Snadno dostupné ingredience, finančně nenáročné a výsledek je .... luxusní!!! Citronový chlebíček, nalistujte si prosím v aktuálním čísle časopisu Gurmet - září 2015 - stranu č. 40 - makovou rozkoš a vesele se pusťe do díla:
Ingredience na těsto:
- cukr krystal 200 g,
- vejce 3 ks,
- mléko 250 ml,
- olivový olej 250 ml + na vymazání formy
- šťáva a kůra ze 2 citronů
- hladká mouka 300 g
- mák 2 lžíce
- prášek d pečiva 1 sáček (12g)
- sůl - špetka
Sirup na potření:
- šťáva z 1 citronu
- cukr krystal 50 g
"Troubu předehřejte na 180 °C. Formu lehce vymažte olejem a vylože pečícím papírem. Do mísy od robotu nasypte cukr, sůl a vejce. Šlehejte do hustého krému, cca 4 minuty. Mezitím smíchejte mléko, olej, citronovou kůru a šťávu. nelekejte se, mléko přidáním citronové šťávy lehce zhrudkovatí, ale v těstě se pak opět rozmíchá. Směs pomalu přilévejte k našlehným vejcím a míchejte. Stěrkou opatrně vmíchejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a mákem. Nemíchejte příliš, abyste nevyhnali z těsta vzduch, chlebíček by pak nebyl tak nadýchaný.
Těsto nalijte do připravené formy a povrch uhlaďte. Vložte do vyhřáté trouba a pečte 55 minut. Zatímco se chlebíček peče, svařte v kastrůlku citronovou šťávu s cukrem na sirup. Ihned po vyndání z trouby chlebíček potírejte sirupem tak dlouho, dokud ho všechen nespotřebujete. Před vyklopením z formy nechte chlebíček 5 minut odpočívat.
Zdroj receptu - časopis Gurmet - číslo září 2015"
A kdyby Vás náhodou chytaly nějaké nepěkné chmury, nezapomeňte, že se šlehačkou je všechno lepší. Neklesejte na mysli a naložte si na chlebíček pořádnou šlehačkovou čepici! Dobrou chuť!
Komentáře
Okomentovat