídlu z mouky a brambor a také pak při dalším vaření hořce litovala. Tedy po svém. Trucování se střídalo s lítostí. Ale o tom zase příště.

Komentáře

  1. Tady jsem olitovala, že jsem se nenachomýtla o chvilku dříve a nemohla se pozdržet Zajímavé!

    OdpovědětVymazat
  2. [1]: Není v lidských silách zvládnout vše, co by si člověk přál - Knižní svět mi byl toho důkazem. Zdaleka jsme nestihli vše, co jsem měla v plánu.

    OdpovědětVymazat
  3. Muselo tam být fajn! Třeba se jednou ta má polovina dovtípí a místo ryze neprakticky praktických dárků mě pozve na nějakou takovou akci! Teď mě zavezl do Olomouce, abych si konečně mohla koupit celého Vrabce a spletla jsem si uličku - to byla přednáška!
    Ale chápu to, zrovna jsme hráli hokej a přesto se "obětoval"!!!

    OdpovědětVymazat
  4. Hanko, nedovtípí! Nesmíš jenom naznačovat, musíš si o to říct, nevíš, že oni jsou z Marsu a my z Venuše ?

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

První toffosoutěž - o krajovou kuchařku

Ti, kteří občas navštěvují můj blog, vědí, že se snažím zaznamenat a uchovat recepty na jídla, která nám vařila chalupská babička . Teď už mám práci hodně ulehčenou, s recepty z tohoto kraje byla Nakladatelstvím Českého lesa vydaná kuchařka. "Tradiční jídla česko-bavorského příhraničí" sepsal ředitel Muzea Chodska  pan Josef Nejdl. Chcete vědět, jak se vaří kyselka, herbstmilchsuppe, píprlák, klokány, vošouchy, rýpl, praskokrky, pískorky, sterz, schwammerpichelsteiner, liščí žrádlo, kucmoch, basáky, bacány, maltošny, obazda ?    Nesmím zapomenou na tradiční chodské koláče z horního i dolního Chodska. (Fotografie exkluzivně od Martina  .) O jeden výtisk této kuchařky můžete teď soutěžit u mě na blogu. Stačí jen odpovědět v komentáři k tomuto článku na jednoduchou otázku: "Které jídlo Vám zaručeně připomene vaše dětství nebo prázdniny u babičky?" Odpovídat můžete do 30. 6. 2010.   Při vyplňování odpovědního komentáře nezapomeňte uvést...

Pražma pečená v troubě

  Ahoj, milí čtenáři! Dnes vám chci ukázat, jak si připravit jednoduché a chutné jídlo z pražmy, kterou jsem našel v akci v supermarketu. Pražma je druh mořské ryby, která má bílé maso a jemnou chuť. Je bohatá na bílkoviny, omega-3 mastné kyseliny a vitamíny. A navíc je velmi snadná na přípravu!   Potřebujete:   - 1 pražmu (asi 1 kg) - 4 mrkve - 2 cibule - 1 svazek petržele - 2 lžičky římského kmínu - sůl, pepř, olivový olej   Postup:   1. Troubu předehřejte na 180 °C. Pražmu omyjte, osušte a vykuchejte. Pokud chcete, můžete ji nechat vykuchat v obchodě, ale já si to rád dělám sám. Je to taková relaxace, když si pohrávám s rybími vnitřnostmi. 😂 2. Mrkev oloupejte a nakrájejte na kolečka. Cibuli oloupejte a nakrájejte na půlkolečka. Petržel nakrájejte nahrubo. Všechnu zeleninu smíchejte v míse a osolte, opepřete a přidejte římský kmín. Římský kmín dodá jídlu zajímavou chuť a vůni, ale pokud ho nemáte rádi, můžete ho vynechat nebo nahr...

Jahodový retro koláč

  Představuji Vám můj comfort food. Můj narozeninový dort, který jsem dostávala jako malá k narozeninám. Měla jsem tu prvorozenou výsadu, že první domácí jahody šly na můj narozeninový cake. Na konci června. Před tolika lety totiž ještě nefungovalo globální oteplení a jahody dozrávaly až v druhé červnové polovině měsíce. Vždycky jsem se na dort těšila a nikdy jsem nebyla zklamaná. Z čeho by dnešní děti asi byly překvapené, bylo to, že narozeniny jsme slavili bez dárků, všichni společně u stolu, "jen" u dortu a u konvice černého čaje s cukrem a citrónem, podávaném ve slavnostním čajovém servisu. Byl to křehký porcelán s bílým žebrováním a zdobily ho jemné, žluté kvítky s červeným středem a s lehkým zeleným stonkem. Tvoří ho oblíbený osmdesátkový recept na piškot nastavovaný horkou vodou. A místo želatiny, která, myslím, v té době nebyla v dostatečném množství na pultech sámošek, nebo konzumů, chytré, české hospodyňky vymyslely náhradu uvařenou z pudinku. Pudinkový rosol.   Piš...