Přeskočit na hlavní obsah

Struffoli

Struffoli jsou italské sladké nočky. Struffoli je vánoční cukroví. Ve svém pořadu je v dvanáctém díle vařil Ital v kuchyni - Emanuele Ridi.

Emanuela "žereme." Já i můj muž. It´s wonderful. Emanuele mého muže inspiroval tak, že dostal chuť vařit. A dostal chuť na sladké. Tady jsou jeho vlastnoruční struffoli. A stejně jako Emanuele, i můj muž si vzal na pomoc další, alespoň jedny malé ruce.


Na těsto potřebujeme:
400g hladké mouky,
4 vejce,
1 lžíce rumu,
100g másla,
2 lžičky citronové kůry,
2 lžičky pomerančové kůry,
1 lžíce cukru,
špetka soli,
1l slunečnicového oleje na smažení.

Na polevu potřebujeme:
300g medu,
150g cukru,
5 lžic vody.

Na zdobení pyramidy ze struffoli potřebujeme:
cukrové perličky,
50g kandovaného ovoce -
( to u nás nefrčí, vyměnili jsme ho za 100 g hrubě sekaných lístkových oříšků).



Do mísy si připravíme všechny suroviny na těsto - máslo změklé při pokojové teplotě. Přistrouháme kůru z chemicky neošetřeného pomeranče a citronu.



Uhněteme pružné těsto a zabalené v potravinářské folii ho necháme alespoň jednu hodinu uležet v lednici. Pak ho vyválíme na váleček asi o průměru tří centimetrů, nakrájíme na dílky a z jednotlivých dílků tvarujeme kuličky.
















Kuličky vysmažíme v rozehřátém oleji dozlatova. Přebytečného oleje je zbavíme okapáním na papírových utěrkách.



Připravíme si polevu - v kastrůlku rozpustíme a rozehřejeme vodu, cukr a med. Jakmile hmota vzpění, přidáme nočky a necháme je důkladně obalit medovou směsí.

















Nočky navršíme do tvaru pyramidy na talíř. Ozdobili jsme je sekanými oříšky a cukrářskými perličkami. Medová směs se zatuhnutím mění na karamel, pevně drží na nočkách a vytváří krásný glazovaný povrch. Samotné nočky nejsou přeslazené a medový karamel dobře doplňuje jejich chuť.


Komentáře

  1. Fíha, to vypadá suprově! krásně vypečené nočky s karamelovou glazurou určitě božsky chutnají. Je prima, když chlapovi učaruje vaření   . A navíc když má tak šikovného malého pomocníka (nebo pomocnici? - podle ruček to nejde poznat   ), tak jde vaření od ruky úplně samo   Jsou oba moc šikovní. A krásné fotky přímo lákají si udělat takovou vypečenou sladkou dobrůtku.

    OdpovědětVymazat
  2. U nás je to stejné - toho chlápka jménem ER taky "žereme" Já mám ráda tu italskou vášeň pro jejich tradiční jídlo. To správné nadšení nám někdy chybí.Milá Toffo, přeji Ti úspěšný a pohodový nový rok! Šárka

    OdpovědětVymazat
  3. [1]: Je to medové nebe . My jsme na takovou chuť připraveni, docela hodně struffoli totiž připomínají peciválky, které si chystáme každým rokem na Štědrý den k snídani. Jen místo nočků to jsou stejně velké buchtičky z kynutého těsta a medovou omáčku tvoří med s máslem, zahušťuje se strouhaným perníkem. Letos jsem je bohužel nezdokumentovala, až příště.

    OdpovědětVymazat
  4. [2]: Nadšení je to správné slovo! Když už je můj muž nadšen tak, že sám od sebe kupuje olivový olej !

    OdpovědětVymazat
  5. Tak, a už ode dneška se budu těšit na recept na peciválky! Na muže, který vaří, je vždycky hezký pohled, a to teď nemluvím o tom TV šéfovi. A ještě hezčí je, když zapojí i děti. Struffoli jak z neapolské cukrárny!

    OdpovědětVymazat
  6. [5]: Ó, rok je dlouhá doba!  

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

První toffosoutěž - o krajovou kuchařku

Ti, kteří občas navštěvují můj blog, vědí, že se snažím zaznamenat a uchovat recepty na jídla, která nám vařila chalupská babička . Teď už mám práci hodně ulehčenou, s recepty z tohoto kraje byla Nakladatelstvím Českého lesa vydaná kuchařka. "Tradiční jídla česko-bavorského příhraničí" sepsal ředitel Muzea Chodska  pan Josef Nejdl. Chcete vědět, jak se vaří kyselka, herbstmilchsuppe, píprlák, klokány, vošouchy, rýpl, praskokrky, pískorky, sterz, schwammerpichelsteiner, liščí žrádlo, kucmoch, basáky, bacány, maltošny, obazda ?    Nesmím zapomenou na tradiční chodské koláče z horního i dolního Chodska. (Fotografie exkluzivně od Martina  .) O jeden výtisk této kuchařky můžete teď soutěžit u mě na blogu. Stačí jen odpovědět v komentáři k tomuto článku na jednoduchou otázku: "Které jídlo Vám zaručeně připomene vaše dětství nebo prázdniny u babičky?" Odpovídat můžete do 30. 6. 2010.   Při vyplňování odpovědního komentáře nezapomeňte uvést...

Pražma pečená v troubě

  Ahoj, milí čtenáři! Dnes vám chci ukázat, jak si připravit jednoduché a chutné jídlo z pražmy, kterou jsem našel v akci v supermarketu. Pražma je druh mořské ryby, která má bílé maso a jemnou chuť. Je bohatá na bílkoviny, omega-3 mastné kyseliny a vitamíny. A navíc je velmi snadná na přípravu!   Potřebujete:   - 1 pražmu (asi 1 kg) - 4 mrkve - 2 cibule - 1 svazek petržele - 2 lžičky římského kmínu - sůl, pepř, olivový olej   Postup:   1. Troubu předehřejte na 180 °C. Pražmu omyjte, osušte a vykuchejte. Pokud chcete, můžete ji nechat vykuchat v obchodě, ale já si to rád dělám sám. Je to taková relaxace, když si pohrávám s rybími vnitřnostmi. 😂 2. Mrkev oloupejte a nakrájejte na kolečka. Cibuli oloupejte a nakrájejte na půlkolečka. Petržel nakrájejte nahrubo. Všechnu zeleninu smíchejte v míse a osolte, opepřete a přidejte římský kmín. Římský kmín dodá jídlu zajímavou chuť a vůni, ale pokud ho nemáte rádi, můžete ho vynechat nebo nahr...

Jahodový retro koláč

  Představuji Vám můj comfort food. Můj narozeninový dort, který jsem dostávala jako malá k narozeninám. Měla jsem tu prvorozenou výsadu, že první domácí jahody šly na můj narozeninový cake. Na konci června. Před tolika lety totiž ještě nefungovalo globální oteplení a jahody dozrávaly až v druhé červnové polovině měsíce. Vždycky jsem se na dort těšila a nikdy jsem nebyla zklamaná. Z čeho by dnešní děti asi byly překvapené, bylo to, že narozeniny jsme slavili bez dárků, všichni společně u stolu, "jen" u dortu a u konvice černého čaje s cukrem a citrónem, podávaném ve slavnostním čajovém servisu. Byl to křehký porcelán s bílým žebrováním a zdobily ho jemné, žluté kvítky s červeným středem a s lehkým zeleným stonkem. Tvoří ho oblíbený osmdesátkový recept na piškot nastavovaný horkou vodou. A místo želatiny, která, myslím, v té době nebyla v dostatečném množství na pultech sámošek, nebo konzumů, chytré, české hospodyňky vymyslely náhradu uvařenou z pudinku. Pudinkový rosol.   Piš...