Přeskočit na hlavní obsah

Sacher Torte - SACHER

Chtěla jsem upéct bláznivý punk dort (vypadám jako hodná holka, ale v podstatě jsem vždy byla punkáč, jsem teprv v půli cesty) a ještě ve státních barvách, když je ten státní svátek. Myslela jsem, že by to bylo historicky ironické, na den založení Česko-slovenské republiky, která vznikla z drobící-se Rakousko- Uherské monarchie, péct oslavný dort ve státních barvách na základě echt rakouské receptury. Použila jsem červenou a modrou a vyšla mi z toho růžová a tyrkysová. Místo státního dortu mi vyšel punk Barbie - ovšem, kdyby toho punku Barbie byla schopná.Taky rovnou přiznám, že poleva se mi moc nepovedla, není podle mých představ hladká. A taky rovnou přiznám mou inspiraci PunkRockCakes. :-) Fotografii bych chtěla vystajlovat daleko lépe, ale - učím se fotit sama (pod laskavým a trpělivým dohledem pana fotografa). Tudíž tohle všechno je moje práce.


"Klasický kavárenský dort je opředený mnoha pověstmi a legendami o tajném receptu. Největším úskalím je poleva, na sacher totiž nepatří ani ganache, ani rozehřátá čokoláda... Přiblížit se originálu není snad né, ale rozhodně ne nemožné.
KORPUS:
hořká čokoláda 180 g,
změklé máslo 125 g + na vymazání formy,
moučkový cukr 125 g,
vejce 6 ks,
vanilkový extrakt 1 lžička,
cukr krystal 100 g,
hladká mouka 125 g,
sůl - špetka.
MERUŇKOVÁ GLAZURA:
meruňkový džem 400 g - měla jsem můj - vlastnoručně vařený a zavařený!,
rum 30 ml.
POLEVA:
voda 125 g,
cukr krystal 250 g,
hořská čokoláda 250 g.


Troubu předehřejte na 190 St.C, dortovou formu velmi lehce vymažte máslem a stěny i dno vyložte pečlivě vystřiženým pečícím papírem.
Čokoládu rezhřejte ve vodní lázni, odstavte a nechte trochu zchladnout. Žloutky oddělte od bílků, bílky vlijte do mísy, přidejte lžíci cukru a šlehejte. Jakmila jsou bílky téměř našlehané, dosypávejte postupně všechen cukr krystal, dokud sníh nebude držet v pevných špičkách.
Do čisté nádoby na šlehání dejte máslo, vyšlehejte je do světlého krému, přisypte všechen moučkový cukr a šlehejte. Poté po jednom zašlehejte žloutky. Vznikne nadýchaná pěna, do které postupně zašlehejte zchladlou čokoládu.
Do připravené čokoládové pěny stěrkou vmíchejte polovinu prosáté mouky se špetkou soli a polovinu ušlehaných bílků, pak opět mouku a nakonec zbytek sněhu. Do dortové formy nalijte těsto, povrch uhlaďte a pečte 25-40 minut.
Upečený korpus na povrchu popraská, což je v pořádku. Vyjměte ho z formy a nechte na mřížce úplně vychladnout. zatímco korpus stydne, připravte si meruňkovou glazuru. Rozmíchejte džem s rumem a 5 minut povařte, džem trochu zhoustne. Propasírujte ho přes jemné sítko.
Vychladlý korpus otočte vzhůru nohama, aby vršek dortu tvořila rovná plocha, podélně jej rozřízněte a potřete polovinou meruňkové glazury. Dort sestavte, boky i vršetk potřete zbylou gazurou a nechte pořádně vychladit.
Mezitím připravte čokládovou polevu: svařte cukr tzv. na nitku. do kastrůlku nalijte vodu, přidejte cukr a vařte 5-7 minut, cukrová tekutina by měla ze lžíce stékat v tenkém hustém praménku. Do horkého rozvaru nasypte nasekanou čokoládu, rozmíchejte a ihned dort plévejte.
Nechte uležet v chadu do druhého dne a podávejte s vyšlehanou smetanou.
recept - strana 12 a 13 časopis Gurmet 2015"




Korpus se pekl skvěle. Specificky voněl po čokoládovém těstě - čokoládové jsem možná ještě nikdy nepekla. Bezvadnou inspiraci na sněhové pusinky - i na ty vychytávkové proužkované jsem našla tady, u Daddy&Cook:


Největší problém byla opravdu poleva. Prnímu rendlíku s cukrem na nitku jsem nevěnovala dostečnou pozornost, chystala jsem si baterky do foťáku a z "nanitky" byl najednou karamel. Taky mě trápila ta úhlednost čokoládové polevy, přála bych si, aby byla více lesklejší a vzhlednější. Přála bych si, aby mi nepopraskaly pusinky. A také bych si přála víc červené a modré gelové barvy, abych nemusela nutit Barbie do punku.


Ale možná jsem zbytečně moc náročná, ta originál poleva se zdá také matná. Originál jsem s maminkou ochutnala před pěti lety.
To dnešní pečení nechám podle receptury rozležet a na ochutnání si teprve počkám(e). Bude to pěkný start po svátečním středečním odpočívání. Od rána jsem v jednom kole.


Přeji dobrou chuť a děkuji za účast v anketní otázce, najdete jí úplně nakonci článku, nad místem pro komentáře.
Za komentáře vám také děkuji.
P.S.: Čokolády není nikdy dost!
Guten Appetit!



Komentáře

  1. Maruško, je nádhernej! A budu parafrázovat Krytona, když řeknu naprosto pravidvě, že "ty drobné nedokonalosti je (původně ženy, avšak i dorty ) je právě dělají tak půvabnými
    Za mě jasná 1 známka punku

    OdpovědětVymazat
  2. Paráda, pěkné. No jo, cukr na nitku, to já peřce znám dosti důvěrně. Vaří se o mnoho déle, než by člověk čekal, babička s ním byla spíše netrpělivá, tak jí polevy netuhly.
    Myslím taky, že pravý Sacher je matný, ne lesklý.

    OdpovědětVymazat
  3. [2]:díky Madlo, občas mě ten perfekcionalismus přivádí do blbejch nálad

    OdpovědětVymazat
  4. [3]: Děkuji. První cukr na nitku jsem poprvé četla od tebe, Vilemíno a podle tvé knihy taky poprvé vařila, do kakaové polevy. Stejně mi to nezabránilo ten třetí cukr na nitku připálit ! S tou matnou polevou budeš mít pravdu, taky jsem nad tím přemýšlela.

    OdpovědětVymazat
  5. Tak tenhle byl Tvůj! Já pekla též - ale bezlepkově. Už jsem ho zkoušela loni, podle speciálu Apetitu. Je výborný. Ta poleva mi taky dala zabrat, vylezla mi z toho dortu pěkná obludka. Posílala jsem též foto, ale připadám si vedle tebe a ostatních jak z první pomocné!

    OdpovědětVymazat
  6. [7]: Prosím tě, já si vedle těch jiných profi fotek taky připadám velice amatérsky, ale potrénujem a to dáme, Hanko. A tvá fotografie je krásná, čistá a plná domácí pohody! A ještě jsme si pochutnali, nás tedy tento recept chuťově překvapil. Lepší, než originál!

    OdpovědětVymazat
  7. Fakt mi padla brada Strašně se mi to líbí, myslím, že ta punková Barbie vypadá líp, než by kdyby to vyšlo podle původního plánu By mi bylo líto ho nakrojit!

    OdpovědětVymazat
  8. [9]: Díky Catalino, moc mě těší tvůj komentář. Také jsem s nakrojením trochu váhala.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

První toffosoutěž - o krajovou kuchařku

Ti, kteří občas navštěvují můj blog, vědí, že se snažím zaznamenat a uchovat recepty na jídla, která nám vařila chalupská babička . Teď už mám práci hodně ulehčenou, s recepty z tohoto kraje byla Nakladatelstvím Českého lesa vydaná kuchařka. "Tradiční jídla česko-bavorského příhraničí" sepsal ředitel Muzea Chodska  pan Josef Nejdl. Chcete vědět, jak se vaří kyselka, herbstmilchsuppe, píprlák, klokány, vošouchy, rýpl, praskokrky, pískorky, sterz, schwammerpichelsteiner, liščí žrádlo, kucmoch, basáky, bacány, maltošny, obazda ?    Nesmím zapomenou na tradiční chodské koláče z horního i dolního Chodska. (Fotografie exkluzivně od Martina  .) O jeden výtisk této kuchařky můžete teď soutěžit u mě na blogu. Stačí jen odpovědět v komentáři k tomuto článku na jednoduchou otázku: "Které jídlo Vám zaručeně připomene vaše dětství nebo prázdniny u babičky?" Odpovídat můžete do 30. 6. 2010.   Při vyplňování odpovědního komentáře nezapomeňte uvést...

Pražma pečená v troubě

  Ahoj, milí čtenáři! Dnes vám chci ukázat, jak si připravit jednoduché a chutné jídlo z pražmy, kterou jsem našel v akci v supermarketu. Pražma je druh mořské ryby, která má bílé maso a jemnou chuť. Je bohatá na bílkoviny, omega-3 mastné kyseliny a vitamíny. A navíc je velmi snadná na přípravu!   Potřebujete:   - 1 pražmu (asi 1 kg) - 4 mrkve - 2 cibule - 1 svazek petržele - 2 lžičky římského kmínu - sůl, pepř, olivový olej   Postup:   1. Troubu předehřejte na 180 °C. Pražmu omyjte, osušte a vykuchejte. Pokud chcete, můžete ji nechat vykuchat v obchodě, ale já si to rád dělám sám. Je to taková relaxace, když si pohrávám s rybími vnitřnostmi. 😂 2. Mrkev oloupejte a nakrájejte na kolečka. Cibuli oloupejte a nakrájejte na půlkolečka. Petržel nakrájejte nahrubo. Všechnu zeleninu smíchejte v míse a osolte, opepřete a přidejte římský kmín. Římský kmín dodá jídlu zajímavou chuť a vůni, ale pokud ho nemáte rádi, můžete ho vynechat nebo nahr...

Jak chutná Šumava

    V pátek na Kvildě. Co rozhodně musíte ochutnat, je povidloň. Staročeský povidloň. Řezy z odpalovaného těsta, promazané tradičními švestkovými povidly a tvarohovo šlehačkovým krémem. Zajděte si na něj do Pekárny Kvilda , stojí hned při hlavní silnici. Kromě povidloně si můžete dát nešizený borůvkový koláč z tenkého kynutého těsta. A moc nám chutnal žitný chléb, který jsme si vzali s sebou. Vydržel jako čerstvý ještě třetí den po upečení. Večer v Kašperských Horách a za odměnu Plzeň a místní limonáda, která děti (kromě pizy) vždy potěší vtipnou etiketou i chutí. V sobotu autobusem z Kašperek do Čeňkovy Pily a pěšky proti proudu mé nejkrásnější řeky Vydry.Asi po čtyřech kilometrech dorazíme k Turnerově chatě. Už v jedenáct hodin dopoledne tam panuje obědový chaos, který obsluha v pohodě zvládá na venkovní zahrádce i uvnitř. Hospoda v chatě hučí. Vyhlášená je domácí hříbková bramboračka, my si dáme zelňačku s krajícem chleba a borůvkové lívanečky. Obojí super, stejně jako piv...