Zelí nakrájené na čtverečky, podle tvaru použitých těstovin. Vařím podle babičky z Chalup. Pokud použijete nudle, nebo dokonce špagety, nakrájejte zelí na proužky.
Potřebuji:
polovinu menší hlávky čerstvého zelí,
1 balení těstovin - 400 - 500 g - flíčků, nudlí, nebo špaget,
100 g slaniny nebo uzeného špeku,
sůl, pepř.
Slanina dodá zelí příjemnou vůni. Babička jí v receptu nepoužívala, ale já si tuto inovaci neodpustím - díky mým masožravcům.
Slaninu nakrájím na kostičky a na pánvi jí opeču do zlatova. Při přípravě nejraději používám zcela nešumavský wok - další ústupek od původního receptu díky moderní kuchyni. To už mám ústupky dva a tím raději končím.
Na vyškvařenou slaninu přihodím nakrájené zelí a za stálého obracení a promíchávání na woku opékám i zelí. Nejprve zprudka, po 10 minutách osolím, zmírním plamen a pokračuji v opékání dalších 15 minut. Dokud zelí stejnoměrně nezhnědne. Nesmí se však připálit, to by mu zůstala nepříjemná hořká chuť.
Flíčky, nudle nebo špagety uvařím podle návodu a přidám k opečenému zelí. Chvíli restuji společně, aby se chutě spojili. Podle potřeby osolím, každý si okoření svojí porci sám, podle chuti jen mletým pepřem.
Možná někdo tento recept nazývá šumavské zelí, nebo šumavské nudle. Pro mě to jsou naše nudle Chalupské.
Zdravím, hned na začátku musím pochválit Váš krásný blog, před pár měsíci jsem ho náhodou objevila a teď už pravidelně brouzdám...! Tento recept znám jako "sléžky"(maďarští a slovenští předkové...) Těstovinky dělám domácí a jídlo má vždy úspěch. Moc děkuji za připomenutí a za inspiraci, zítra nachystám k večeři, k obědu né(ale jen protože v ledničce odpočívá roštěná... Hezký večer.
OdpovědětVymazat[1]: To jsem opravdu zapoměla (i když jsem tuto zmínku chtěla uvést), že nejlepší je vyrobit si vlastní, domácí těstoviny. Jídlo má hned opravdu jiný rozměr. Takže to mám třetí odchylku od babiččina receptu.
OdpovědětVymazatTak sléžky - baví mě, že taková ta jednoduchá, chudá, levná jídla mají co kraj - jiný název. Občas se o ně strhnou internetové strkanice.
Děkuji tvé za návštěvy. Hezký svátek .
V naší rodině se dělá podobné zelí s těstovinami tzv. klatovské, podle (pra)babičky tam žijící. Zelí se praží na sádle s pepřem, solí a paprikou - je to též vynikající.
OdpovědětVymazat[3]: A ještě kousek od Klatov, k hranicím a to je kraj mého srdce! Těší mě, že máme stejné chutě!
OdpovědětVymazatZdravim z Francie
OdpovědětVymazatToto dela obcas moje mamka a to ja moc rada!
Asi si to po navratu objednam
[5]: Zdravím do Francie a přemýšlím o kokotkách!
OdpovědětVymazatTohle jídlo dělávala babička na chalupě. Sice byla z Jižní Moravy, ale tohle jídlo mi chutnalo bez ohledu na kraj původu. Díky za jeho připomenutí. Udělám ho manželce, ať si na chvíli odpočine od italských těstovinových receptů ;)Ta slanina vypadá nádherně ;) Zdravím dietology :)))
OdpovědětVymazat[7]: Těžko říct, který kraj je původem. Stejná nebo podobná chudá jídla se objevují ve všech krajích naší země. A byla by škoda na ně zapomenout.
OdpovědětVymazatJá to ochutnala a je to vynikající!
OdpovědětVymazatNavíc, ta fotka č. 2 nemá chybu
P.
[9]: Řekla bych, že jsou hodně jedlé!
OdpovědětVymazatvynikající !!! výborný recept, když nevím, co se zbytkem zelí (jde to i s červeným). dělala jsem domácí fleky a nemělo to chybu. a ta slaninka je tam opravdu skvělá.
OdpovědětVymazat[11]: Domácí suroviny opravdu nemají chybu! Díky za komentář.
OdpovědětVymazat