Přeskočit na hlavní obsah

Nudle se zelím

Zelí nakrájené na čtverečky, podle tvaru použitých těstovin. Vařím podle babičky z Chalup. Pokud použijete nudle, nebo dokonce špagety, nakrájejte zelí na proužky.

Potřebuji:
polovinu menší hlávky čerstvého zelí,
1 balení těstovin - 400 - 500 g - flíčků, nudlí, nebo špaget,
100 g slaniny nebo uzeného špeku,
sůl, pepř.


Slanina dodá zelí příjemnou vůni. Babička jí v receptu nepoužívala, ale já si tuto inovaci neodpustím - díky mým masožravcům.


Slaninu nakrájím na kostičky a na pánvi jí opeču do zlatova. Při přípravě nejraději používám zcela nešumavský wok - další ústupek od původního receptu díky moderní kuchyni. To už mám ústupky dva a tím raději končím.


Na vyškvařenou slaninu přihodím nakrájené zelí a za stálého obracení a promíchávání na woku opékám i zelí. Nejprve zprudka, po 10 minutách osolím, zmírním plamen a pokračuji v opékání dalších 15 minut. Dokud zelí stejnoměrně nezhnědne. Nesmí se však připálit, to by mu zůstala nepříjemná hořká chuť.


Flíčky, nudle nebo špagety uvařím podle návodu a přidám k opečenému zelí. Chvíli restuji společně, aby se chutě spojili. Podle potřeby osolím, každý si okoření svojí porci sám, podle chuti jen mletým pepřem.


Možná někdo tento recept nazývá šumavské zelí, nebo šumavské nudle. Pro mě to jsou naše nudle Chalupské.

Komentáře

  1. Zdravím, hned na začátku musím pochválit Váš krásný blog, před pár měsíci jsem ho náhodou objevila a teď už pravidelně brouzdám...! Tento recept znám jako "sléžky"(maďarští a slovenští předkové...) Těstovinky dělám domácí a jídlo má vždy úspěch. Moc děkuji za připomenutí a za inspiraci, zítra nachystám k večeři, k obědu né(ale jen protože v ledničce odpočívá roštěná... Hezký večer.

    OdpovědětVymazat
  2. [1]: To jsem opravdu zapoměla (i když jsem tuto zmínku chtěla uvést), že nejlepší je vyrobit si vlastní, domácí těstoviny. Jídlo má hned opravdu jiný rozměr. Takže to mám třetí odchylku od babiččina receptu.
    Tak sléžky - baví mě, že taková ta jednoduchá, chudá, levná jídla mají co kraj - jiný název. Občas se o ně strhnou internetové strkanice.
    Děkuji tvé za návštěvy. Hezký svátek .

    OdpovědětVymazat
  3. V naší rodině se dělá podobné zelí s těstovinami tzv. klatovské, podle (pra)babičky tam žijící. Zelí se praží na sádle s pepřem, solí a paprikou - je to též vynikající.

    OdpovědětVymazat
  4. [3]: A ještě kousek od Klatov, k hranicím a to je kraj mého srdce! Těší mě, že máme stejné chutě!

    OdpovědětVymazat
  5. Zdravim z Francie
    Toto dela obcas moje mamka a to ja moc rada!
    Asi si to po navratu objednam

    OdpovědětVymazat
  6. [5]: Zdravím do Francie a přemýšlím o kokotkách!

    OdpovědětVymazat
  7. Tohle jídlo dělávala babička na chalupě. Sice byla z Jižní Moravy, ale tohle jídlo mi chutnalo bez ohledu na kraj původu. Díky za jeho připomenutí. Udělám ho manželce, ať si na chvíli odpočine od italských těstovinových receptů ;)Ta slanina vypadá nádherně ;) Zdravím dietology :)))

    OdpovědětVymazat
  8. [7]: Těžko říct, který kraj je původem. Stejná nebo podobná chudá jídla se objevují ve všech krajích naší země. A byla by škoda na ně zapomenout.

    OdpovědětVymazat
  9. Já to ochutnala a je to vynikající!
    Navíc, ta fotka č. 2 nemá chybu
    P.

    OdpovědětVymazat
  10. [9]: Řekla bych, že jsou hodně jedlé!

    OdpovědětVymazat
  11. vynikající !!! výborný recept, když nevím, co se zbytkem zelí (jde to i s červeným). dělala jsem domácí fleky a nemělo to chybu. a ta slaninka je tam opravdu skvělá.

    OdpovědětVymazat
  12. [11]: Domácí suroviny opravdu nemají chybu! Díky za komentář.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

První toffosoutěž - o krajovou kuchařku

Ti, kteří občas navštěvují můj blog, vědí, že se snažím zaznamenat a uchovat recepty na jídla, která nám vařila chalupská babička . Teď už mám práci hodně ulehčenou, s recepty z tohoto kraje byla Nakladatelstvím Českého lesa vydaná kuchařka. "Tradiční jídla česko-bavorského příhraničí" sepsal ředitel Muzea Chodska  pan Josef Nejdl. Chcete vědět, jak se vaří kyselka, herbstmilchsuppe, píprlák, klokány, vošouchy, rýpl, praskokrky, pískorky, sterz, schwammerpichelsteiner, liščí žrádlo, kucmoch, basáky, bacány, maltošny, obazda ?    Nesmím zapomenou na tradiční chodské koláče z horního i dolního Chodska. (Fotografie exkluzivně od Martina  .) O jeden výtisk této kuchařky můžete teď soutěžit u mě na blogu. Stačí jen odpovědět v komentáři k tomuto článku na jednoduchou otázku: "Které jídlo Vám zaručeně připomene vaše dětství nebo prázdniny u babičky?" Odpovídat můžete do 30. 6. 2010.   Při vyplňování odpovědního komentáře nezapomeňte uvést...

Pražma pečená v troubě

  Ahoj, milí čtenáři! Dnes vám chci ukázat, jak si připravit jednoduché a chutné jídlo z pražmy, kterou jsem našel v akci v supermarketu. Pražma je druh mořské ryby, která má bílé maso a jemnou chuť. Je bohatá na bílkoviny, omega-3 mastné kyseliny a vitamíny. A navíc je velmi snadná na přípravu!   Potřebujete:   - 1 pražmu (asi 1 kg) - 4 mrkve - 2 cibule - 1 svazek petržele - 2 lžičky římského kmínu - sůl, pepř, olivový olej   Postup:   1. Troubu předehřejte na 180 °C. Pražmu omyjte, osušte a vykuchejte. Pokud chcete, můžete ji nechat vykuchat v obchodě, ale já si to rád dělám sám. Je to taková relaxace, když si pohrávám s rybími vnitřnostmi. 😂 2. Mrkev oloupejte a nakrájejte na kolečka. Cibuli oloupejte a nakrájejte na půlkolečka. Petržel nakrájejte nahrubo. Všechnu zeleninu smíchejte v míse a osolte, opepřete a přidejte římský kmín. Římský kmín dodá jídlu zajímavou chuť a vůni, ale pokud ho nemáte rádi, můžete ho vynechat nebo nahr...

Jahodový retro koláč

  Představuji Vám můj comfort food. Můj narozeninový dort, který jsem dostávala jako malá k narozeninám. Měla jsem tu prvorozenou výsadu, že první domácí jahody šly na můj narozeninový cake. Na konci června. Před tolika lety totiž ještě nefungovalo globální oteplení a jahody dozrávaly až v druhé červnové polovině měsíce. Vždycky jsem se na dort těšila a nikdy jsem nebyla zklamaná. Z čeho by dnešní děti asi byly překvapené, bylo to, že narozeniny jsme slavili bez dárků, všichni společně u stolu, "jen" u dortu a u konvice černého čaje s cukrem a citrónem, podávaném ve slavnostním čajovém servisu. Byl to křehký porcelán s bílým žebrováním a zdobily ho jemné, žluté kvítky s červeným středem a s lehkým zeleným stonkem. Tvoří ho oblíbený osmdesátkový recept na piškot nastavovaný horkou vodou. A místo želatiny, která, myslím, v té době nebyla v dostatečném množství na pultech sámošek, nebo konzumů, chytré, české hospodyňky vymyslely náhradu uvařenou z pudinku. Pudinkový rosol.   Piš...