Přeskočit na hlavní obsah

Sněží ..., aneb 92 perníčkových vloček pro Mikuláše

92 perníčků pro mikuláškou nadílku do mateřské školy. Slíbila jsem čertovi, že mu pro jeho oblíbeného anděla upeču perníčkové hvězdičky. Aby byl ten "milovaný" anděl trochu - extra? A protože sliby se mají plnit nejen o vánocích, pustila jsem se do pečení. A co myslíte? Opět na poslední chvíli.
S oblibou teď na pečení perníčků používám recept pekarky - pernikařky Dany.

Potřebuji:

2 celá vejce,
2 žloutky,
150 g cukru (krupice),
180 g medu,
80 g másla,
600 g hladké mouky,
1 kypřící prášek do perníku,
1 čajovou lžičku sody bicarbony.

Vajíčka, žloutky a cukr vyšlehám elektrickým šlehačem do pěny. Přidám vlahé, rozpuštěné máslo smíchané s medem. Pokud není med tekutý, nebo je přímo zcukernatělý, pomůžu mu rozehřátím v mikrovlné troubě, nebo ve vodní lázni. Přisypu prosátou mouku s kypřícím práškem a sodou a rukama zpracuju v hladké těsto. Většinou si ho rozdělím na dvě části a každou z nich řádně prohnětu. V lednici ho nechám zabalené do potravinové folie minimálně den odpočinout. Jednou jsem těsto "zapoměla" v lednici asi pět dní a to se mi s ním pak při vykrajování pracovalo nádherně - jako s modelínou.
Z uvedeného množství - spotřebovala jsem ho beze zbytku - jsem vykrájela hvězdičky - plných osm plechů.

Na zdobení jsem utřela bílkovou polevu a plně jsem využila zkušených rad od Katky. Jen to prosévání moučkového cukru přes jemný materiál punčochy jsem ošidila - přesněji řečeno vypustila. Má trpělivost v tu dobu dosáhla vrcholu. I tak musím polevu pochválit, malovalo se mi s ní parádně, i když jsem se držela toho svého morseovského stylu - tečka čárka.

Snad budou děti překvapené a snad to anděl ocení :-) !




---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Komentáře

  1. To je ale pořádná nadílka .Hvězdičky jedna jako druhá.

    OdpovědětVymazat
  2. Opravdu krásné hvězdičky, které ocení nejne anděl   Už jsem se taky pustila do perníčků, ale bílkovou polevu jsem pro lenost vypustila úplně a perníčky zdobila půlkou vlašského ořechu. Ty tvoje jsou o moc hezčí

    OdpovědětVymazat
  3. Chvilku jsem si říkala, co se mi na těch hvězdičkách zdá divné. Potom mi došlo, že je mamka zařadila k rizikovým tvarům a nikdy jsme je vlastně nepekli. Takže jedinou možností je kreslit vločky na kolečka.

    OdpovědětVymazat
  4. Nádhera! Závidím tu trpělivost při zdobení. Jsou jedna jako druhá
    Přeji Ti pěkný adventní čas
    P.

    OdpovědětVymazat
  5. [2]: Radši jsem se na anděla neptala   . Tvé perníčky jsou určitě moc hezké.  

    OdpovědětVymazat
  6. [3]: Moje maminka se také měla riziková protiopatření - při pečení vánočního cukroví.

    OdpovědětVymazat
  7. [4]: Zdobení ještě šlo. Horší bylo balení do sáčků, každou hvězdičku zvlášť! No jo, když jsem to ale slíbila. Moje trpělivost? Už 14 dní na sestavení čekají dvě perníkové chaloupky. Chudinky, snad se dočkají do vánoc   !

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Uzený česnek

V našem Viet obchodě jsem narazila opět na něco. Pro mě nového. Uzený česnek. Země původu - Francie. Jedna palice za Kč 9,--. Slupky voní po kouři. Česnek sám o sobě v chuti ovlivněný není. Prostě, chutná česnekově, ani trochu kouřově. Jedinné, co jsem byla schopná ve vodách internetu vylovit za informace, bylo to, že uzením se pouze prodlužuje životnost česneku, uzením technologií teplého kouře po dobu sedmi dní se česnek konzervuje, chrání se tím při uskladnění proti plísním. Tak, jestli máte větší poznatky, nebo zkušenosti, směle sem s nimi do komentářů. Děkuji!

Pražma pečená v troubě

  Ahoj, milí čtenáři! Dnes vám chci ukázat, jak si připravit jednoduché a chutné jídlo z pražmy, kterou jsem našel v akci v supermarketu. Pražma je druh mořské ryby, která má bílé maso a jemnou chuť. Je bohatá na bílkoviny, omega-3 mastné kyseliny a vitamíny. A navíc je velmi snadná na přípravu!   Potřebujete:   - 1 pražmu (asi 1 kg) - 4 mrkve - 2 cibule - 1 svazek petržele - 2 lžičky římského kmínu - sůl, pepř, olivový olej   Postup:   1. Troubu předehřejte na 180 °C. Pražmu omyjte, osušte a vykuchejte. Pokud chcete, můžete ji nechat vykuchat v obchodě, ale já si to rád dělám sám. Je to taková relaxace, když si pohrávám s rybími vnitřnostmi. 😂 2. Mrkev oloupejte a nakrájejte na kolečka. Cibuli oloupejte a nakrájejte na půlkolečka. Petržel nakrájejte nahrubo. Všechnu zeleninu smíchejte v míse a osolte, opepřete a přidejte římský kmín. Římský kmín dodá jídlu zajímavou chuť a vůni, ale pokud ho nemáte rádi, můžete ho vynechat nebo nahradit jiným kořením. 3.

Pražma královská s pečenou zeleninou

Kdo mě zná, třeba i jen ze čtení mého blogu z minulosti, ten ví, že mám ráda na talíři ryby, mušle, slávky i kdejakou další, mořskou havěť (ne,  to není šťastný výraz, nejsem vodník, ani hastrman z pohádky Jana Drdy), mořské plody. Resuscituji svůj blog, protože mám za poslední dva měsíce více vjemů, možností a možná i sil pro další zdokumentování mých  experimentů v mé  kuchyni. A protože jsem dostala rybu. Pražmu královskou. Recept jsem si utvořila v hlavě, podle dalších surovin, o kterých jsem věděla, že mám doma v zásobě, podle chutí, které mi u nich navzájem fungují a už se mi osvědčily. Večer nezbylo moc času běžně  pracující ženy na  „haute cuisine.“   Do vykuchané ryby jsem vetřela dostatečné množství soli zvenku i do její břišní dutiny a nechala cca 15 minut odpočívat, než jsem si stihla připravit zeleninu, se kterou jsem pražmu hodlala péct společně na plechu v troubě. Troubu jsem začala rozehřívat na 200 °C. Oloupané mrkve a petržele jsem nakrájela na hranolky, pr