Přeskočit na hlavní obsah

Svatovintířský dort

Tenhle dort pro mě byla výzva. Z práškové i plátkové želatiny jsem měla vítr, po nepodařeném pokusu, který jsme s švagrovou učinily na narozeninovém dortu pro neteř.... A marcipán jsem pro změnu nevyzkoušela vůbec.

Recept je zcela zbytečné přepisovat. Je autorkou podrobně a výstižně sepsán, varuje začátečníky (nebo želatinou a marcipánem nepolíbené,jako jsem já) v těch zásadních momentech přípravy dortu.


Svatovintířský dort, den 1.

Nejprve jsem upekla nizoučký korpus na dort, cca 3 centimetry vysoký. Pečení trvá jen chvilku, nejvýše 13 minut.


Nechala jsem ho vychladnout venku z formy. Připravila jsem si šlehačkový krém: ušlehala smetanu. Nabobtnanou plátkovou želatinu jsem rozpustila pro jistotu ve vodní lázni, smíchala se studeným mlékem a po částech vpravila do ušlehané šlehačky. Jako poslední jsem přidala strouhané lískové oříšky. Vychladlý korpus jsem vrátila do dortové formy.


Šlehačkovo - oříškovou náplň jsem navršila na korpus do formy. Uhladila a uložila do lednice ztuhnout. Pro dnešek máme hotovo.


Svatovintířský dort, den 2.

Nejprve jsem si podle dortové formy připravila papírovou šablonu (z pečícího papíru) na vyvalování marcipánu. Já, opatrná, pro jistotu...
Ztuhlý dort jsem opatrně objela nožem po obvodu formy, aby se uvolnil od obruby dortové formy. Pomocí dvou dlouhých nožů jsem jej přemístila na velký talíř.
Dva 100 g válečky marcipánu jsem spojila do sebe a vyválela na desce poprášené moučkovým cukrem. Po pár sekundách jsem marcipán přemístila na šablonu. Na potáhnutí celého dortu jsem vyválela marcipánovou placku tenoučkou tak, jako nudlové těsto na vlasové nudle. Co přesáhlo šablonu, jsem musela okrajovat a záplatovat tak nedoválené díry.


Pečící papír mi pak pomohl přenést marcipánový kabátek na dort:


Kabátek jsem upravila na míru dortu, zarovnala na bocích do záhybů a přesahy na talíři odkrojila. Tím jsem získala trošku materiálu navíc, abych z něj mohla vykrájet pár ozdob .


V celé své kráse:


Cituji autorku receptu:

"Dort se zdá být pracný, ale když ztratíte ostych před želatinou a naučíte se rovnoměrně vyvalovat (marcipán ne sebe :), je jeho příprava mnohem jednodušší než různých krémových a polevových monster. Také na zažívání je mnohem lehčí než dorty s máslovými krémy. Obzvlášť sofistikovaná je kombinace nesladké šlehačky, v níž vyniká chuť oříšků, a marcipánu, který je sám o sobě přeslazený, ale tady tak nepůsobí."

Lépe bych to nevyjádřila, ale můžu se pod to, podle své zkušenosti, podepsat.



Proč svatovintířský?


Jediný kostel na světě, zasvědcený svatému Vintíři, je v Dobré Vodě u Hartmanic.




Komentáře

  1. wow! sedím a koukám. a pak ještě tleskám a říkám si, že na těch marcipánových kabátcích přece jenom něco je a že vlastně nemám žádné konkrétní plány s tím zbytkem marcipánu, co je ve spíži... ;)

    OdpovědětVymazat
  2. [1]: Kabátek doporučuji dortu oblékat těsně před podáváním dortu. Já ho oblékla 3 hodiny před a marcipánová hmota na dortu mírně zvlhla od šlehačkového krému. To vlhnutí bude asi záviset na kvalitě marcipánu. Já měla 100g za 35 Kč z Hypernovy.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

První toffosoutěž - o krajovou kuchařku

Ti, kteří občas navštěvují můj blog, vědí, že se snažím zaznamenat a uchovat recepty na jídla, která nám vařila chalupská babička . Teď už mám práci hodně ulehčenou, s recepty z tohoto kraje byla Nakladatelstvím Českého lesa vydaná kuchařka. "Tradiční jídla česko-bavorského příhraničí" sepsal ředitel Muzea Chodska  pan Josef Nejdl. Chcete vědět, jak se vaří kyselka, herbstmilchsuppe, píprlák, klokány, vošouchy, rýpl, praskokrky, pískorky, sterz, schwammerpichelsteiner, liščí žrádlo, kucmoch, basáky, bacány, maltošny, obazda ?    Nesmím zapomenou na tradiční chodské koláče z horního i dolního Chodska. (Fotografie exkluzivně od Martina  .) O jeden výtisk této kuchařky můžete teď soutěžit u mě na blogu. Stačí jen odpovědět v komentáři k tomuto článku na jednoduchou otázku: "Které jídlo Vám zaručeně připomene vaše dětství nebo prázdniny u babičky?" Odpovídat můžete do 30. 6. 2010.   Při vyplňování odpovědního komentáře nezapomeňte uvést...

Pražma pečená v troubě

  Ahoj, milí čtenáři! Dnes vám chci ukázat, jak si připravit jednoduché a chutné jídlo z pražmy, kterou jsem našel v akci v supermarketu. Pražma je druh mořské ryby, která má bílé maso a jemnou chuť. Je bohatá na bílkoviny, omega-3 mastné kyseliny a vitamíny. A navíc je velmi snadná na přípravu!   Potřebujete:   - 1 pražmu (asi 1 kg) - 4 mrkve - 2 cibule - 1 svazek petržele - 2 lžičky římského kmínu - sůl, pepř, olivový olej   Postup:   1. Troubu předehřejte na 180 °C. Pražmu omyjte, osušte a vykuchejte. Pokud chcete, můžete ji nechat vykuchat v obchodě, ale já si to rád dělám sám. Je to taková relaxace, když si pohrávám s rybími vnitřnostmi. 😂 2. Mrkev oloupejte a nakrájejte na kolečka. Cibuli oloupejte a nakrájejte na půlkolečka. Petržel nakrájejte nahrubo. Všechnu zeleninu smíchejte v míse a osolte, opepřete a přidejte římský kmín. Římský kmín dodá jídlu zajímavou chuť a vůni, ale pokud ho nemáte rádi, můžete ho vynechat nebo nahr...

Jahodový retro koláč

  Představuji Vám můj comfort food. Můj narozeninový dort, který jsem dostávala jako malá k narozeninám. Měla jsem tu prvorozenou výsadu, že první domácí jahody šly na můj narozeninový cake. Na konci června. Před tolika lety totiž ještě nefungovalo globální oteplení a jahody dozrávaly až v druhé červnové polovině měsíce. Vždycky jsem se na dort těšila a nikdy jsem nebyla zklamaná. Z čeho by dnešní děti asi byly překvapené, bylo to, že narozeniny jsme slavili bez dárků, všichni společně u stolu, "jen" u dortu a u konvice černého čaje s cukrem a citrónem, podávaném ve slavnostním čajovém servisu. Byl to křehký porcelán s bílým žebrováním a zdobily ho jemné, žluté kvítky s červeným středem a s lehkým zeleným stonkem. Tvoří ho oblíbený osmdesátkový recept na piškot nastavovaný horkou vodou. A místo želatiny, která, myslím, v té době nebyla v dostatečném množství na pultech sámošek, nebo konzumů, chytré, české hospodyňky vymyslely náhradu uvařenou z pudinku. Pudinkový rosol.   Piš...