Přeskočit na hlavní obsah

Ratatouille a tajemství věčné štíhlosti

Francouzky netloustnou. Pěkný název pro knihu. Možná jsem čekala humornou knihu plnou, možná štíhlou, s nadhledem. Možná ala Halina. Nadnesené fejetony o boji s nadbytečnými kily hubených a šik francouzských žen. Můj první nápad? Skvělý dárek pro Markétu, pro kterou je Francie a Paříž snem a láskou. Název knihy k tomu svádí.
Narazila jsem na knihu, která je návodem pro zdravý životní styl a domácí vaření. Tu věnovat hubené a super štíhlé Markétce? Absolutně mimo. To samé si myslím o českých kuchařkách, málo která svojí rodinu odbývá polotovary, nebo průmyslnými omáčkami, polévkami v sáčku. S domácí kuchyní na tom v Čechách nejsme vůbec špatně, pokud porovnávám své okolí, zkušenosti svých známých ze cest do zahraničí a v ne poslední řadě TV pořady o "hubnutí." V Čechám jsme více - méně "prožraní," za hranicemi nedokáží vykouzlit šťávu, nebo sos bez použití průmyslového sáčku. Samozřejmě to může být "TV masírka a přehánění pro zvýšení sledovanosti."
Jaká myšlenka se mi zdá v knize nejdůležitější? Používání sezónních potravin v příslušném ročním období. Možná v globálně propojeném světě, ve kterém jsou všechy možné druhy ovoce a zeleniny po celý rok na trhu, brzy ztratíme přehled a náš zdravý selský rozum.
Ale konec mudrování, do oka mi padl recept, jednoduchý, jako stvořený pro aktuální zeleninu a …. pomalé vaření. Sólo stvořené pro můj pomalý hrnec.

Zeleninový guláš - ratatouille - pro 12 porcí potřebujete:
1,5 kg rajčat,
1,5 kg cukety,
1,5 kg lilku,
12 stroužků česneku,
1 svazek petrželky nebo bazalky,
sůl a čerstvě namletý pepř,
2 polévkové lžíce panenského oleje,
čerstvě nasekanou petrželku nebo bazalku na ozdobení.

Omytá rajčata, cukety a lilek nakrájejte na silné plátky. Ve velkém polévkovém hrnci na sebe vrstvěte zeleninu v následujícím pořadí: lilek, rajčata, cuketa. Mezi jednotlivé vrstvy vkládejte stroužky česneku a snítky petržele nebo bazalky. Ochuťte solí a pepřem.


Duste pod pokličkou na velmi mírném plameni, dokud zelenina nezměkne. Asi 2 až 2,5 hodiny. V pomalém hrnci po ten samý čas na stupni high.




Nechte vychladnout a za dvacet minut podávejte. Dochuťte, přidejte trochu olivového oleje a dostatek čerstvě nasekané petrželky nebo bazalky.

Recept jsem vyzkoušela v menším množství: 300 g rajčat, 300 g cuket a 300 g lilku. Opravdu není třeba podlévat ani kapkou vody.

Nejpřekvapivější je lahodná, přírodní a koncentrovaná chuť "vývaru" ze zeleniny.


A víte - p r o č F r a n c o u z k y n e t l o u s t n o u ?

Francouzky jedí mnohem více ovoce.
Francouzky milují chléb a neumí si představit svůj život bez sacharidů.
Francouzky nejedí produkty bez tuku, bez cukru apod. - zkrátka nic, co bylo uměle zbaveno své přirozené chuti. Raději si dopřejí střídmou porci nefalšované kvality.
Francouzky zbožňují čokoládu, zejména tu tmavou, mírně nahořklou a sametové konzistence, co voní po oříškách.
Francouzky vnímají, co jedí, všemi pěti smysly, takže jim méně připadá více.
Francouzky se snaží, aby každý týden zachovaly vyvážený poměr mezi příjmem jídla a pití a pohybem.
Francouzkám se stává, že sejdou z vytyčené cesty, ale vždy se na ní zase vrátí, neboť takové případy považují za dočasné výkyvy, nikoli za nutný konec svého snažení.
Francouzky se neváží příliš často, spíše se spoléhají na své dlaně a oči a také na to, jak se cítí v oblečení.
Francouzky si dávají tři jídla denně.
Francouzky ustavičně nesvačí.
Francouzky dbají na to, aby nikdy neměly hlad.
Francouzky dbají na to, aby se nikdy necítily přejedené.
Francouzky trénují chuťové pohárky své, ale také svých dětí a to již od útlého věku.
Francouzky ctí rituály spojené s jednotlivým denními jídly a nikdy nejí vestoje, za pochodu ani u televize.
Francouzky se moc nedívají na televizi.
Francouzky mnohdy ani nemají, na co by se v televizi dívaly.
Francouzky jedí a podávají sezónní potraviny, umí totiž ocenit jejich chuť a hodnotu. Vědí, že co je dostupné, není vždy kvalitní.
Francouzky rády objevují nové chutě a stále experimentují s bylinkami, kořením a citrusovými šťávami, díky nimž proměňují známé pokrmy ve zdánlivě úplně nové.
Francouzky se snaží vystříhat extrémních teplot konzumovaných pokrmů. Ovoce a zeleninu si dopřávají v pokojové teplotě, kdy doslova překypují chutí. Totéž platí o vodě.
Francouzky nemají v oblibě tvrdý alkohol.
Francouzky si pravidelně dopřávají víno, ovšem k jídlu a vždy jen jednu sklenku (možná dvě).
Francouzky "ujíždějí" na šampaňském - dávají si ho místo aperitivu a jen tak k jídlu. Klidně si otevřou láhev kdykoli, nečekají na zvláštní příležitost.
Francouzky pijí vodu a to v průběhu celého dne.
Francouzky pečlivě volí, které požitky si dopřejí a jak je vykompenzují. Uvědomují si, že i drobné změny (jak ve smyslu povolení, tak i přitažení pomyslné uzdy) mají velký význam a že v dospělém věku si zodpovídáme samy za dodržování vyvážené životosprávy.
Francouzky velmi rády nakupují na tržištích.
Francouzky si dopředu plánují, co uvaří a i doma pojímají jednotlivá denní jídla jako sled několika menších chodů.
Francouzky vědí, že stravování doma může mít stejný šmrnc jako stravování v restauraci.
Francouzky se rády baví doma.
Francouzky chodí všude pěšky, je-li to možné.
Francouzky jdou vždy raději po schodech, než jedou výtahem, je-li to možné.
Francouzky se hezky obléknou, i když jdou jen vynést smetí (člověk nikdy neví).
Francouzky mají svou hlavu a nenásledují masové trendy.
Francouzky zbožňují módu.
Francouzky vědí, že skvělý účes, láhev šampaňského a parfém božské vůně umí zázraky.
Francouzky vědí, že s láskou přichází štíhlost.
Francouzky se vyhýbají všemu, co stojí hodně námahy a přináší málo radosti.
Francouzky si moc rády chodí posedět do kavárny - milují ten čas, kdy nic nedělají, jen si vychutnávají to kouzlo okamžiku.
Francouzky se rády smějí.
Francouzky jedí pro radost.
Francouzky nedrží diety.
Francouzky netloustnou."

Komentáře

  1. O té knize jsem slyšela ))
    Máš krásný mini-kastrůlek...
    P.

    OdpovědětVymazat
  2. [1]: Ten je z jediného kompletního jídelního servisu, který máme :) Nadčasový vitral, mám ho moc ráda.

    OdpovědětVymazat
  3. Opravdu úžasná kniha přečetla jsem ji za den , ale teprve před týdnem tak zatím nemůžu posodit zda rady francouzek fungují, ale věřím že ano !!!

    OdpovědětVymazat
  4. [3]: Jano, jestli teď žiješ po francouzsku, dej mi vědět o výsledcích . Bon apetit!

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

První toffosoutěž - o krajovou kuchařku

Ti, kteří občas navštěvují můj blog, vědí, že se snažím zaznamenat a uchovat recepty na jídla, která nám vařila chalupská babička . Teď už mám práci hodně ulehčenou, s recepty z tohoto kraje byla Nakladatelstvím Českého lesa vydaná kuchařka. "Tradiční jídla česko-bavorského příhraničí" sepsal ředitel Muzea Chodska  pan Josef Nejdl. Chcete vědět, jak se vaří kyselka, herbstmilchsuppe, píprlák, klokány, vošouchy, rýpl, praskokrky, pískorky, sterz, schwammerpichelsteiner, liščí žrádlo, kucmoch, basáky, bacány, maltošny, obazda ?    Nesmím zapomenou na tradiční chodské koláče z horního i dolního Chodska. (Fotografie exkluzivně od Martina  .) O jeden výtisk této kuchařky můžete teď soutěžit u mě na blogu. Stačí jen odpovědět v komentáři k tomuto článku na jednoduchou otázku: "Které jídlo Vám zaručeně připomene vaše dětství nebo prázdniny u babičky?" Odpovídat můžete do 30. 6. 2010.   Při vyplňování odpovědního komentáře nezapomeňte uvést...

Pražma pečená v troubě

  Ahoj, milí čtenáři! Dnes vám chci ukázat, jak si připravit jednoduché a chutné jídlo z pražmy, kterou jsem našel v akci v supermarketu. Pražma je druh mořské ryby, která má bílé maso a jemnou chuť. Je bohatá na bílkoviny, omega-3 mastné kyseliny a vitamíny. A navíc je velmi snadná na přípravu!   Potřebujete:   - 1 pražmu (asi 1 kg) - 4 mrkve - 2 cibule - 1 svazek petržele - 2 lžičky římského kmínu - sůl, pepř, olivový olej   Postup:   1. Troubu předehřejte na 180 °C. Pražmu omyjte, osušte a vykuchejte. Pokud chcete, můžete ji nechat vykuchat v obchodě, ale já si to rád dělám sám. Je to taková relaxace, když si pohrávám s rybími vnitřnostmi. 😂 2. Mrkev oloupejte a nakrájejte na kolečka. Cibuli oloupejte a nakrájejte na půlkolečka. Petržel nakrájejte nahrubo. Všechnu zeleninu smíchejte v míse a osolte, opepřete a přidejte římský kmín. Římský kmín dodá jídlu zajímavou chuť a vůni, ale pokud ho nemáte rádi, můžete ho vynechat nebo nahr...

Jahodový retro koláč

  Představuji Vám můj comfort food. Můj narozeninový dort, který jsem dostávala jako malá k narozeninám. Měla jsem tu prvorozenou výsadu, že první domácí jahody šly na můj narozeninový cake. Na konci června. Před tolika lety totiž ještě nefungovalo globální oteplení a jahody dozrávaly až v druhé červnové polovině měsíce. Vždycky jsem se na dort těšila a nikdy jsem nebyla zklamaná. Z čeho by dnešní děti asi byly překvapené, bylo to, že narozeniny jsme slavili bez dárků, všichni společně u stolu, "jen" u dortu a u konvice černého čaje s cukrem a citrónem, podávaném ve slavnostním čajovém servisu. Byl to křehký porcelán s bílým žebrováním a zdobily ho jemné, žluté kvítky s červeným středem a s lehkým zeleným stonkem. Tvoří ho oblíbený osmdesátkový recept na piškot nastavovaný horkou vodou. A místo želatiny, která, myslím, v té době nebyla v dostatečném množství na pultech sámošek, nebo konzumů, chytré, české hospodyňky vymyslely náhradu uvařenou z pudinku. Pudinkový rosol.   Piš...