Přeskočit na hlavní obsah

Salátová polévka

Salát, samý salát... Po čem v zimě netrpělivě toužíme a kupujeme za drahé peníze. toho je v sezóně nadbytek a v lednici se mi kupí hlávka na hlávku. Znáte to? Studených salátů na všechny možné způsoby mám až nad hlavu. Proč si tedy neuvařit teplou polévku.



Vzpoměla jsem si, že jsem vloni zkoušela salátovou polévku se zeleným hráškem. Měla nádhernou zelenou barvu, ale recept se ztratil v propadlišti dějin....
Ale smetanou se nic nezkazí, alespoň ne u mě v rodině a proto se opět řídím intuicí.

Potřebujeme:
3 hlávky salátu (můžou být namíchané různé druhy),
1 větší cibule, máslo, olej a hladká mouka na cibulovou jíšku,
vývar nebo bujónovou kostku (asi 2 l),
200 - 250 ml smetany na vaření,
2 vejce.


Cibuli podusíme na plátku másla a trošce oleje do sklovita. Přihodíme opraný salát, nasekaný na drobné kousky a chvilku podusíme. Zasypeme 2 - 3mi lžicemi hladké mouky, zasmahneme a dolijeme vývarem.



Kdo má rád polévky husté, přidá i brambory nakrájené na malé kostky. Povaříme 20 minut. Nakonec vlijeme smetanu s rozkvedlanými vajíčky a zavaříme, dokud vejce neztuhnou. Dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem. Pro efekt servírování můžeme na talíři lehce zakápnout olivovým olejem.


Polévka má zajímavou, lehce špenátovou příchuť.

Pokud máte svůj oblíbený recept na špenátovou polévku, použijte jej, špenát nahraďte salátem. Bez přidání vajec se polévka se dá rozmixovat, masožravce potěšíte přidáním kostiček rozškvařené slaniny... Možností je nepřeberné množství ....


Na salát!!!

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

První toffosoutěž - o krajovou kuchařku

Ti, kteří občas navštěvují můj blog, vědí, že se snažím zaznamenat a uchovat recepty na jídla, která nám vařila chalupská babička . Teď už mám práci hodně ulehčenou, s recepty z tohoto kraje byla Nakladatelstvím Českého lesa vydaná kuchařka. "Tradiční jídla česko-bavorského příhraničí" sepsal ředitel Muzea Chodska  pan Josef Nejdl. Chcete vědět, jak se vaří kyselka, herbstmilchsuppe, píprlák, klokány, vošouchy, rýpl, praskokrky, pískorky, sterz, schwammerpichelsteiner, liščí žrádlo, kucmoch, basáky, bacány, maltošny, obazda ?    Nesmím zapomenou na tradiční chodské koláče z horního i dolního Chodska. (Fotografie exkluzivně od Martina  .) O jeden výtisk této kuchařky můžete teď soutěžit u mě na blogu. Stačí jen odpovědět v komentáři k tomuto článku na jednoduchou otázku: "Které jídlo Vám zaručeně připomene vaše dětství nebo prázdniny u babičky?" Odpovídat můžete do 30. 6. 2010.   Při vyplňování odpovědního komentáře nezapomeňte uvést...

Pražma pečená v troubě

  Ahoj, milí čtenáři! Dnes vám chci ukázat, jak si připravit jednoduché a chutné jídlo z pražmy, kterou jsem našel v akci v supermarketu. Pražma je druh mořské ryby, která má bílé maso a jemnou chuť. Je bohatá na bílkoviny, omega-3 mastné kyseliny a vitamíny. A navíc je velmi snadná na přípravu!   Potřebujete:   - 1 pražmu (asi 1 kg) - 4 mrkve - 2 cibule - 1 svazek petržele - 2 lžičky římského kmínu - sůl, pepř, olivový olej   Postup:   1. Troubu předehřejte na 180 °C. Pražmu omyjte, osušte a vykuchejte. Pokud chcete, můžete ji nechat vykuchat v obchodě, ale já si to rád dělám sám. Je to taková relaxace, když si pohrávám s rybími vnitřnostmi. 😂 2. Mrkev oloupejte a nakrájejte na kolečka. Cibuli oloupejte a nakrájejte na půlkolečka. Petržel nakrájejte nahrubo. Všechnu zeleninu smíchejte v míse a osolte, opepřete a přidejte římský kmín. Římský kmín dodá jídlu zajímavou chuť a vůni, ale pokud ho nemáte rádi, můžete ho vynechat nebo nahr...

Jahodový retro koláč

  Představuji Vám můj comfort food. Můj narozeninový dort, který jsem dostávala jako malá k narozeninám. Měla jsem tu prvorozenou výsadu, že první domácí jahody šly na můj narozeninový cake. Na konci června. Před tolika lety totiž ještě nefungovalo globální oteplení a jahody dozrávaly až v druhé červnové polovině měsíce. Vždycky jsem se na dort těšila a nikdy jsem nebyla zklamaná. Z čeho by dnešní děti asi byly překvapené, bylo to, že narozeniny jsme slavili bez dárků, všichni společně u stolu, "jen" u dortu a u konvice černého čaje s cukrem a citrónem, podávaném ve slavnostním čajovém servisu. Byl to křehký porcelán s bílým žebrováním a zdobily ho jemné, žluté kvítky s červeným středem a s lehkým zeleným stonkem. Tvoří ho oblíbený osmdesátkový recept na piškot nastavovaný horkou vodou. A místo želatiny, která, myslím, v té době nebyla v dostatečném množství na pultech sámošek, nebo konzumů, chytré, české hospodyňky vymyslely náhradu uvařenou z pudinku. Pudinkový rosol.   Piš...