Přeskočit na hlavní obsah

Salátová polévka

Salát, samý salát... Po čem v zimě netrpělivě toužíme a kupujeme za drahé peníze. toho je v sezóně nadbytek a v lednici se mi kupí hlávka na hlávku. Znáte to? Studených salátů na všechny možné způsoby mám až nad hlavu. Proč si tedy neuvařit teplou polévku.



Vzpoměla jsem si, že jsem vloni zkoušela salátovou polévku se zeleným hráškem. Měla nádhernou zelenou barvu, ale recept se ztratil v propadlišti dějin....
Ale smetanou se nic nezkazí, alespoň ne u mě v rodině a proto se opět řídím intuicí.

Potřebujeme:
3 hlávky salátu (můžou být namíchané různé druhy),
1 větší cibule, máslo, olej a hladká mouka na cibulovou jíšku,
vývar nebo bujónovou kostku (asi 2 l),
200 - 250 ml smetany na vaření,
2 vejce.


Cibuli podusíme na plátku másla a trošce oleje do sklovita. Přihodíme opraný salát, nasekaný na drobné kousky a chvilku podusíme. Zasypeme 2 - 3mi lžicemi hladké mouky, zasmahneme a dolijeme vývarem.



Kdo má rád polévky husté, přidá i brambory nakrájené na malé kostky. Povaříme 20 minut. Nakonec vlijeme smetanu s rozkvedlanými vajíčky a zavaříme, dokud vejce neztuhnou. Dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem. Pro efekt servírování můžeme na talíři lehce zakápnout olivovým olejem.


Polévka má zajímavou, lehce špenátovou příchuť.

Pokud máte svůj oblíbený recept na špenátovou polévku, použijte jej, špenát nahraďte salátem. Bez přidání vajec se polévka se dá rozmixovat, masožravce potěšíte přidáním kostiček rozškvařené slaniny... Možností je nepřeberné množství ....


Na salát!!!

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Pražma pečená v troubě

  Ahoj, milí čtenáři! Dnes vám chci ukázat, jak si připravit jednoduché a chutné jídlo z pražmy, kterou jsem našel v akci v supermarketu. Pražma je druh mořské ryby, která má bílé maso a jemnou chuť. Je bohatá na bílkoviny, omega-3 mastné kyseliny a vitamíny. A navíc je velmi snadná na přípravu!   Potřebujete:   - 1 pražmu (asi 1 kg) - 4 mrkve - 2 cibule - 1 svazek petržele - 2 lžičky římského kmínu - sůl, pepř, olivový olej   Postup:   1. Troubu předehřejte na 180 °C. Pražmu omyjte, osušte a vykuchejte. Pokud chcete, můžete ji nechat vykuchat v obchodě, ale já si to rád dělám sám. Je to taková relaxace, když si pohrávám s rybími vnitřnostmi. 😂 2. Mrkev oloupejte a nakrájejte na kolečka. Cibuli oloupejte a nakrájejte na půlkolečka. Petržel nakrájejte nahrubo. Všechnu zeleninu smíchejte v míse a osolte, opepřete a přidejte římský kmín. Římský kmín dodá jídlu zajímavou chuť a vůni, ale pokud ho nemáte rádi, můžete ho vynechat nebo nahradit jiným kořením. 3.

Pražma královská s pečenou zeleninou

Kdo mě zná, třeba i jen ze čtení mého blogu z minulosti, ten ví, že mám ráda na talíři ryby, mušle, slávky i kdejakou další, mořskou havěť (ne,  to není šťastný výraz, nejsem vodník, ani hastrman z pohádky Jana Drdy), mořské plody. Resuscituji svůj blog, protože mám za poslední dva měsíce více vjemů, možností a možná i sil pro další zdokumentování mých  experimentů v mé  kuchyni. A protože jsem dostala rybu. Pražmu královskou. Recept jsem si utvořila v hlavě, podle dalších surovin, o kterých jsem věděla, že mám doma v zásobě, podle chutí, které mi u nich navzájem fungují a už se mi osvědčily. Večer nezbylo moc času běžně  pracující ženy na  „haute cuisine.“   Do vykuchané ryby jsem vetřela dostatečné množství soli zvenku i do její břišní dutiny a nechala cca 15 minut odpočívat, než jsem si stihla připravit zeleninu, se kterou jsem pražmu hodlala péct společně na plechu v troubě. Troubu jsem začala rozehřívat na 200 °C. Oloupané mrkve a petržele jsem nakrájela na hranolky, pr

Uzený česnek

V našem Viet obchodě jsem narazila opět na něco. Pro mě nového. Uzený česnek. Země původu - Francie. Jedna palice za Kč 9,--. Slupky voní po kouři. Česnek sám o sobě v chuti ovlivněný není. Prostě, chutná česnekově, ani trochu kouřově. Jedinné, co jsem byla schopná ve vodách internetu vylovit za informace, bylo to, že uzením se pouze prodlužuje životnost česneku, uzením technologií teplého kouře po dobu sedmi dní se česnek konzervuje, chrání se tím při uskladnění proti plísním. Tak, jestli máte větší poznatky, nebo zkušenosti, směle sem s nimi do komentářů. Děkuji!