Přeskočit na hlavní obsah

Sněží ..., aneb 92 perníčkových vloček pro Mikuláše

92 perníčků pro mikuláškou nadílku do mateřské školy. Slíbila jsem čertovi, že mu pro jeho oblíbeného anděla upeču perníčkové hvězdičky. Aby byl ten "milovaný" anděl trochu - extra? A protože sliby se mají plnit nejen o vánocích, pustila jsem se do pečení. A co myslíte? Opět na poslední chvíli.
S oblibou teď na pečení perníčků používám recept pekarky - pernikařky Dany.

Potřebuji:

2 celá vejce,
2 žloutky,
150 g cukru (krupice),
180 g medu,
80 g másla,
600 g hladké mouky,
1 kypřící prášek do perníku,
1 čajovou lžičku sody bicarbony.

Vajíčka, žloutky a cukr vyšlehám elektrickým šlehačem do pěny. Přidám vlahé, rozpuštěné máslo smíchané s medem. Pokud není med tekutý, nebo je přímo zcukernatělý, pomůžu mu rozehřátím v mikrovlné troubě, nebo ve vodní lázni. Přisypu prosátou mouku s kypřícím práškem a sodou a rukama zpracuju v hladké těsto. Většinou si ho rozdělím na dvě části a každou z nich řádně prohnětu. V lednici ho nechám zabalené do potravinové folie minimálně den odpočinout. Jednou jsem těsto "zapoměla" v lednici asi pět dní a to se mi s ním pak při vykrajování pracovalo nádherně - jako s modelínou.
Z uvedeného množství - spotřebovala jsem ho beze zbytku - jsem vykrájela hvězdičky - plných osm plechů.

Na zdobení jsem utřela bílkovou polevu a plně jsem využila zkušených rad od Katky. Jen to prosévání moučkového cukru přes jemný materiál punčochy jsem ošidila - přesněji řečeno vypustila. Má trpělivost v tu dobu dosáhla vrcholu. I tak musím polevu pochválit, malovalo se mi s ní parádně, i když jsem se držela toho svého morseovského stylu - tečka čárka.

Snad budou děti překvapené a snad to anděl ocení :-) !




---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Komentáře

  1. To je ale pořádná nadílka .Hvězdičky jedna jako druhá.

    OdpovědětVymazat
  2. Opravdu krásné hvězdičky, které ocení nejne anděl   Už jsem se taky pustila do perníčků, ale bílkovou polevu jsem pro lenost vypustila úplně a perníčky zdobila půlkou vlašského ořechu. Ty tvoje jsou o moc hezčí

    OdpovědětVymazat
  3. Chvilku jsem si říkala, co se mi na těch hvězdičkách zdá divné. Potom mi došlo, že je mamka zařadila k rizikovým tvarům a nikdy jsme je vlastně nepekli. Takže jedinou možností je kreslit vločky na kolečka.

    OdpovědětVymazat
  4. Nádhera! Závidím tu trpělivost při zdobení. Jsou jedna jako druhá
    Přeji Ti pěkný adventní čas
    P.

    OdpovědětVymazat
  5. [2]: Radši jsem se na anděla neptala   . Tvé perníčky jsou určitě moc hezké.  

    OdpovědětVymazat
  6. [3]: Moje maminka se také měla riziková protiopatření - při pečení vánočního cukroví.

    OdpovědětVymazat
  7. [4]: Zdobení ještě šlo. Horší bylo balení do sáčků, každou hvězdičku zvlášť! No jo, když jsem to ale slíbila. Moje trpělivost? Už 14 dní na sestavení čekají dvě perníkové chaloupky. Chudinky, snad se dočkají do vánoc   !

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

První toffosoutěž - o krajovou kuchařku

Ti, kteří občas navštěvují můj blog, vědí, že se snažím zaznamenat a uchovat recepty na jídla, která nám vařila chalupská babička . Teď už mám práci hodně ulehčenou, s recepty z tohoto kraje byla Nakladatelstvím Českého lesa vydaná kuchařka. "Tradiční jídla česko-bavorského příhraničí" sepsal ředitel Muzea Chodska  pan Josef Nejdl. Chcete vědět, jak se vaří kyselka, herbstmilchsuppe, píprlák, klokány, vošouchy, rýpl, praskokrky, pískorky, sterz, schwammerpichelsteiner, liščí žrádlo, kucmoch, basáky, bacány, maltošny, obazda ?    Nesmím zapomenou na tradiční chodské koláče z horního i dolního Chodska. (Fotografie exkluzivně od Martina  .) O jeden výtisk této kuchařky můžete teď soutěžit u mě na blogu. Stačí jen odpovědět v komentáři k tomuto článku na jednoduchou otázku: "Které jídlo Vám zaručeně připomene vaše dětství nebo prázdniny u babičky?" Odpovídat můžete do 30. 6. 2010.   Při vyplňování odpovědního komentáře nezapomeňte uvést...

Pražma pečená v troubě

  Ahoj, milí čtenáři! Dnes vám chci ukázat, jak si připravit jednoduché a chutné jídlo z pražmy, kterou jsem našel v akci v supermarketu. Pražma je druh mořské ryby, která má bílé maso a jemnou chuť. Je bohatá na bílkoviny, omega-3 mastné kyseliny a vitamíny. A navíc je velmi snadná na přípravu!   Potřebujete:   - 1 pražmu (asi 1 kg) - 4 mrkve - 2 cibule - 1 svazek petržele - 2 lžičky římského kmínu - sůl, pepř, olivový olej   Postup:   1. Troubu předehřejte na 180 °C. Pražmu omyjte, osušte a vykuchejte. Pokud chcete, můžete ji nechat vykuchat v obchodě, ale já si to rád dělám sám. Je to taková relaxace, když si pohrávám s rybími vnitřnostmi. 😂 2. Mrkev oloupejte a nakrájejte na kolečka. Cibuli oloupejte a nakrájejte na půlkolečka. Petržel nakrájejte nahrubo. Všechnu zeleninu smíchejte v míse a osolte, opepřete a přidejte římský kmín. Římský kmín dodá jídlu zajímavou chuť a vůni, ale pokud ho nemáte rádi, můžete ho vynechat nebo nahr...

Jahodový retro koláč

  Představuji Vám můj comfort food. Můj narozeninový dort, který jsem dostávala jako malá k narozeninám. Měla jsem tu prvorozenou výsadu, že první domácí jahody šly na můj narozeninový cake. Na konci června. Před tolika lety totiž ještě nefungovalo globální oteplení a jahody dozrávaly až v druhé červnové polovině měsíce. Vždycky jsem se na dort těšila a nikdy jsem nebyla zklamaná. Z čeho by dnešní děti asi byly překvapené, bylo to, že narozeniny jsme slavili bez dárků, všichni společně u stolu, "jen" u dortu a u konvice černého čaje s cukrem a citrónem, podávaném ve slavnostním čajovém servisu. Byl to křehký porcelán s bílým žebrováním a zdobily ho jemné, žluté kvítky s červeným středem a s lehkým zeleným stonkem. Tvoří ho oblíbený osmdesátkový recept na piškot nastavovaný horkou vodou. A místo želatiny, která, myslím, v té době nebyla v dostatečném množství na pultech sámošek, nebo konzumů, chytré, české hospodyňky vymyslely náhradu uvařenou z pudinku. Pudinkový rosol.   Piš...