Přeskočit na hlavní obsah

Chlebově napočtvrté

Počtvrté a naposledy se dělím o své postřehy s pečením domácího kváskového chleba. Postupným omlazování kvásku jsem - myslím - docílila správné hustoty kvásku. Při začátcích pečení jsem ho měla spíš palačinkové konzistence, než velkobublinatého příkladu lívancového těsta. Teď už nevážím mouku. Kvásek z lednice omladím - přidám 400 ml vlažné vody a tolik žitné-hladké chlebové mouky, až se těsto při mísení lehce odlepuje od stěn mísy, i když bochánek ještě netvoří. Nechám přes noc kynout a ráno do zásoby navážím 400 g kvásku na příští pečení. Do zbylého přidám sůl, drcený kmín, mouku přidávám určitě převážně hladkou pšeničnou (možná okolo 400 g) a pak další, které mi zbyly ve spíži a které mám v nákupních možnostech blízského okolí. Převážně celozrnnou pšeničnou a celozrnnou žitnou - obě hrubě mleté.
Přidávám a podsypávám tolik mouky, až lze v ruce na pracovní desce vytvořit bochánek, i když se přeci jen lehce lepí. Bochánek vložím do dortové kulaté formy, vyložené pečícím papírem, naposledy jsem na papíru bochánek silně vpodsypala hladkou pšeničnou moukou. Nechám celé dopoledne kynout a pak pomašlovaný vlažnou vodou hodinu peču při 250 °C, současně s chlebem do trouby vkládám kastrůlek s vodou. Pečící papír hodně zuhelnatí, avšak nepálí se mi.

Tento chléb byl zatím chuťově i vzhledem nejpovedenější, kombinace jen žitné chlebové a hladké pšeničné mouky. Taková česká klasika?
Na nákupy mouky se "extra" nevydávám, v místě naštěstí občas ulovím právě výše zmíněné celozrnné mouky z Předměřického mlýna. Po dalších druzích se pídím, když jednou za čtrnáct dní vyrazíme na větší nákup o většího nákupního centra. Pečení domácího chleba se musí určitě věnovat spousta lidí, protože moje oblíbená chlebová žitná mouka - hladká z Hyperalbertu se stává nedostatkovým zbožím.

O víkendu jsem experimentovala s ochucením chleba - vraž do toho hrst slunečnicových a hrst lněných semen, trochu máku, dlaň sušeného tymiánu, trocha osmažené cibule. Žádný zázrak se nekonal, osmažená cibulka v upečeném chlebu dokonce nepříjemně voněla, na chuti ale nezkazila, ani nepřidala nic.
Abych tu mou chlebovou story shrnula, už mám představu a v ruce, jak tvárné má chlebové těsto být. Že by se mi pokaždé povedl chleba tak pěkně, jako byl ten nejpovedenější, to ani náhodou. Ale vlastní chléb mi vždy strašně moc chutná, vydrží mi týden zabalený v utěrce a po plísni ani památka a já si ho nosím k obědu do práce, láskyplně si ho mažu máslem, zapíjím kávou s mlékem a mám se ...

Komentáře

  1. Chlebíky vypadají nádherně! A tu siestu s vlastním chlebem, máslem a kafíčkem si umím úplně věrně představit!

    OdpovědětVymazat
  2. Také se chystám na domácí chlebík, ale jsem líná, takže vyzkouším recept Beaute . Moc se těším, až si ukrojím zouvák, namažu máslem, dám si špaldové kafe a hodím nožky nahoru . Jsi opravdu šikovná!

    OdpovědětVymazat
  3. jo, jo, můžu potvrdit, že domácí chleba nemá konkurenci. Taky právě večeřím domácí cibulový chleba, jen tak s olivovým olejem a posypaný hrubou solí. Chlebík vypadá krásně, na kváskový se pořád ještě odhodlávám, ale až trošku povolí pracovní tlak, tak se do něj pustím, protože tvé fotky a popis mě opravdu lákají.
    Takže domácímu chlebu zdar!

    OdpovědětVymazat
  4. [1]:+[2]:+[3]:
    Je to siesta dokonalá, nejlepší je ten "šrumec" v kuchyni, stále se do ní někdo trousí, zakrajuje, ukrajuje, dokrajuje.
    Já si ještě brousím zuby na ten překládaný, od Cuketky, jak podle něj Madla upekla Božského

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

První toffosoutěž - o krajovou kuchařku

Ti, kteří občas navštěvují můj blog, vědí, že se snažím zaznamenat a uchovat recepty na jídla, která nám vařila chalupská babička . Teď už mám práci hodně ulehčenou, s recepty z tohoto kraje byla Nakladatelstvím Českého lesa vydaná kuchařka. "Tradiční jídla česko-bavorského příhraničí" sepsal ředitel Muzea Chodska  pan Josef Nejdl. Chcete vědět, jak se vaří kyselka, herbstmilchsuppe, píprlák, klokány, vošouchy, rýpl, praskokrky, pískorky, sterz, schwammerpichelsteiner, liščí žrádlo, kucmoch, basáky, bacány, maltošny, obazda ?    Nesmím zapomenou na tradiční chodské koláče z horního i dolního Chodska. (Fotografie exkluzivně od Martina  .) O jeden výtisk této kuchařky můžete teď soutěžit u mě na blogu. Stačí jen odpovědět v komentáři k tomuto článku na jednoduchou otázku: "Které jídlo Vám zaručeně připomene vaše dětství nebo prázdniny u babičky?" Odpovídat můžete do 30. 6. 2010.   Při vyplňování odpovědního komentáře nezapomeňte uvést...

Pražma pečená v troubě

  Ahoj, milí čtenáři! Dnes vám chci ukázat, jak si připravit jednoduché a chutné jídlo z pražmy, kterou jsem našel v akci v supermarketu. Pražma je druh mořské ryby, která má bílé maso a jemnou chuť. Je bohatá na bílkoviny, omega-3 mastné kyseliny a vitamíny. A navíc je velmi snadná na přípravu!   Potřebujete:   - 1 pražmu (asi 1 kg) - 4 mrkve - 2 cibule - 1 svazek petržele - 2 lžičky římského kmínu - sůl, pepř, olivový olej   Postup:   1. Troubu předehřejte na 180 °C. Pražmu omyjte, osušte a vykuchejte. Pokud chcete, můžete ji nechat vykuchat v obchodě, ale já si to rád dělám sám. Je to taková relaxace, když si pohrávám s rybími vnitřnostmi. 😂 2. Mrkev oloupejte a nakrájejte na kolečka. Cibuli oloupejte a nakrájejte na půlkolečka. Petržel nakrájejte nahrubo. Všechnu zeleninu smíchejte v míse a osolte, opepřete a přidejte římský kmín. Římský kmín dodá jídlu zajímavou chuť a vůni, ale pokud ho nemáte rádi, můžete ho vynechat nebo nahr...

Jahodový retro koláč

  Představuji Vám můj comfort food. Můj narozeninový dort, který jsem dostávala jako malá k narozeninám. Měla jsem tu prvorozenou výsadu, že první domácí jahody šly na můj narozeninový cake. Na konci června. Před tolika lety totiž ještě nefungovalo globální oteplení a jahody dozrávaly až v druhé červnové polovině měsíce. Vždycky jsem se na dort těšila a nikdy jsem nebyla zklamaná. Z čeho by dnešní děti asi byly překvapené, bylo to, že narozeniny jsme slavili bez dárků, všichni společně u stolu, "jen" u dortu a u konvice černého čaje s cukrem a citrónem, podávaném ve slavnostním čajovém servisu. Byl to křehký porcelán s bílým žebrováním a zdobily ho jemné, žluté kvítky s červeným středem a s lehkým zeleným stonkem. Tvoří ho oblíbený osmdesátkový recept na piškot nastavovaný horkou vodou. A místo želatiny, která, myslím, v té době nebyla v dostatečném množství na pultech sámošek, nebo konzumů, chytré, české hospodyňky vymyslely náhradu uvařenou z pudinku. Pudinkový rosol.   Piš...