Přeskočit na hlavní obsah

Quiche, žampiónový s pórkem


Podzimní lesní úroda se nekoná, letos jsme o ní ochuzeni. V lese ani houbičky. A tak si svojí houbařskou vášeň zcela konzumně nahrazuji baleným táckem žampiónů. Bude rychlá večeře, protože do košíku přihazuji hotové, dokonce vyválené listové těsto. A využívám domácí zásoby sýrů.

Na náplň quiche potřebuji:
asi 20 dkg žampionů,
1 velký pórek - a z něj jen polovinu, tu křehkou, bílou,
asi 10 dkg anglické slaniny,
asi 15 dkg mozzarelly,
a 5 dkg sýru s chutí ementál - v mém případě značka Grünländer,
2 lžíce kysané smetany,
2 žloutky a dvě celá vejce,
sůl a čerstvě mletý pepř.

Jeden žampiónový klobouček, pár plátků krájených žampiónů a pár proužků anglické slaniny na ozdobu.

Na korpus mám koupené hotové těsto od Wewalky. Stojí za to, vytvořit si vlastní, křehké těsto. Opravdu skvělé je toto z praktického kulinária (jen vynechejte cukr), příznivce zdravé výživy potěší Terezčino z celozrnné mouky.
Další zdravou variantu ze špaldové mouky najdete u Dolce Vity.

Těsto mám tedy hotové, vrhám se na přípravu náplně. Na lžíci olivového oleje a plátku másla osmahnu očištěné žampiony, nakrájené na plátky. Pro masožravce přidám na proužky nakrájenou anglickou slaninu. Pár proužků slaniny i pár výstavních plátků žampionů si schovám na konečnou ozdobu quiche.
Až žampiony zavoní a dostanou hnědou barvu, přidám rozpůlený, omytý pórek, nakrájený na silnější špalíčky. Chvíli společně restuji, mírně osolím, aby pórek změkl. A nechám vychladnout.

Nastrouhám - na struhadle na široké slzičky - oba druhy sýrů. Smíchám s kysanou smetanou a se žloutky i s celými vejci. Přidám vychladlou směs z pánve. Kořením jen solí a čerstvě mletým pepřem. Chci zachovat jen jemnou, houbovou chuť žampiónů.


Náplní plním předpečený korpus z listového těsta. A zdobím - jemně do náplně přitlačím houbové plátky. Klobouček žampionu si můžete naplnit vším, co vás jako překvapení napadne.
Celý quiche jsem zapekla při 180°C do zatuhnutí náplně - asi 20 minut.
Hotovo. Dobrou chuť (stejně byl lepší druhý den ráno ;-)).

Komentáře

  1. Krásný koláček. Vynechám slaninu a brzy si na něj také pochutnáme. Ale přiznám se bez mučení - o domácí těsto se ani nebudu pokoušet a ani s vyvalováním se nebudu zabývat ))

    OdpovědětVymazat
  2. Marie, já se bez lesních hub musím obejít už hodně dlouho (roky!), takže mám pro Tvé zklamání zvlášť velké pochopení.  Ale co!  Žampiony mají taky své kouzlo a ve slaném koláči budou chutnat stejně dobře, ne-li líp.Dokonce vyválené lístkové těsto?  Tomu říkám "fast food", jaké si dám kdykoli! :o)

    OdpovědětVymazat
  3. Tak ten vypadá nádherně! Lesní houby si pro letošek musím taky odpustit, ale tenhle koláček vypadá i s žampiony naprosto mistrovsky... K tomu skleničku bílého vína, mňam.

    OdpovědětVymazat
  4. [1]: Myslela jsem, že bez slaniny by ti mohl padnout do oka .

    OdpovědětVymazat
  5. [2]: Lepší než listové těsto by bylo křehké těsto od Wewalky, také vyválené ale přímo do kruhu - takže přesně "pasuje" na koláčovou formu. To jsem však v našem "supermarketunejdražšímvestředníevropě" objevila a koupila jen jedenkrát. Listové těsto a těsto na pizzu mají běžně.

    OdpovědětVymazat
  6. Máš pravdu, mňam. Snažila jsem se tu jemnou, houbovou vůni žampionů nepřebýt ostatními surovinami a vyšlo to. Koláč voněl houbově.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

První toffosoutěž - o krajovou kuchařku

Ti, kteří občas navštěvují můj blog, vědí, že se snažím zaznamenat a uchovat recepty na jídla, která nám vařila chalupská babička . Teď už mám práci hodně ulehčenou, s recepty z tohoto kraje byla Nakladatelstvím Českého lesa vydaná kuchařka. "Tradiční jídla česko-bavorského příhraničí" sepsal ředitel Muzea Chodska  pan Josef Nejdl. Chcete vědět, jak se vaří kyselka, herbstmilchsuppe, píprlák, klokány, vošouchy, rýpl, praskokrky, pískorky, sterz, schwammerpichelsteiner, liščí žrádlo, kucmoch, basáky, bacány, maltošny, obazda ?    Nesmím zapomenou na tradiční chodské koláče z horního i dolního Chodska. (Fotografie exkluzivně od Martina  .) O jeden výtisk této kuchařky můžete teď soutěžit u mě na blogu. Stačí jen odpovědět v komentáři k tomuto článku na jednoduchou otázku: "Které jídlo Vám zaručeně připomene vaše dětství nebo prázdniny u babičky?" Odpovídat můžete do 30. 6. 2010.   Při vyplňování odpovědního komentáře nezapomeňte uvést...

Pražma pečená v troubě

  Ahoj, milí čtenáři! Dnes vám chci ukázat, jak si připravit jednoduché a chutné jídlo z pražmy, kterou jsem našel v akci v supermarketu. Pražma je druh mořské ryby, která má bílé maso a jemnou chuť. Je bohatá na bílkoviny, omega-3 mastné kyseliny a vitamíny. A navíc je velmi snadná na přípravu!   Potřebujete:   - 1 pražmu (asi 1 kg) - 4 mrkve - 2 cibule - 1 svazek petržele - 2 lžičky římského kmínu - sůl, pepř, olivový olej   Postup:   1. Troubu předehřejte na 180 °C. Pražmu omyjte, osušte a vykuchejte. Pokud chcete, můžete ji nechat vykuchat v obchodě, ale já si to rád dělám sám. Je to taková relaxace, když si pohrávám s rybími vnitřnostmi. 😂 2. Mrkev oloupejte a nakrájejte na kolečka. Cibuli oloupejte a nakrájejte na půlkolečka. Petržel nakrájejte nahrubo. Všechnu zeleninu smíchejte v míse a osolte, opepřete a přidejte římský kmín. Římský kmín dodá jídlu zajímavou chuť a vůni, ale pokud ho nemáte rádi, můžete ho vynechat nebo nahr...

Jahodový retro koláč

  Představuji Vám můj comfort food. Můj narozeninový dort, který jsem dostávala jako malá k narozeninám. Měla jsem tu prvorozenou výsadu, že první domácí jahody šly na můj narozeninový cake. Na konci června. Před tolika lety totiž ještě nefungovalo globální oteplení a jahody dozrávaly až v druhé červnové polovině měsíce. Vždycky jsem se na dort těšila a nikdy jsem nebyla zklamaná. Z čeho by dnešní děti asi byly překvapené, bylo to, že narozeniny jsme slavili bez dárků, všichni společně u stolu, "jen" u dortu a u konvice černého čaje s cukrem a citrónem, podávaném ve slavnostním čajovém servisu. Byl to křehký porcelán s bílým žebrováním a zdobily ho jemné, žluté kvítky s červeným středem a s lehkým zeleným stonkem. Tvoří ho oblíbený osmdesátkový recept na piškot nastavovaný horkou vodou. A místo želatiny, která, myslím, v té době nebyla v dostatečném množství na pultech sámošek, nebo konzumů, chytré, české hospodyňky vymyslely náhradu uvařenou z pudinku. Pudinkový rosol.   Piš...