Přeskočit na hlavní obsah

Setkání blogerek s Kalamáta Papadimitriou v Chef Parade

Měla jsem štěstí, že jsem byla vybraná mezi dvacítku blogerek, které dostaly k testování balíček balzamikových krémů značky Kalamáta Papadimitriou. Příjemným bonusem k tomu všemu mému štěstí bylo i pozvání do školy vaření Chef Parade v prostorách Holešovické tržnice v Praze - na tématický večírek v duchu řecké a české kuchyně, korunované použitím právě balzamikových krémů, tmavých i bílých, čistých i ochucených fíky nebo citrusovými plody. Na místě bylo vypsané menu, u každého kuchyňského ostrůvku dvě blogerky připravovaly dva určené recepty. Veškeré suroviny byly připraveny na místě. A vařilo se za podpory řeckého kuchaře Alexandrose Papandreou a našeho Jana Součka. V dnešním článku nechám hodně mluvit mojí fotodokumentaci, schválně, jestli se na konci shodneme na stejných pocitech.










Z prostředí Chef Parade jsem byla nadšená, velký prostor, který se dá zvětšit ještě na větší odsunutím mobilních příček, super nože, super ruční mixéry, super hluboké dřezy, mít tak jeden doma, to bychom ocenili velice. Spousta místa. Zjistila jsem, že já doma vařím spíše v kuchyňském koutu, bez dostatečné pracovní plochy.


Alexandros Papandreou a příprava kuřecích stehýnek s kaparami, sušeními rajčaty a olivami:


Můj parťák v týmu, Nikola Ze zahrady do kuchyně,: nad kuřecími křídly v marinádě z bílého balzamikového krému. Budou podávaná s opečenými plátky mladých cuket.


Alexandros a příprava pečeného bůčku marinovaného v bílem balzamikovém krému:


Salát se strouhanou červenou řepou a cherry rajčátky:


Jogurtový krém s čerstvou vanilkou a marinovanými jahodami:


Salát s kousky pečeného lososa s chřestem, mladými brambůrkami a špenátem:


Toast s hovězími játry a paprikami:

Plátky lososa marinovaného v limetové šťávě s fenyklovým salátem, granátovým jablkem a citrusovým balzamikovým krémem, cenné rady při stylingu pokrmu poskytuje Honza Souček:


V tomto momentě už bylo dovařeno a následuje defilé na talíři:


"Apropó, poklade, co jsem ti ještě chtěl říct.... " Jestli nevíte, jak dostat semínka z granátového jablka inteligentně ven, podívejte se na toto instruktážní video mé parťačky - blogerky Nikoly:



Pečené filátko z tresky s olivami:


Salát s kousky pečeného lososa s chřestem, mladými brambůrkami a špenátem s klasickým balzamikovým krémem:


Pečený bůček marinovaný v bílem balzamikovém krému:


Řecký gyros s vepřovou panenkou a bůčkem:




Smažená jablka ve skořicovém těstě s fíkovým balzamikovým krémem a skořicovou pěnou s bílou čokoládou:


Finále společné degustace:






Chef Parade po boji:



Určený čas utekl jako voda, v příjemné společnosti, s vynikajícími surovinami, finálními pokrmy a dobrým vínem. Nejvíc ohromená jsem byla z chuti směsí salátů, kde nechyběla rukola, s oříškovým dresinkem z restovaných kešu ořechů s bílým balzamikovým krémem a salátu z polníčku s brusinkovým dresinkem. Nedokázala jsem se rozhodnout, který bych upřednostnila - možná ten oříškový. Slibuji, že recept určitě vyzkouším i doma a zveřejním. Ten brusinkový už najdete v závěru tohoto článku. Vynikající (nebála bych se použít termín "žravý") byl dezert složený ze smažených jablíček ve skořicovo-vinném těstíčku, dochucený fíkovým balzamikovým krémem a podávaný se šlehačkovou pěnou s bílou čokoládou a skořicí. další překvapivou chutí byla salát ze strouhané - pozor - syrové řepy marinované ve fíkovém balzamikovém krému. Z celého odpoledne jsem měla až euforický pocit, jak krásně se povedl, i když na začátku začínal spíše mou větší obavou, jak asi zapadnu do skupiny až o generaci mladších žen. A jestli vás něco za našeho menu zaujalo, nechte mi v komentáři název receptu a váš e-mail, ráda vám ho pošlu, knihu receptur jsem "nafasovala" domů. Stejně, jako dárkový balíček, za který děkuji Kalamáta Papadimitriou.


Pěkné video z akce (alias vlog) si můžete prohlédnout tady:


a tady:



a tady:


A úplně nakonec jsem se nestyděla požádat o společnou fotku, Alexandros, já, Honza:

Recept na salát z polníčku s brusinkovým dresinkem, skvěle doplní grilovaný bylinkový plísňový sýr - typu hermelín:

Ingredience:
100 g kompotovaných brusinek (IKEA jsou super),
kůra a šťáva z jednoho citronu,
3 lžíce klasického balzamikového krému Kalamáta Papadimitriou,
2 lžíce medu (podle mého názoru se nemusí doslazovat, záleží na tom, jak sladký je kompot),
100 ml olivového oleje,
mix čerstvých salátů s polníčkem, nebo polníček samotný.

"Kompotované brusinky spolu s citronovou šťávou, kůrou, balzamikovým krémem a medem rozmixujeme tyčovým mixérem do jemné hmoty, poté pomalu zašleháme olivový olej, na závěr lehce osolíme."

Dobrou chuť! Kali orexi!

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Pražma pečená v troubě

  Ahoj, milí čtenáři! Dnes vám chci ukázat, jak si připravit jednoduché a chutné jídlo z pražmy, kterou jsem našel v akci v supermarketu. Pražma je druh mořské ryby, která má bílé maso a jemnou chuť. Je bohatá na bílkoviny, omega-3 mastné kyseliny a vitamíny. A navíc je velmi snadná na přípravu!   Potřebujete:   - 1 pražmu (asi 1 kg) - 4 mrkve - 2 cibule - 1 svazek petržele - 2 lžičky římského kmínu - sůl, pepř, olivový olej   Postup:   1. Troubu předehřejte na 180 °C. Pražmu omyjte, osušte a vykuchejte. Pokud chcete, můžete ji nechat vykuchat v obchodě, ale já si to rád dělám sám. Je to taková relaxace, když si pohrávám s rybími vnitřnostmi. 😂 2. Mrkev oloupejte a nakrájejte na kolečka. Cibuli oloupejte a nakrájejte na půlkolečka. Petržel nakrájejte nahrubo. Všechnu zeleninu smíchejte v míse a osolte, opepřete a přidejte římský kmín. Římský kmín dodá jídlu zajímavou chuť a vůni, ale pokud ho nemáte rádi, můžete ho vynechat nebo nahradit jiným kořením. 3.

Uzený česnek

V našem Viet obchodě jsem narazila opět na něco. Pro mě nového. Uzený česnek. Země původu - Francie. Jedna palice za Kč 9,--. Slupky voní po kouři. Česnek sám o sobě v chuti ovlivněný není. Prostě, chutná česnekově, ani trochu kouřově. Jedinné, co jsem byla schopná ve vodách internetu vylovit za informace, bylo to, že uzením se pouze prodlužuje životnost česneku, uzením technologií teplého kouře po dobu sedmi dní se česnek konzervuje, chrání se tím při uskladnění proti plísním. Tak, jestli máte větší poznatky, nebo zkušenosti, směle sem s nimi do komentářů. Děkuji!

Pražma královská s pečenou zeleninou

Kdo mě zná, třeba i jen ze čtení mého blogu z minulosti, ten ví, že mám ráda na talíři ryby, mušle, slávky i kdejakou další, mořskou havěť (ne,  to není šťastný výraz, nejsem vodník, ani hastrman z pohádky Jana Drdy), mořské plody. Resuscituji svůj blog, protože mám za poslední dva měsíce více vjemů, možností a možná i sil pro další zdokumentování mých  experimentů v mé  kuchyni. A protože jsem dostala rybu. Pražmu královskou. Recept jsem si utvořila v hlavě, podle dalších surovin, o kterých jsem věděla, že mám doma v zásobě, podle chutí, které mi u nich navzájem fungují a už se mi osvědčily. Večer nezbylo moc času běžně  pracující ženy na  „haute cuisine.“   Do vykuchané ryby jsem vetřela dostatečné množství soli zvenku i do její břišní dutiny a nechala cca 15 minut odpočívat, než jsem si stihla připravit zeleninu, se kterou jsem pražmu hodlala péct společně na plechu v troubě. Troubu jsem začala rozehřívat na 200 °C. Oloupané mrkve a petržele jsem nakrájela na hranolky, pr