Přeskočit na hlavní obsah

Honzíkova cesta - k plotně - a Janovy topinky navrch

Můj vztah k vaření a pečení je převážně velice kladný - proto se  také realizuju přes svůj blog. Co mě ale také velice potěšilo, je skutečnost, dejme tomu, že jablko nepadá daleko od stromu.  Nebo jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá? Že mé průpovídky, poznámky a rady, které vykřikuju cíleně, většinou ale do vzduchoprázdna kuchyně, přece jen svůj cíl trefily a kupodivu klíčí.

4

Můj syn vaří! Začíná tou obligádní mužskou záležitostí  - uznejte co by to bylo za chlapa, kdyby o víkendovém ránu nezačal tvořit snídaňová vejce na 100 + 1 způsobů. Parfém opečené slaniny, smažených vajec a čerstvého chleba a kávy mužům sekne.
Můj syn si to vše dovedl k dokonalé jednoduchosti - vždyť muži si nic zbytečně nechtějí komplikovat - a vše, kromě kávy, vrazil do jedné, lety otřískané  a vypečené pánvičky. Stvořil plněné topinky podle internetové inspirace. A já se od něj můžu učit.

1
Potřebuji:
dva krajíce chleba,
2- 4 vajíčka,
anglickou slaninu,
starou otřískanou pánev pro takové to chlapské vaření.

Plátky slaniny nejdříve opeču na pánvi do křupava, hotové je vyndám a místo nich začnu opékat upravený chléb . Z krajíců chleba vykrojím střídku, později jí vložím  zpět jako pokličku. Do vzniklého otvoru vyklepnu vejce, vrátím slaninu a přikryju střídkovou pokličkou.

2

Až vajíčka zatuhnou, topinky obrátím a opeču i z druhé strany.

3
Teenagerovské servírování bezpochyby poznáte podle kopce nezbytné tatarky.
O kultuře stolování musím hlásit víc.

Komentáře

  1. Tak tomu říkám opravdu chlapská snídaně Já se moc těším, až mi náš malý prcek bude jednou asistovat v kuchyni a pokud ho bude vaření bavit tak, jako tvého syna, bude to paráda. Tak přeji další spoustu inspirace do chlapského vaření a ať je Honzíkova cesta v kuchyni co nejméně zapeklitá

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj máš go ood blog plsky zanecháš mi na blogu komentík? Kdyžtak to smaž

    OdpovědětVymazat
  3. [1]: On si radit nenechák, půjde po tom po svém .

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

První toffosoutěž - o krajovou kuchařku

Ti, kteří občas navštěvují můj blog, vědí, že se snažím zaznamenat a uchovat recepty na jídla, která nám vařila chalupská babička . Teď už mám práci hodně ulehčenou, s recepty z tohoto kraje byla Nakladatelstvím Českého lesa vydaná kuchařka. "Tradiční jídla česko-bavorského příhraničí" sepsal ředitel Muzea Chodska  pan Josef Nejdl. Chcete vědět, jak se vaří kyselka, herbstmilchsuppe, píprlák, klokány, vošouchy, rýpl, praskokrky, pískorky, sterz, schwammerpichelsteiner, liščí žrádlo, kucmoch, basáky, bacány, maltošny, obazda ?    Nesmím zapomenou na tradiční chodské koláče z horního i dolního Chodska. (Fotografie exkluzivně od Martina  .) O jeden výtisk této kuchařky můžete teď soutěžit u mě na blogu. Stačí jen odpovědět v komentáři k tomuto článku na jednoduchou otázku: "Které jídlo Vám zaručeně připomene vaše dětství nebo prázdniny u babičky?" Odpovídat můžete do 30. 6. 2010.   Při vyplňování odpovědního komentáře nezapomeňte uvést...

Pražma pečená v troubě

  Ahoj, milí čtenáři! Dnes vám chci ukázat, jak si připravit jednoduché a chutné jídlo z pražmy, kterou jsem našel v akci v supermarketu. Pražma je druh mořské ryby, která má bílé maso a jemnou chuť. Je bohatá na bílkoviny, omega-3 mastné kyseliny a vitamíny. A navíc je velmi snadná na přípravu!   Potřebujete:   - 1 pražmu (asi 1 kg) - 4 mrkve - 2 cibule - 1 svazek petržele - 2 lžičky římského kmínu - sůl, pepř, olivový olej   Postup:   1. Troubu předehřejte na 180 °C. Pražmu omyjte, osušte a vykuchejte. Pokud chcete, můžete ji nechat vykuchat v obchodě, ale já si to rád dělám sám. Je to taková relaxace, když si pohrávám s rybími vnitřnostmi. 😂 2. Mrkev oloupejte a nakrájejte na kolečka. Cibuli oloupejte a nakrájejte na půlkolečka. Petržel nakrájejte nahrubo. Všechnu zeleninu smíchejte v míse a osolte, opepřete a přidejte římský kmín. Římský kmín dodá jídlu zajímavou chuť a vůni, ale pokud ho nemáte rádi, můžete ho vynechat nebo nahr...

Jahodový retro koláč

  Představuji Vám můj comfort food. Můj narozeninový dort, který jsem dostávala jako malá k narozeninám. Měla jsem tu prvorozenou výsadu, že první domácí jahody šly na můj narozeninový cake. Na konci června. Před tolika lety totiž ještě nefungovalo globální oteplení a jahody dozrávaly až v druhé červnové polovině měsíce. Vždycky jsem se na dort těšila a nikdy jsem nebyla zklamaná. Z čeho by dnešní děti asi byly překvapené, bylo to, že narozeniny jsme slavili bez dárků, všichni společně u stolu, "jen" u dortu a u konvice černého čaje s cukrem a citrónem, podávaném ve slavnostním čajovém servisu. Byl to křehký porcelán s bílým žebrováním a zdobily ho jemné, žluté kvítky s červeným středem a s lehkým zeleným stonkem. Tvoří ho oblíbený osmdesátkový recept na piškot nastavovaný horkou vodou. A místo želatiny, která, myslím, v té době nebyla v dostatečném množství na pultech sámošek, nebo konzumů, chytré, české hospodyňky vymyslely náhradu uvařenou z pudinku. Pudinkový rosol.   Piš...