Salát, samý salát... Po čem v zimě netrpělivě toužíme a kupujeme za drahé peníze. toho je v sezóně nadbytek a v lednici se mi kupí hlávka na hlávku. Znáte to? Studených salátů na všechny možné způsoby mám až nad hlavu. Proč si tedy neuvařit teplou polévku.
Vzpoměla jsem si, že jsem vloni zkoušela salátovou polévku se zeleným hráškem. Měla nádhernou zelenou barvu, ale recept se ztratil v propadlišti dějin....
Ale smetanou se nic nezkazí, alespoň ne u mě v rodině a proto se opět řídím intuicí.
Potřebujeme:
3 hlávky salátu (můžou být namíchané různé druhy),
1 větší cibule, máslo, olej a hladká mouka na cibulovou jíšku,
vývar nebo bujónovou kostku (asi 2 l),
200 - 250 ml smetany na vaření,
2 vejce.
Cibuli podusíme na plátku másla a trošce oleje do sklovita. Přihodíme opraný salát, nasekaný na drobné kousky a chvilku podusíme. Zasypeme 2 - 3mi lžicemi hladké mouky, zasmahneme a dolijeme vývarem.
Kdo má rád polévky husté, přidá i brambory nakrájené na malé kostky. Povaříme 20 minut. Nakonec vlijeme smetanu s rozkvedlanými vajíčky a zavaříme, dokud vejce neztuhnou. Dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem. Pro efekt servírování můžeme na talíři lehce zakápnout olivovým olejem.
Polévka má zajímavou, lehce špenátovou příchuť.
Pokud máte svůj oblíbený recept na špenátovou polévku, použijte jej, špenát nahraďte salátem. Bez přidání vajec se polévka se dá rozmixovat, masožravce potěšíte přidáním kostiček rozškvařené slaniny... Možností je nepřeberné množství ....
Na salát!!!
Komentáře
Okomentovat