Pomalý hrnec je můj věrný společník nejen u vaření jablečných povidel, ale i ve chvílích, kdy nemám čas stát v kuchyni a přesto nechci rodinu ošidit o sváteční nedělní oběd - přesněji řečeno večeři. Vepřové pečeni se chvilku věnuji v sobotu večer, kdy jí ukládám do marinády, chvilku ráno, než jí opeču, šoupnu do PH a ponechám osudu. Nakonec jí a knedlíkům ve finiši věnuji večerní hodinku.
Potřebuji:
1 - 1,5 kg - jednoduše jeden pěkný kousek vepřové pečeně ,
20 dkg špeku nebo anglické slaniny,
2 středně velké cibule,
1 dl meruňkovice, slivovice nebo jiné ovocné pálenky,
kousek másla na opečení masa,
2 polévkové lžíce dijónské hořčice,
200 ml smetany,
provensálské koření
(neměla jsem po ruce kupované, proto jsem očesala
bylinky z balkonu i kuchyně: rozmarýn, šalvěj, tymián, levanduli a přidala jsem trochu sušeného oregana).
bylinky z balkonu i kuchyně: rozmarýn, šalvěj, tymián, levanduli a přidala jsem trochu sušeného oregana).
Maso omyju a osuším. Slaninu si nakrájím na klínky, nechám je v mrazáku tak dvacet minut zmrazit, aby se jimi dala pečeně snadněji prošpikovat. Našpikované maso poliji velkým panákem meruňkovice, oplácám bylinkami, nechám přes noc odležet v ledničce. Ráno maso obrátím, aby se marinovalo alespoň částečně rovnoměrně.
Na pánvi rozpustím máslo, přidám krapet oleje, aby neprskalo a maso ze všech stran opeču, aby se maso zatáhlo. Předám do pomalého hrnce, přidám cibuli, podliji vodou, jen lehce, aby cibule byla ponořená, ale neplavala. Osolím a opepřím čerstvě mletým pepřem. Nechám vařit 1 hodinu rychle a další čtyři hodiny pomalu. Během těch čtyř hodin si odskočím zazimovat pokoj na chatě. Po návratu vyndám maso, nakrájím ho na porce a slibuji si, že si konečně pořídím kuchyňský provázek na ovázání masa, aby při krájení drželo tvar a nerozpadalo se.
Místo přípravy v pomalém hrnci se dá samozřejmě použít pomalé pečení v troubě nebo dušení přímo na sporáku. Chce to jen občas kouknout pod pokličku a znovu podlít vodou, aby se nic nepřipálilo. Dobrou službu také odvede římský hrnec.
Výpek z masa a cibule rozmixuji ponorným mixérem, přendám zpět na pánev, doplním smetanou, ochutím hořčicí a pomalým varem redukuji - trvá to v rozmezí 15 až 30 minut. Nemusím pak zahušťovat moukou, nebo jíškou.
Omáčka se redukuje a já si mezitím připravím hrnečkové knedlíky podle Šárky.
Na talíři si pečeni zdobíme a ochucujeme naloženými brusinkami.
Fota by Martin Tomšů a jeho Nikon D90, mému "malému červenému" při akci došla baterka.
Tak tomu říkám sváteční jídlo non plus ultra Mňam, nádherně to na talíři ladí, krásné fotografie pohladí a úplně z nich dýchá domácí pohoda nad výbborným jídlem. Recept je skvělý, pomalý hrnec sice nemám, ale určitě brzy vyzkouším, protože tvé krásné fotografie více než lákají k uskutečnění takové voňavé a aromatické pečínky.
OdpovědětVymazatProstě nádhera!
[1]: Jsem ráda, že se mi podařilo vykouzlit náladu, díky za pěkný komentář Madlo.
OdpovědětVymazatUpřesnění ohledně fotek už jsem dodala do článku !
Jejda, holky vy mne snad zlomíte a já se do nějakého pořádného kusu masa zakousnu. To vypadá božsky! A to jsem po večeři, spořádala jsem, co se dalo i nedalo, a stále mne honí mlsná Ach jo!
OdpovědětVymazatOvšem tohle je parádní! Kombinace dobrého masa a kvalitního alkoholu ještě nikdy nezklamala Líbí se mi, že šťávu zbytečně nezahušťuješ moukou Prohlížím si recept a říkám si: "Sakra, ta druhá fotka je krásná. Toffo má nový foťák?" A on to je přímo báječný fotograf!
OdpovědětVymazatTohle se Ti (vám) opravdu povedlo! Já při pečení většího kusu masa nedám dopustit na remosku
Měj se pěkně!
P.
Mňam! Vypadá to luxusně, je vidět, že podzim je tu, receptíky začínají být masovější a výživnější! Léto mám ráda a lehká letní jídla taky, ale podzim miluji!(slivovice, víno, zavařování, brambory, zelí, hony a zabíjačky - mé gurmánské srdce jásá) A musím závistivě podotknout - skvělé fotky!
OdpovědětVymazatAhoj prosím koukni se na muj blog a promiň za reklamu
OdpovědětVymazat[3]: To jsou silná slova !
OdpovědětVymazat[4]: Ó, díky moc, fotografovi jsem vyřídila. Říkala jsem si, že v tomto případě je zbytečné, vařit kvanta omáčky, redukováním zbyde tak akorát, aby se jeden zbytečně nepřecpal !
OdpovědětVymazat[5]: Hezky jsi vyjmenovala radosti podzimu. Neboj se, brzy zase fotit budeš.
OdpovědětVymazatPečeně,dýnový chlebík.....,že já se nenarodila jako tvuj manžel:),být sestrou taky super,alespon lehce u zdoje ,inspirace a klobouk dolu!
OdpovědětVymazat[10]: Chtěla bys vypadat, jako můj manžel !
OdpovědětVymazatJé, to je vážně moc hezky vyladěná podzimní záležitost Souhlasím se vším, co bylo řečeno v předešlých komentářích. Vepřová pečínka je velmi fotogenická holka. Ať to fotil kdo chtěl, obdivuji precizní kuchařinu a umělecké podání před objektiv. Kvůli takové pečínce se vyplatí umazat pár hrnečků od knedlíků Podzim v kuchyni je zábavná doba. Ale to se dá vlastně říct úplně o každém ročním období, když se necháme inspirovat
OdpovědětVymazat