Tenhle dort pro mě byla výzva. Z práškové i plátkové želatiny jsem měla vítr, po nepodařeném pokusu, který jsme s švagrovou učinily na narozeninovém dortu pro neteř.... A marcipán jsem pro změnu nevyzkoušela vůbec.
Recept je zcela zbytečné přepisovat. Je autorkou podrobně a výstižně sepsán, varuje začátečníky (nebo želatinou a marcipánem nepolíbené,jako jsem já) v těch zásadních momentech přípravy dortu.
Svatovintířský dort, den 1.
Nejprve jsem upekla nizoučký korpus na dort, cca 3 centimetry vysoký. Pečení trvá jen chvilku, nejvýše 13 minut.
Nechala jsem ho vychladnout venku z formy. Připravila jsem si šlehačkový krém: ušlehala smetanu. Nabobtnanou plátkovou želatinu jsem rozpustila pro jistotu ve vodní lázni, smíchala se studeným mlékem a po částech vpravila do ušlehané šlehačky. Jako poslední jsem přidala strouhané lískové oříšky. Vychladlý korpus jsem vrátila do dortové formy.
Šlehačkovo - oříškovou náplň jsem navršila na korpus do formy. Uhladila a uložila do lednice ztuhnout. Pro dnešek máme hotovo.
Svatovintířský dort, den 2.
Nejprve jsem si podle dortové formy připravila papírovou šablonu (z pečícího papíru) na vyvalování marcipánu. Já, opatrná, pro jistotu...
Ztuhlý dort jsem opatrně objela nožem po obvodu formy, aby se uvolnil od obruby dortové formy. Pomocí dvou dlouhých nožů jsem jej přemístila na velký talíř.
Dva 100 g válečky marcipánu jsem spojila do sebe a vyválela na desce poprášené moučkovým cukrem. Po pár sekundách jsem marcipán přemístila na šablonu. Na potáhnutí celého dortu jsem vyválela marcipánovou placku tenoučkou tak, jako nudlové těsto na vlasové nudle. Co přesáhlo šablonu, jsem musela okrajovat a záplatovat tak nedoválené díry.
Pečící papír mi pak pomohl přenést marcipánový kabátek na dort:
Kabátek jsem upravila na míru dortu, zarovnala na bocích do záhybů a přesahy na talíři odkrojila. Tím jsem získala trošku materiálu navíc, abych z něj mohla vykrájet pár ozdob .
V celé své kráse:
Cituji autorku receptu:
"Dort se zdá být pracný, ale když ztratíte ostych před želatinou a naučíte se rovnoměrně vyvalovat (marcipán ne sebe :), je jeho příprava mnohem jednodušší než různých krémových a polevových monster. Také na zažívání je mnohem lehčí než dorty s máslovými krémy. Obzvlášť sofistikovaná je kombinace nesladké šlehačky, v níž vyniká chuť oříšků, a marcipánu, který je sám o sobě přeslazený, ale tady tak nepůsobí."
Lépe bych to nevyjádřila, ale můžu se pod to, podle své zkušenosti, podepsat.
Proč svatovintířský?
Jediný kostel na světě, zasvědcený svatému Vintíři, je v Dobré Vodě u Hartmanic.
V něm je osazen unikátní skleněný oltář a křížová cesta sklářky Vladěny Tesařové.
wow! sedím a koukám. a pak ještě tleskám a říkám si, že na těch marcipánových kabátcích přece jenom něco je a že vlastně nemám žádné konkrétní plány s tím zbytkem marcipánu, co je ve spíži... ;)
OdpovědětVymazat[1]: Kabátek doporučuji dortu oblékat těsně před podáváním dortu. Já ho oblékla 3 hodiny před a marcipánová hmota na dortu mírně zvlhla od šlehačkového krému. To vlhnutí bude asi záviset na kvalitě marcipánu. Já měla 100g za 35 Kč z Hypernovy.
OdpovědětVymazat