Konečně je tady, první, letošní, zprvu záhadná, s těšením očekávaná a nezklamala. Na cestu jí sice foukali tři zmrzlí muži a proto v ní chyběly saláty. Zemědělci z Polabí neustále přikrývají a odkrývají úrodu, aby o ní zcela nepřišli. Brambory prý pomrzly všechny.
Startujeme s malou GaMaBedýnkou za dvěstěkorunčeských. Zelenina se rozjíždí, úroda ovoce se teprve očekává. V sezóně odebírám bedýnku velkou, jednou za čtrnáct dní, k tomu nezbytných dvacet vajíček k tomu, jedno za dvěpadesát. V naší první bedýnce jsme objevili dva svazky ředkviček, dva svazky špenátu, jeden rukoly. svazek jarní cibulky bílé i červené (té si všimněte, jak je zvláštní, z jednoho kořínku se rozrůstají tři cibulky), pažitku v květináči. V plánu byl k dodání i výše zmíněný salát, který nám Martina s Gábinou budou v příští bedýnce kompenzovat. Při vyzvednutí bedýnky jsme dostali možnost okoštovat jablečný a jablečno-hruškový mošt. Této přiležitosti samozřejmě využila malá Anička.
Odlomené konečky samozřejmě nevyhodím, schovám si je do polévky, i kdyby to měly být jen dvě malé naběračky, jak pravila Šárka. U ní jsem se totiž naučila, jak správně na chřest.
Hrstička chřestu zbyla na teplou večeři. Původně jsem tvrdila, že je to omeleta, pak mi došel ten nesmysl. Spíš ham and eggs, tedy česky hemenex. Chřest nakrájený na špalíky, prohozený na pánvi na lžičce olivového oleje s dvěma plátky šunky od kosti, přidaná rozklepnutá vejce, smažím přikryté pokličkou, dokud bílek není tuhý, ale žloutek musí zůstat tekutý. Jen lituji, že máslo došlo, plátek by dovedl vůni a chuť k dokonalosti.
Neodpustím si přílohu v podobě spařeného špenátu, na listovém totiž ujíždím. Cákance olivového oleje, které měly býti "uměleckým desingovým provedením" stírám z prázdného talíře čerstvě pečeným pšenično-celozrnnožitným chlebem z domácí pekárny. Už mám jaro na talíři. Díky bedýnko!
Toffo, díky za tip na bedýnku. Já vyzkoušela několik dodavatelů a tahle mi připadé úplně nejlepší. Rubínová cibulka je umělecké dílo Matičky přírody. A ten chřest... hezčí jsem snad letos v Čechách ještě neviděla. Takový hemenex s francouzským šarmem bych si hned dala!!!
OdpovědětVymazat[1]: Zatím nikdy jsem nebyla s GaMa bedýnkou nespokojená a není to jen tím, že jsem bezbřehý nadšenec. Díky ní jsem se dostala k první fenyklové bulvě, začala sušit celerovou a petrželovou nať, v každé bedýnce je jako bonus nějaké překvapení.
OdpovědětVymazatObsah bedýnky vypadá lákavě! u nás bedýnky nefungují, buď je to tím, že tu má dost lidí zahrádky nebo o bedýnkách moc neslyšeli. Ale máme zatím trh a i když tam neseženu úplně všechno, nabídka je každým rokem širší a širší!
OdpovědětVymazat[3]: U nás je to právě naopak. Jediným místním zdrojem je jeden žlutý nejdražšísupermarketvestředníevropě. Samozřejmě má tu samou zeleninu a ovoce po celý rok. Včera jsem si tam k večeři nevybrala. Vše zmačkané, svraštělé, už na pohled neberu, jediný lilek a čínské zelí ušlo. Na nejbližší farmářské trhy to máme tak 20 km. A já jsem pojízdná jen na kole .
OdpovědětVymazatNa bedýnce oceňuji, že je to zelenina čerstvá, ráno sklizená a také ten moment překvapení - nevím co dostanu a pak se v kuchyni podle toho zařídím.
I když trhy se na konci května už také chystají i u nás v Kamenici.
toffo: Závidím bedýnky! U nás v blízkém ani vzdáleném okolí trhy také nefungují, takže jsem pořád odkázána na nabídku různých super-, hyper- ...
OdpovědětVymazatTakový nádhrný zelený chřest závidím, já zatím sehnala jen pěkný bílý (dokonce v bio kvalitě), ale po tom zeleném se budu muset pořádně podívat. jinak ta červená jarní cibulka je úžasná, ani jsem netušila, že něco takového existuje tak přeju spokojené bedýnkování!
[5]:Cibulka mě také překvapila, ale alespoň poznám cibulku. Když jsem viděla nabídku ve vídeňském Naschmarktu,občas nebýt cedulek s názvem, vůbec bych netušila, co to tak může být.
OdpovědětVymazat